המסלול החדש להגירת ישראלים
בימים בהם חוקי הגירה בארה"ב נראים נוקשים מאי פעם דווקא הישראלים זוכים למסלול חדש ומקוצר בדרך לחלום האמריקאי
אחד הנושאים המסעירים ביותר בתקופת טראמפ הסוערת סובב סביב חוקי ההגירה. המדינות שנאסר על תושביהם להגיע לארה"ב, מי יכול להגר ומי לא, מי יגורש ומי יאלץ לשנות את הסטטוס שלו. בדיוק כשבעולם רבים מאלו שחלמו על לעשות את זה באמריקה חושבים כבר על חלום חלום אחרדווקא הישראלים עלולים להיות אלו שהדרך לאמריקה הופכת הרבה יותר נוחה עבורם.
עורך דין אלון הרנוי, שותף ומנהל בחברת עורכי הדין שיבולת בניו יורק, הסב את תשומת ליבנו לחוק החדש שנרקם. "אנשים לא יודעים כנראה על ההתפתחויות המשמעותיות במדיניות ההגירה שבין ישראל לארה"ב, אשר יפחיתו לרבים באופן משמעותי את הדרישות לקבלת ויזה אמריקאית לחיים בארה"ב".
בויזה מסוג E1 יכולים היו הישראלים להשתמש כאשר עברו לארה"ב לעבוד עבור חברה שלפחות 505 ממוצריה מיובאים מישראל. הויזה הזו לא איפשרה לישראלים להשקיע בעסק מקומי או לפתוח עסק חדש.
לאורך עשורים ארוכים ישראלים רבים ניסו לעבור לארה"ב על בסיס התנאים הללו. זאת בעוד ש-80 מדינות אחרות כמו מקסיקו, קנדה, יפן ועוד נהנו מויזה E2שמספקת הטבות משמעותיות למי שבוחר להשקיע בעסק בארה"ב ולעבור לכאן עם משפחתו. במסגרת ההטבות של אותה ויזה מופחתות משמעותית הדרישות של ארה"ב מישראלים שרוצים לעבור לארה"ב דרך השקעה עסקית. במקרים רבים, ההשקעה יכולה להיות נמוכה גם מ-100,000 דולר.
בשנת 2012, תחת משטר אובמה הוזמנה גם ישראל להצטרף לרשימת המדינות בתנאי שתציע את אותן הטבות גם לאזרחים אמריקאים, גם כאלו שאינם יהודים. היוזמה לצרף את ישראל להסכם הייתה של הנשיא אובמה, אשר חתם על חקיקת הסכם השקעה דו-צדדי עם ישראל אשר מחייב גם את ישראל להעניק מעמד שווה למשקיעים אמריקאים. דווקא בישראל, כפי שמסביר עו"ד הרנוי, התעכב ההסכם ורק באוגוסט 2014 אישרה ממשלת ישראל את ההסכם ההדדי. לפי לשכת המסחר ישראל- אמריקה, ממש לאחרונה סכמה ישראל את פרטי ההסכם ובכך פתחה את הדרך לאזרחים ישראלים שמעוניינים לעבור ולהשקיע בארה"ב. עו"ד הרנוי מסביר שעל פי אתר האינטרנט של לשכת המסחר בשגרירות האמריקאית, עד סוף חודש מרץ יכנס ההסכם לתוקפו.
ויזה E-2 מספקת הטבות משמעותיות מאוד, בטח לעומת אלו שעד כה היו פתוחות לאזרחים ישראלים. היא מאפשרת לעובדים מיומנים, מנהלים, ובני משפחותיהם לחיות ולעבוד בארה"ב. בויזה כלול גם אישור תעסוקה כללי בארה"ב גם לבן או בת הזוג.
עו"ד אלון הרנוי המתמחה בעסקאות בינלאומיות וחוקי הגירה, עובד כבר שנים רבות עם משקיעים ישראלים באמריקה. הוא מספר שהפעם, בכדי להיות זכאים לויזה החדשה, המשקיע חייב להיות בעצמו מעורב בתהליך ובהשקעה של ההון המשמעותי הנדרש. ההשקעה להגדרת עו"ד הרנוי, חייבת להיות במטרה לייצר רווח. "ההון חייב להיות כפוף להסכם חלקי או כולל במידה וההשקעה נכשלת".
ההון חייב להיות משמעותי בעיקר ביחס להשקעה הנדרשת, בין אם בקנייה של עסק מקומי או הקמת עסק חדש. לכן ההשקעה היא לא המינימום הנדרש אלא גבוה בהרבה. הרנוי מחדד את הסכומים הנדרשים. "לפי הפרטים שנקובים בנוגע להשקעה אין סכום שננקב להשקעה המשמעותית עליה מדברים. מה שכן, מצוינת העובדה שההשקעה צריכה להיות מאה אחוז או באחוזים גבוהים מהעסק לכן, באופן אוטומטי לעסק קטן ההשקעה יכולה לעמוד על 100,000 דולר ואף פחות". מי שמעוניין להינות מהויזה ולהשקיע בעסק מקומי חייב לעמוד בדרישות החוקיות של הסטייט ולהוכיח, בין השאר את הפוטנציאל הרווחי של העסק. "יש להראות שהעסק יכול להועיל לארה"ב, להראות כיצד העסק יוכל לפרנס את כל מי שיכלל בויזה ולהעסיק במקרים רבים עובדים מקומיים". עו"ד הרנוי מסכם ואומר שמניסיונו, סביר להניח שהזכאות החדשה תוביל לא מעט ישראלים להשקיע סכומים גדולים בארה"ב בכדי להינות מהויזה החדשה.