שתף קטע נבחר

דו"ח אדום: השעה והיום בהם מתים הכי הרבה ישראלים

ריכוז נתוני קביעות המוות של מגן דוד אדום מהשנה החולפת מגלה באיזו שעה של היממה מתים הכי הרבה ישראלים, באיזה יום בשבוע עולה סיכון התמותה ומה שיעור התמותה בערים השונות. הזמן הקטלני ביותר: יום ראשון, שמונה בבוקר

ממוצע המוות בישראל: ריכוז נתוני ארגון מגן דוד אדום בשנה החולפת מגלה איזה יום בשבוע הוא המסוכן ביותר, באיזו שעה עולה סיכון התמותה ובאיזו עיר מתים הכי הרבה. מדובר במקרים בהם נאלצו אנשי מד"א לקבוע את המוות בשטח, לאחר ניסיונות החייאה שלא צלחו. הסיבה לעיתוי מקרי התמותה מפתיעה – וקשורה במנגנונים הביולוגיים של הגוף.

 

הדו"ח, המובא לראשונה ב-ynet, מרכז נתונים מחודש פברואר 2016 ועד חודש מרס 2017 מכל ערי ישראל. מהממצאים עולה כי מבין כל שעות היממה, מספר הנפטרים הגבוה ביותר לאורך ימות השבוע מתרחש בשעה שבין 8:00 ל-09:00 בבוקר, במהלכה נקבעו 733 מקרי תמותה בממוצע. סיבת המוות העיקרית: דום לב.

 

 

השעה "המסוכנת" הבאה היא בין 7:00 ל-08:00 עם 660 מקרי פטירה, ואחריה 10:00 בבוקר עם 579 מקרים. השעה "הבטוחה" ביותר היא בין 2:00 ל-3:00 לפנות בוקר, עם 215 פטירות.

 

בחלוקה לימות השבוע, נראה כי היום "האדום" הוא יום ראשון, עם סך של 1,480 מקרי תמותה, אחריו יום שני עם 1,463 פטירות. היום המסוכן פחות לכאורה הוא יום שבת, במהלכו הלכו לעולמם 1,355 אנשים בממוצע.

 

 

מהפילוח על פי ערים יהודיות גדולות, עולה כי מספר המתים הגבוה ביותר הוא בתל אביב, שם נרשם ממוצע של 800 מקרי פטירה (0.18% מהתושבים), אחריה ירושלים עם 745 מקרי פטירה (0.08% מהתושבים), וחיפה עם 616 מקרים (0.2%).

 

אולי יעניין אותך גם:

דו"ח: באיזה יישוב בישראל מתים הכי הרבה?

מוות בישראל: בחדרה הכי הרבה מתים מסוכרת; בחיפה - מאלצהיימר

דו"ח: ירידה ממוות בעריסה במערב, בישראל המספרים נותרו יציבים

 

מספר מקרי התמותה הנמוך ביותר נרשם בקרית אתא (100 מקרים), גבעתיים (102) ורעננה (111). בהתפלגות הערים הערביות שיעור הפטירות הגבוה ביותר נרשם בנצרת עם 58 מקרים, ואחריה טייבה (32 מקרים).

 

סיבת המוות העיקרית: חסימת עורק בלב

במד"א מציינים כי פרט לנתונים שרוכזו, דווחו 4,000 מקרי תמותה נוספים של אנשים שנמצאו במצב קשה, עברו החייאה ומותם נקבע מאוחר יותר בבית החולים. הנתונים אינם כוללים מאושפזים בבתי חולים שנפטרו במהלך האישפוז.

 

"אנחנו יודעים היום שלהורמון מלטונין ולהורמון הנשי אסטרוגן יש השפעה על טסיות הדם שאחראיות על הקרישה", מסביר ד"ר רפי סטרוגו, סמנכ"ל רפואה במד"א, "במהלך היום קיים שינוי ברמות ההורמונים הללו, שמביא למצב של קרישיות יתר שמגיעה לשיא סביב 4 לפנות בוקר. מכיוון שסיבת המוות העיקרית לדום לב מחוץ לכתלי בית החולים היא חסימה של עורק בלב, מרבית מקרי התמותה מתרחשים כמה שעות אחר כך, כלומר בבוקר, אז יש יותר הפרעות קצב והתקפי לב".

 

איך אפשר להתגונן מפני השעות הקריטיות? ד"ר סטרוגו: "ההמלצות הן אותן המלצות כלליות לאורח חיים בריא – הקפדה על משקל תקין, תפריט תזונתי מאוזן, פעילות גופנית, שמירה על רמות תקינות של לחץ דם, שומנים וסוכר והימנעות מעישון. ההמלצות אולי נשמעות כקלישאות, אבל מוכחות פעם אחרי פעם כמתכון נכון לאריכות חיים".


צפו: 60 שניות על מה שצריך לעשות בזמן התקף לב

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה השעה המסוכנת ביותר ביממה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים