שתף קטע נבחר

 

ילד הפלא שהתחתן עם מורתו ודהר עד לנשיאות צרפת

הוא היה פסנתרן מחונן, נשוי למורתו מהתיכון, עבד אצל משפחת רוטשילד והפך למיליונר. בגיל 39 בלבד, שר הכלכלה לשעבר עמנואל מקרון הפך לנשיא הצעיר בתולדות הרפובליקה. עם סיפור חיים לא שגרתי ומראה צעיר, המועמד העצמאי שמגדיר עצמו "לא ימין ולא שמאל" כבש את ארמון האליזה

 

המנצח הגדול. עמנואל מקרון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המנצח הגדול. עמנואל מקרון(צילום: AFP)

למי קראתם צעיר? ב-14 ביולי 2015 חגגו בצרפת את יום הבסטיליה עם המצעד הצבאי הססגוני המסורתי. לרוב נשואות העיניים ביום הזה לנשיא הרפובליקה. אלא שפרנסואה הולנד, "סוס מת" מבחינה פוליטית, לא ממש עניין מישהו ואת ההצגה באותו יום גנבו שר הכלכלה עמנואל מקרון ורעייתו בריז'יט טורנו. הערב (א') הוכיח מקרון כי הוא מנהל את ההצגה בצרפת מרגע זה לאחר שנבחר לנשיא וגבר על מנהיגת הימין הקיצוני מרין לה פן כשהוא בן 39 בלבד.

 

מקרון נולד בשנת 1977 בעיר אמיאן שבצפון צרפת לז'אן-מישל מקרון ולפרנסואז-מקרון-נוגואה, שניהם רופאים. יש לו תואר בפילוסופיה מאוניברסיטת פריז נאנטר, אחת היוקרתיות ביותר בצרפת; תואר במדיניות ציבורית מהמכון למדע המדינה פריז (סיאנס פו), שבו התחנכו רוב אנשי האליטה הפוליטית, החברתית והכלכלית של צרפת; והוא עבר הכשרה לקריירה ציבורית בבית הספר הלאומי למינהל (ENA), מוסד אליטיסטי נחשב נוסף בצרפת. הוא גם למד גרמנית ופסנתר, נחשב לפסנתרן מחונן וזכה בכמה פרסים על נגינתו ואוהב תיאטרון וספרות.

 

בשנת 2008 עבד מקרון אצל משפחת הבנקאים היהודית רוטשילד ומהר מאוד טיפס במעלה הסולם והפך למיליונר (הרוויח 2.4 מיליון אירו בשנים 2012-2011). הוא גם הצטרף למפלגה הסוציאליסטית והתיידד עם פרנסואה הולנד. כשהולנד נבחר ב-2012 לנשיא צרפת הוא מינה את מקרון לתפקיד יועץ בכיר שלו בארמון האליזה וכעבור שנתיים מינה אותו לשר הכלכלה בממשלתו של ראש הממשלה מנואל ואלס.

 

רגע הניצחון של מקרון

רגע הניצחון של מקרון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

טורנו מבוגרת מבעלה ביותר מ-20 שנה (הוא בן 39 והיא בת 63). היא הייתה המורה שלו בתיכון ישועי נוצרי בעיר אמיאן - ושם הוא התאהב בה לראשונה בשנות ה-90, כשהיה בן 17. כשעשה הפסקה ברומן ביניהם ועבר ללמוד בפריז, הבטיח מקרון לטורנו שיום יבוא והם יתחתנו וכך קרה. "אני לא עושה ויתורים לקונפורמיזם", אוהב מקרון לומר, לא רק על מערכת היחסים שלו עם טורנו שהתגרשה מבעלה, אלא גם על שאיפותיו הפוליטיות. מקרון ובת זוגו חיים יחד בביתה של טורנו עם שלושת ילדיה מנישואים קודמים, ומקרון הוא סב חורג לשבעת נכדיה של טורנו.

הכחיש שניהל רומן מחוץ לנישואים עם גבר (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הכחיש שניהל רומן מחוץ לנישואים עם גבר(צילום: MCT)
כלי התקשורת בצרפת לא נוהגים לעסוק בחייהם הפרטיים של הפוליטיקאים בארצם, אבל סיפורו הלא שגרתי של מקרון הוא יוצא מן הכלל, בטח ובטח לאחר שטורנו החלה להיחשף יותר למצלמות ביחד עם בעלה הצעיר (הם נשואים מאז 2007) ונתנה לצהובונים סיבה מספיק טובה לפרסם את תמונותיהם בהבלטה. בחודש פברואר, אגב, דחה מקרון שמועות שמקורן מרוסיה, שלפיהן הוא מנהל מערכת יחסים הומוסקסואלית מחוץ לנישואיו: "אם אומרים לכם שאני מנהל חיים כפולים עם מתיו גאלה זה משום שההולוגרמה שלי נמלטה".

 

הפרשנים שפקפקו במקרון אוכלים את הכובע

שנתיים אחרי שכיכב ביחד עם רעייתו ביום הבסטיליה, מקרון החל לנהל רומן אחר - עם העם הצרפתי - כדי שייתן בו אמון למשרה הבכירה מכול. באוגוסט 2016 עזב שר הכלכלה את הממשלה הסוציאליסטית ובנובמבר הכריז על מועמדותו לנשיאות צרפת. ההתמודדות שלו לא הפתיעה רבים, בייחוד אחרי ששרים בקבינט האשימו אותו שהאינטרסים האישיים שלו "מסיחים את דעתו" על חשבון המדינה. בימין ובשמאל הצרפתי התייחסו בביטול להתמודדות שלו וחשבו שמדובר בצעד משוגע מבחינתו בגלל גילו הצעיר, חוסר ניסיונו והעובדה שמעולם לא נבחר למשרה ציבורית. "אני כאן משום שהוא צעיר, הוא דינמי. הוא כמו אוויר נקי לנשימה", אמרה מארין גונידו, עובדת בחנות, לסוכנות הידיעות הצרפתית במהלך עצרת בחירות של מקרון בבריטאני בחודש ינואר.

 

פרשנים בצרפת העריכו שהמועמדות של מקרון לא תחזיק מעמד זמן רב ושגם אם יישאר במרוץ לארמון האליזה, לא יהיה לו יותר מדי סיכוי משום שאינו אלא תיבה ריקה מתוכן שמלאה בעיקר ברעיונות עמומים. הערב הוא הוכיח אחרת והפך לנשיא הצעיר ביותר בהיסטוריה של הרפובליקה.

 

מאקרון: יצטרפו אלינו אנשים מהימין ומהשמאל    (צילום: רויטרס)

מאקרון: יצטרפו אלינו אנשים מהימין ומהשמאל    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


מקרון פרש מהממשלה הצרפתית והקים את תנועת "בתנועה" שזוכה לתמיכת אלפי צרפתים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מקרון פרש מהממשלה הצרפתית והקים את תנועת "בתנועה" שזוכה לתמיכת אלפי צרפתים(צילום: MCT)
מקרון רץ בבחירות לנשיאות צרפת כמועמד עצמאי. מאחוריו לא עמדה אף אחת מהמפלגות המסורתיות ולכן נקודת הפתיחה שלו במרוץ הייתה גרועה בהיעדר תשתיות, פעילים וקשרים עם גורמים מקומיים. גם כסף לא ממש היה למועמד העצמאי והפרשנים בצרפת טענו שאי אפשר לנצח בבחירות לארמון האליזה ללא כסף. אבל למקרון היה מה שלא היה ליריביו העיקריים במרוץ: גיל צעיר (הוא כאמור בן 39, הצעיר ביותר שהתמודד לנשיאות בתולדות צרפת המודרנית), מראה מצודד ותדמית של אאוטסיידר. אלא שפנים של בייבי פייס וגיל צעיר לא מנצחים לך בחירות, התעקשו הפרשנים.

 

העלייה לגדולה כבר לפני הסיבוב הראשון

בסקרים לפני הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות ניהל מקרון קרב ראש בראש עם מנהיגת הימין הקיצוני מרין לה פן. כמעט בכל הסקרים הוא הפסיד לה בפער קטן ביותר, אך בכל מקרה העפיל ביחד איתה לסיבוב השני. בסופו של דבר הוא ניצח אותה גם בסיבוב הראשון.  

כרזת "עמנואל מקרון נשיא" בעצרת בחירות בליון (צילום: AP) (צילום: AP)
כרזת "עמנואל מקרון נשיא" בעצרת בחירות בליון(צילום: AP)
במהלך קמפיין הבחירות מתח מקרון ביקורת על התוכנית של יריבו פרנסואה פיון, איש מפלגת "הרפובליקנים" מהמרכז-ימין השמרני וראש ממשלה לשעבר, לקצץ ב-500 אלף משרות בשירות הציבורי ולקצץ במאה מיליארד אירו בהוצאות הציבוריות. הוא גם תקף את פיון על הערצתו את ראש ממשלת בריטניה המנוחה מרגרט תאצ'ר. "העתיד של צרפת איננו רפורמות בסגנון בריטי משנות השמונים", אמר מקרון.

 

ותודה לפרנסואה פיון שהסתבך עם פרשת המשרות הפיקטיביות

גם מקרון רוצה לקצץ במשרות ציבוריות והיעד שהציב לעצמו הוא קיצוץ ב-120 אלף משרות. אך במקום לפטר עובדים כפי שהציע פיון, המועמד לנשיאות מהמרכז מתכנן פשוט לא להביא עובדים חדשים במקום האלפים שייצאו לגמלאות. שר הכלכלה לשעבר תומך בהשארת גיל הפרישה על 62 בניגוד לפיון שרוצה להעלות אותו ל-65.

 

מקרון מגדיר את עצמו "לא ימין ולא שמאל". את המדיניות הכלכלית-חברתית שלו יש מי שמכנים "מדיניות גם וגם" - גם להמריץ את הכלכלה וגם לרסן אותה, גם לבטל רגולציה וגם להקשיח חקיקה, בנושא השחיתות למשל. המצע של מועמד המרכז לנשיאות כולל צמצום שני בתי הפרלמנט הצרפתי בשליש, הגבלת כהונה של אישי ציבור, איחוד מנהלים אזוריים בצרפת ואיסור על עובדי ממשל להעסיק את בני המשפחה שלהם כפי שעשה פיון בפרשה שכנראה עלתה לו בנשיאות צרפת. נזכיר שהעיתון "לה קנאר אנשנה" חשף השנה שפיון העסיק את רעייתו ושני ילדיו במשרות פיקטיביות ושילם להם יותר מ-900 אלף אירו, ובמקומות אחר דווח שהוא קיבל מימון מתורם אלמוני לחליפות יוקרה בעשרות אלפי אירו וסידר לחבר פגישה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין תמורת עשרות אלפי אירו.

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
כשהיה שר כלכלה נודע מקרון בעיקר בחוק שוק חופשי שנושא את שמו והביא לליברליזציה בענף תחבורת האוטובוסים, התיר לחנויות גדולות לפעול בסופי שבוע והציע תמריצי השקעות לחקלאים. איגודי העובדים החזקים בצרפת יצאו נגד החקיקה הליברלית של מקרון בשוק העבודה, אך למרות הביקורת שספג הוא יצר לעצמו תדמית של רפורמטור כלכלי. "אני רוצה שנהיה מסוגלים לפתוח עסק ביתר קלות, לחדש ביתר קלות", הוא נהג לומר שוב ושוב בעצרות הבחירות שלו ואף כתב זאת בספר שפרסם לפני הבחירות לנשיאות "מהפכה". "החברה שאני רוצה תהיה גם חופשיה מחסמים וממגבלות וגם תגן על החלשים ביותר", הבטיח מקרון שרוצה להילחם בבירוקרטיה וליצור קשר ישיר יותר לעם הצרפתי.

 

ימנה אישה לראש ממשלת צרפת?

ביום האישה הבינלאומי אמר מועמד המרכז העצמאי שימנה אישה לתפקיד ראש הממשלה אם יקבל לידיו את המפתחות לארמון האליזה. תנועתו של מקרון "בתנועה" (בצרפתית: En Marche) היא פרו-עסקים (תומך בהגדלת שעות העבודה בשבוע, כולל כאמור ביום ראשון, יום המנוחה הרשמי והקדוש מאוד לצרפתים) ופרו איחוד אירופי, אבל הוא לא חסך ביקורת על גוש המדינות, ואמר שבמהלך שיחות המשא ומתן עם בריטניה על יציאתה מהאיחוד האירופי (הברקזיט), הוא יגן על שלמות השוק האירופי.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
לבסוף הפסידה בפער של כ-30 אחוזים. לה פן (צילום: AP) (צילום: AP)
לבסוף הפסידה בפער של כ-30 אחוזים. לה פן(צילום: AP)

המצע הכלכלי של מקרון כולל הורדה של מס החברות מ-33.3 אחוזים ל-25 אחוזים והטלת מס רווחי הון בשיעור של 30 אחוזים. הוא רוצה להשקיע 50 מיליארד דולר בתוכנית למודרניזציה של החקלאות ולתמוך באנרגיה מתחדשת, בחדשנות רפואית ובהכשרות מקצועיות למובטלים. כמו כן, הוא הבטיח להשקיע עשרה מיליארד אירו בקידום התעשייה ופרויקטים מחקריים.

 

הציע להחזיר את שירות החובה בצרפת

כאמור, מקרון מעוניין להמריץ את הכלכלה הצרפתית, בין היתר על ידי הגדלת שעות העבודה במשק, אבל צעד שכזה לא מתקבל בעין יפה מצד העובדים. ביוני 2016 השליכו חברי איגוד עובדים ביצים על מקרון וצעקו לעברו "לך לעזאזל". היה זה בתגובה לסרטון וידאו שתיעד אותו אומר לבכיר באיגוד העובדים CGT ש"הדרך היחידה שלך להרשות לעצמך חליפה היא לעבוד". בינואר השנה הוא עצבן עובדים בצרפת כשאמר שליזמים יש בדרך כלל "חיים קשים יותר מאלה של העובדים משום שהם יכולים להפסיד הכול ויש להם מעט ביטחונות".

 

בנושא הביטחוני הבטיח מקרון לגייס עוד עשרת אלפים שוטרים, להגדיל את תקציב הצבא, להקים יחידת מודיעין למלחמה בטרור - והציע להחזיר את שירות החובה בצרפת בעקבות מתקפות הטרור בשנים האחרונות. "אני רוצה שלכל צעיר תהיה הזדמנות להתנסות, גם אם לתקופה קצרה, בחיים הצבאיים", צייץ מקרון בטוויטר שלו ב-18 במרס, ביום שבו ניסה אדם לחטוף נשק מחיילת בנמל התעופה הבינלאומי בפריז "אורלי" ונורה למוות.

 

באשר לסכסוך הישראלי-פלסטיני, מקרון תומך בפתרון שתי מדינות לשני עמים והביע את התנגדותו לתנועת החרם נגד ישראל (BDS). במהלך הקמפיין הוא ביקש לחזק את מעמדו הבינלאומי וביקש בלבנון, שם נפגש עם הנשיא המקומי מישל עון ועם ראש הממשלה סעד אל-חרירי ודן עמם בנושאים אזוריים, בראש ובראשונה במלחמת האזרחים בסוריה ובסוגיית הפליטים הסורים, שמאות אלפים מהם מתגוררים בארץ הארזים. בניגוד ללה פן, מקרון תומך בקליטת פליטים בצרפת ומתנגד להשוואה בינם לבין טרוריסטים.

 

 


פורסם לראשונה 31/03/2017 15:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים