חוקרים מצאו: אלו 40 השירים המומלצים לקצב החייאה מושלם
הלהיט של הבי ג'יז, Stayin' Alive, נבחר לפני כשנתיים כשיר המומלץ לביצוע החייאה, בשל קצבו המגיע לכ-100 ביטים לדקה. רופאי בית החולים הפרסביטרי שבניו יורק איתרו 40 שירים נוספים בעלי קצב דומה, שתואמים לקצב עיסויי הלב המתאימים להחייאה מוצלחת. זה הפלייליסט מציל החיים
המוזיקה שמחזירה לחיים: ביצוע החייאה יעיל טמון גם בטכניקה הכוללת עיסויי לב, בקצב של 100 עיסויים בדקה. לפני כשנתיים המליצו ארגוני רפואה בעולם לבצע את העיסוי בקצב השיר Stayin' Alive של הבי ג'יז. כעת צוות בית חולים בניו יורק פרסם פלייליסט של 40 שירים, כולם בקצב המומלץ לביצוע החייאה יעילה.
הפלייליסט כולל שירים שהקצב שלהם קרוב ל-100 פעימות בדקה, זהו הקצב המומלץ לביצוע עיסויי חזה יעילים. לשיר Stayin' Alive משנת 1977, שהתפרסם בסרט "Saturday Night Fever", יש קצב של 103 פעימות בדקה. השיר, לדעת מומחים, גם מוכר דיו כדי שיוכל לשמש את הציבור הרחב כליווי לקצב המתאים להחייאה.
בפלייליסט החדש יש 39 שירים נוספים, בהם השיר Dancing Queen של אבבא, ושירה של ביונסה Crazy in Love. ברשימה מככבים גם שירים של מיסי אליוט, ג'סטין טימברלייק ופינק פלויד.
עם המוזיקה: ההחייאה יעילה יותר
עד כמה יעילה ההחייאה בסיוע שיר ש"מתנגן בראש"? במחקר שנערך באוניברסיטת קיוטו שביפן, חולקו 74 אחיות לכמה קבוצות ונבדקה איכות עיסויי החזה שביצעו על בובות סימולציה.
קבוצה אחת של אחיות ביצעה החייאה לפי הקצב של השיר, Obladi Oblada של הביטלס, קבוצה נוספת ביצעה החייאה ללא מוזיקה מתנגנת, וקבוצה נוספת ביצעה החייאה על פי קצב של מטרונום.
התוצאות הראו כי אלה שביצעו את עיסויי החזה בלווית השיר, ביצעו את ההחייאה באופן יעיל יותר משאר הקבוצות. החוקרים סבורים כי המוזיקה מסייעת לא רק לקצב העיסויים המתאים, אלא גם לזכרון טוב יותר של משימות לטווח הארוך.
האזינו למיטב השירים בפלייליסט ההחייאה:
הבי ג'יז: Staying Alive
ביונסה: Crazy In Love
ג'סטין טימברלייק: Rock Your Body
גלוריה גיינור: I Will Survive
מדונה: Who's That Girl
סינדי לאופר: Girls Just Want To Have Fun
החייאה: מצילה 70% מהתקפי הלב
ארבע הדקות הראשונות לאחר ההתמוטטות הן הדקות הקריטיות: אם לא תבוצע החייאה ברגעים אלה, עולה משמעותית הסיכון לנזק מוחי בלתי הפיך, וסיכויי ההישרדות צונחים דרמטית. זו הסיבה לחשיבות הניכרת בביצוע החייאה על ידי עוברי אורח, עוד לפני הגעת האמבולנס.
על פי ההנחיות החדשות משנת 2010, החייאה על ידי עוברי אורח מתבצעת כיום באמצעות עיסויי לב בלבד ללא הנשמה, זאת כדי למנוע הדבקה במחלות, ומשום שיעילות ההחייאה נמצאה טובה גם באמצעות עיסויים בלבד, עד להגעת הצוות הרפואי.
על פי ההערכות, ניתן להציל עד 70% מחולים שנפטרו בשל דום לב, אילו בוצעה בהם החייאה בתוך 4 דקות מרגע האירוע. המספרים גבוהים יותר בילדים: עד 90% ממקרי המוות הפתאומי בילדים נגרמים בשל הפסקת נשימה, והמומחים מעריכים כי ניתן היה להציל את רובם באמצעות החייאה פשוטה.
איך לבצע את ההחייאה? בעת עיסוי לב ממקם המטפל את כפות הידיים מעל עצם החזה, הנמצאת ממש מעל שריר הלב. עצם החזה, בהיותה גמישה, מפעילה לחץ על שריר הלב וגורמת להתכווצותו.
התכווצות זו מספיקה כדי להזרים דם דרך אבי העורקים אל הגוף. כשמרפה המעסה מבית החזה נוצר בו לחץ שלילי, אשר גורם לדם לזרום אל הלב, וכך הלאה.
צפו: ההבדל המשמעותי שעושה ההחייאה