לפטאיה נמאס להיות בירת הסקס העולמית
החונטה השולטת בתאילנד מרגישה שעיר החטאים עושה לה בושות מעבר לים. היא הכריזה על פרויקט מיתוג מחדש כדי לשנות את תדמיתה המפוקפקת. אבל בהתחשב בסכומי הכסף האדירים שמכניסים בתי הבושת לעיר – האם שינוי אמיתי יכול להתחולל?
עם קמעות לבושים כדגים מחייכים ולהקת רוק שחבריה הם שוטרים פתחו בסוף השבוע הרשויות בתאילנד "Happy Zone" בעיר פטאיה, בניסיון לשפר את תדמיתה של העיר, הידועה בעיקר כיעד למי שמחפש תיירות מין.
לשלטונות תאילנד נמאס לקרוא בכלי התקשורת הזרים כותרות שבהן מוצגת פטאיה כ"עיר החטאים" וכ"בירת הסקס העולמית", ולאחרונה השיקה החונטה השולטת בתאילנד תוכנית מיתוג מחדש שתשקם את תדמית העיר.
הבעיה היא שהסתירות שפטאיה מלאה בהן רק מדגישות את האתגר הניצב בפני החונטה אם ברצונה להילחם בהיבט המיני של התיירות המקומית. תיירות המין אולי גוררת ביקורת נוקבת, אבל היא גם חיונית מאוד מבחינה כלכלית. "אני רוצה שאנשים יראו שאנחנו לא מה שאומרים", הצהיר מושל המחוז, פקרטורן טיינצ'אי. "אנחנו לא מתירים לזונות לפעול במקומות הבידור האלה".
אבל במרחק פחות מעשרה מטרים התקרבה אישה לכמה גברים, אזרחים זרים, כדי להציע להם מין בתמורה ל-60 דולר. אחרות עמדו שם ועליהן מספרים כדי שלקוחות יוכלו לבחור מי מהן שמוצאת חן בעיניהם. מעסות בחצאיות הציעו מסאז' "עם הרפיה".
"כולם כאן כדי להתפרנס", אמרה אחת מהן, אישה בת 35 שמוצאה בכפר במרכז תאילנד. על בגדיה הודבק המספר 136. "הייתי מעדיפה להיות מלצרית, אבל ככה לא הייתי יכולה לשלוח את הילדים שלי לבית ספר ואני רוצה שיהיה להם עתיד טוב יותר מזה".
למען האמת, תיירות המין בתאילנד אינה זוכה לצמיחה מהירה כמו זו שלה זוכים היבטים אחרים בענף התיירות במדינה. הצמיחה בתיירות היא הבשורה הטובה היחידה מבחינת כלכלת תאילנד, שהיא הכלכלה עם קצב הצמיחה האטי ביותר בדרום-מזרח אסיה מאז ההפיכה שהתחוללה במדינה ב-2014. אין נתונים עדכניים על תעשיית המין במדינה, אבל לפי נתונים משנת 2012, באותה שנה על כל שישה תיירים גברים שהגיעו לתאילנד הגיעו רק ארבע תיירות. בשנת 2015 המספרים היו די דומים.
תיירות המין התפתחה בפטאיה כשחיילים אמריקנים חנו שם במלחמת וייטנאם. להערכת ארגון UNAIDS, בתאילנד היו בשנת 2014 יותר מ-120,000 זונות. אחרים סבורים שהמספר כפול, משום שלטענתם לא כל הנשים שמספקות מין תמורת תשלום בתאילנד עושות זאת במשרה מלאה. השכר הממוצע ליום בתאילנד הוא 8.80 דולר, ונשים העובדות בתעשיית הזנות יכולות להרוויח סכום גדול פי כמה. הפיתוי גדול במיוחד לבנות הבאות מאזורים כפריים ועניים.
המבצע הנוכחי בפטאיה בא אחרי שעיתונים בעולם פרסמו בחודש שעבר כתבות רבות על המתחולל בפטאיה, והדבר עורר את זעמו של מנהיג החונטה, פראיות צ'אן-אוצ'ה, הדוגל בהשלטת סדר. נערכו פשיטות על ברים ובעליהם ונשים העובדות בהם נקנסו. תיירים מבוהלים פחדו לצאת מקומות הלינה שלהם, ונשארו במלונות במקום לחפש שירותי מין. המוכרים בחנויות ובדוכנים ברחובות דיווחו על ירידה חדה בהכנסות, והתוצאה הייתה שהכסף שבדרך כלל מתגלגל מהם לכל שכבות האוכלוסייה בעיר פשוט נעלם.
הגישה של הקמת Happy Zone היא דרך עדינה יותר של השלטונות לנסות להראות שמשהו נעשה. כרגע זה פרויקט ניסיוני שמתקיים ב"ווקינג סטריט" של פטאיה, אבל אם הוא יוכרז כהצלחה – הוא יקודם גם ברחובות פחות "סטריליים". בימים אלה מתבקשים בעלי העסקים ב-Happy Zone ליצור אווירה שתגרום לאנשים לחוש בטוחים יותר. באזור זה הוגברו הסיורים של כוחות הביטחון, והמשטרה גם השיקה אפליקציה שדרכה יכולים תיירים לשלוח קריאת מצוקה.