נבחרת ישראל היא לא האירוויזיון
בניגוד לתחרות הזמר, המטרה אינה לשלוח בכל שנה זמר חדש. מאמן נבחרת הוא מישהו שזקוק לזמן ללמוד מהטעויות, ולא צריל להתחיל לחפש מחליף לאלישע - הוא לומד ומשתפר
בזמנו התייחסתי לטעות המפורסמת של גוטמן במשחק מול קפריסין – הצבת מאור מליקסון כמגן שמאלי במערך שלושה בלמים. כזכור, בדקה ה-80 מליקסון עזב את השחקן שלו, מה שהוביל לשער הניצחון של קפריסין והסיכויים להעפיל ירדו לטימיון. רבים ייחסו לטעות הזו, שגוטמן אף הודה בה, את ההחלטה להחליף מאמן. כרגע זו נראית סיבה טיפשית, אבל באותם ימים זה היה הלך הרוח. גם כתבתי שאלי גוטמן למד את הלקח (כאמור, הודה בטעות), והסיכוי שהוא יחזור על שגיאות דומות בעתיד קטן יותר מזה של מאמן חדש.
והנה אנחנו עומדים היום אחרי עוד הפסד (שאין צפוי ממנו) לנבחרת ספרד, והסיפור חוזר על עצמו. גם עכשיו אלישע לוי מוצא את עצמו מודה בטעויות. אבל גם הוא לומד ומשתפר עם הזמן, ואם ייתנו לו לעבוד בשקט לישראל יהיה מאמן טוב יותר בקמפיין הבא (אע"פ שאת ספרד כנראה לא ננצח גם עוד 10 שנים).
אימון נבחרת הוא מקצוע די שונה מאימון קבוצה. מספר ימי האימון מצומצם, יש קושי לעקוב אחר לגיונרים (חלקם משחקים בליגות משנה ללא סיקור רציף), וגם היריבות משחקות בתדירות נמוכה ובסגל משתנה, מה שמקשה על ההכנה. יש גם אלמנט נוסף של התנהלות מול תקשורת (הנבחרת מעניינת את כולם), סוכנים ובעלי קבוצות (רוצים חשיפה והעלאת שווי שחקנים), מאמני קבוצות (חוששים מפציעות), ועוד בעלי עניין. גם במישור המשמעתי יש הבדל – שחקנים שמגיעים מחו"ל מנצלים את הביקורים לבלות זמן עם חברים ומשפחה והמאמן חייב לשמור את הסגל בפוקוס. לכן זה די טבעי שהמאמן יעשה טעויות בתחילת הדרך, חלקן גלויות וחלקן מתחת לפני השטח. מה שחשוב הוא לראות עבודה קשה ושיפור "תוך כדי ריצה".
צריך גם לזכור שזו לא תחרות אירוויזיון, שבכל שנה רוצים לתת הזדמנות לזמר אחר. מדובר בתהליכים ארוכי שנים, היכרות מעמיקה עם המערכת וחומר השחקנים, ובעיקר הרבה מאוד ניסיון. לכןף כל מי שטוען שצריך "לתת הזדמנות" למאמן אחר יגרור אותנו לחזור על טעויות גם בפעם הבאה, ולנצח נשלם שכר לימוד.