המיזם הבא של מאסק: למזג את המוח והמחשב
מאסק הקים חברה השוקדת על פיתוח טכנולוגיה שתאפשר להשתיל במוח רכיבים אלקטרוניים קטנים וכך להוסיף למוח יכולות של בינה מלאכותית ממוחשבת ולשפר את היכולות הקוגנטיביות שלנו
המיזם השאפתני הבא של יזם-העל אילון מאסק נשמע כמו סרט מדע בידיוני: סטארט-אפ שיאפשר יום אחד למזג את המוח שלנו עם מחשבים, וכך לשפר את הביצועים השכליים שלנו.
"וול סטריט ג'ורנל" דיווח אתמול (יום ג') כי מאסק, שעומד כיום בראש החברות טסלה ו-space X, השיק לאחרונה חברה חדשה בשם Neuralink, השוקדת על פיתוח טכנולוגיה שתאפשר להשתיל במוח רכיבים אלקטרוניים קטנים וכך להוסיף למוח יכולות של בינה מלאכותית ממוחשבת ולשפר את היכולות הקוגנטיביות שלנו.
בשלב הראשון, ככל הנראה, החברה מתכננת להתבסס כיצרנית של כטכנולוגיה רפואית שמטרתה לרפא מחלות מוח, כמו אפילפסיה, דיכאון חמור ועוד. אך אם יוכחו הבטיחות והיעילות, היא תוכל לעבור לשלב הבא: שיפור היכולות האנושיות באמצעות מיזוגן עם בינה מלאכותית. הרעיון: כפי שאנשים מבצעים כיום ניתוחים קוסמטיים כדי לשפר את המראה שלהם, הם יום אחד יוכלו לעשות להשתיל במוחם רכיבים כדי לשפר את היכולת השכלית שלהם.
בנוסף, טכנולוגיה כזו יכולה לשמש אותנו לשליטה באמצעות המחשבה במכשירים ובמחשבים שסביבנו. לא נצטרך מסכי מגע, מקלדות, עכבר או אפילו דיבור - המחשבים יופעלו בכוח המחשבה בלבד. רעיונות כאלה הועלו על ידי הוגים ועתידנים לאורך השנים האחרונות, בין השאר באמצעות המונח "סינגולאריות" - המתאר את השלב הבא באבולוציה האנושית: מיזוג בן אדם לבין מכונה.
מאסק משקיע בחברה החדשה וגם מעורב בניהולה באופן פעיל, אך היא עדיין בשלב מוקדם של הקמתה - ולטכנולוגיה כזו ייקחו עוד שנים, אם בכלל, להגיע לשוק. החברה גייסה לשורותיה כבר מספר מומחים אקדמיים. חברות נוספות, כמו סטארט-אפ בשם Kernel ואפילו פייסבוק, משקיעים בתחום השילוב בין מוח למחשב.
כל זה לא יהיה קל, כמובן, שכן צריך למצוא דרך להשתיל את הרכיבים החשמליים במוח, שלא לדבר על כך שהמדע רחוק מלהבין לחלוטין את פעולתו של המוח האנושי.
אך על פי מאסק, זה קרוב ממה שאנחנו חושבים. "אנחנו כבר סייבורגים (חצי אדם חצי מכונה)", אמר לאחרונה למגזין "ואניטי פייר". "הטלפון והמחשב שלנו הם חלק מאיתנו, אבל תנועת האצבעות והדיבור שלנו איטיים מדי. באמצעות חיבור ישיר למוח, יהיה אפשר להעביר מידע כהרף עין מהמוח למכשיר הדגיטילי. אנחנו רחוקים 4-5 שנים מממשק מוח-מכונה משמעותי", אמר מאסק. בפברואר האחרון אמר מאסק בכנס בדובאי: "כדי להימנע את התיישנותו של המין האנושי, נצטרך לבסוף לבצע מיזוג כלשהיא של בינה ביולוגית לבין בינה מלאכותית".
מאסק (45), שנולד בדרום אפריקה, ידוע בפרויקטים שאפתניים שמכוונים שנים קדימה. הוא הקים ומכר את פייפאל, הקים ומנהל את טסלה, שמפתחת ומייצרת מכוניות יוקרה חשמליות ושוקדת על פיתוח כלי רכב ללא נהג, וכן הקים ומנהל את Space X המפתחת ומייצרת טילי שיגור ורכבי חלל למטרות מסחריות, שמטרתה העתידית היא ליישב בני אדם על מאדים. הוא עומד בראש מיזם לפיתוח סוללות מתקדמות, וכן מיזם בתחום האנרגייה הסולארית, ובמקביל גם מקדם כלי תחבורה בשם "הייפרלופ", מערכת תחבורה ציבורית מתקדמת.