הפסח שלהן: בנות 70 פלוס חולקות מניסיונן
קציצות הפרסה של פרידה, החרוסת של יונה וקובבס של רחל. שלוש נשים בנות 70 פלוס מתרגשות לקראת ליל הסדר, מספרות איך הן מתמודדות עם כמויות האוכל, מה המאכל שהן מכינות לארוחת החג ונותנות מתכונים
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
החג שלי. ריחות של חג כבר מזמן ממלאים את הרחובות, הבתים כבר נקיים והבגדים מוכנים לקראת ארוחת החג החגיגית. שלוש נשים בנות יותר מ-70 מתרגשות לקראת הארוחה הקרובה ומספרות מה מבקשים מהן להכין כבר שנים, מה הן הכי אוהבות בחג הפסח ומה השתנה בשנים האחרונות מבחינתן במפגש המשפחתי שחוגג את האביב.
עוד במדור 60 פלוס:
6 כללים לתזונה נכונה של נשים שעברו את גיל 60
הליכה נורדית: השיטה ששורפת יותר קלוריות
לא תמיד שמח: 6 הקשיים הגדולים ביותר במפגש משפחתי
רחל: שרה בלדינו ומקנחת בתה
רחל מזרחי בת 82 מתרגשת לקראת החג שמזכיר לה יותר מכל את בית אבא, "אני הכי אוהבת בעדה שלנו שאנחנו מקריאים את רוב הקטעים בהגדה בשפה העברית אך יש כמה שירים שאנחנו שרים בלדינו וזה מאוד מרגש כי זה מזכיר את בית אבא וזה מסורת".
"אפילו הנכדים שלא דוברים לדינו שרים איתנו. כל הנכדים הגדולים כבר למדו בעל פה את השירים ואנחנו שרים ביחד. זה מאוד מרגש".
"בעבר תמיד חגגנו אצלנו בבית עד שבעלי נפטר", מספרת רחל שמתגוררת כיום במגדלי הים התיכון בירושלים. "אבל מאז שבעלי שנפטר ועברתי למגדלים אין לי מקום לארח את כולם, אנחנו יותר מעשרים אנשים אז אני מתארחת אצל אחד הבנים או אצל הבת ואז כל המשפחה מתקבצת יחד ועולים סיפורים נוסטלגיים, נזכרים בסבא ונהנים יחד".
מה את מכינה לארוחה? "אצלנו כל החגים סובבים סביב האוכל", מספרת רחל, "המשפחה הכי אוהבת שאני מכינה 'קובבס' שזה כמו קובה אבל נוסח ספרדי. בפסח הקובבס מקבלים מרקם שונה כי הקובה של אמצע השנה עשויה מרכיבים שהם חמץ אז במקום קמח רגיל, אני משתמשת בקמח מצות והמילוי הוא אותו מילוי של בצל מטוגן עם בשר טחון".
איך החג שונה בגיל מבוגר? "בשנים האחרונות אני אוכלת פחות מבעבר. במיוחד ירדו מהתפריט שלי המאכלים המטוגנים. היום בשונה מפעם המאכלים הללו מכבידים עלי ואני ממש מרגישה כבדות בקיבה, במיוחד שמדובר בארוחה לילית".
טיפ של רחל להקלה: "כוס תה תמיד עושה לי טוב , בייחוד תה קמומיל שמקל על הגוף וקצת מנקה אותו ומוריד מהעומס".
יונה: מקפידה על תפריט תימני
"אני שייכת לסבתות שעובדות ומכינות מאכלים רבים, מכינה את הבית ואת הכלים המיוחדים לפסח". מספרת יונה כ"ץ דאר בת 72 מהבית של מגדלי הים התיכון בירושלים, "אני הכי אוהבת את ליל הסדר עם הילדים. ואחרי ארוחת החג אני מזמינה את הנכדים לבית במגדלים וכמובן נפגשת ומארחת חברים".מה מבקשים ממך להכין לארוחת החג? "לסדר אני מכינה את חרוסת, בדיוק אתמול הילד שלי התקשר וביקש את החרוסת הייחודית שלי. אני גם מכינה את מרק העוף המסורתי של החג. שוברים מצות לתוך המרק עם סחוג או חילבה ואוכלים ככה, זה מעדן".
המתכון של יונה לחרוסת: "אני שמה תמרים, אגוזים, צימוקים, שקדים קלויים ושומשום קלוי. את המצרכים הרכים והקשים אני טוחנת בנפרד ואז מערבבת את שניהם עם מיץ רימונים. כמו כן, אפשר לדלל מעט עם יין, אצלי במשפחה אוהבים יותר מתוק".
איך את מתמודדת עם כמויות האוכל בחג? "אני אומנם נוהגת להכין כמויות גדולות של אוכל אבל זה בגלל שאני מעבירה לילדים ולחברים. לעצמי אני כמעט ולא שומרת. אין ספק שיש בחג ובמאכליו פיתוי גדול וזה עובד על כולנו אבל אני משתדלת להגביל את עצמי ולשמור על תפריט תימני שהוא קליל ועשיר בירקות בלי הרבה מתוקים ומצות".
פרידה: מסורת וקציצות אהובות במיוחד
"אני אוהבת את הריח שבחוץ, את האווירה של האנשים, את הדיבורים לקראת ליל הסדר והארוחה שתהיה", מתרגשת פרידה איסקוב בת 72 ממגדלי הים התיכון בירושלים. "אני אוהבת את התבשילים שהנכדים שלי מחכים במיוחד בפסח בחגים שאני מכינה להם, אפילו אם אין קשר בין המנות, הכל מבוסס על המסורת. והכי אני אוהבת את השיר שפותח את ליל סדר כי אבי ואחי הגדול ז"ל היו שרים את זה. אלו מבחינתי הסימנים של החג".
מה מבקשים ממך להכין לארוחה? "המשפחה הכי אוהבת שאני מכינה לסדר חרוסת וקציצות פרסה. החרוסת שלי ידועה בכל השכונה, זה מתכון של אימי ז"ל. החרוסת הזאת עשויה משקדים לא קלויים, אגוזים, תמרים בלי גלעינים וצימוקים".
מתכון של פרידה לקציצות הפרסה: "אני מכינה קציצות פרסה (כרישה). כעיקרון זאת מנה לראש השנה אבל בגלל שכולם אוהבים את זה מכינה גם בפסח".
"אני קונה פרסות צעירות ויפות, שוטפת וחותכת. מהירוק לוקחת מעט והרוב עם הלבן. שמה בסיר עם מי מלח, מרתיחה ושזה מתרכך אני מוציאה את זה, מצננת ואחר כך עושה 2 טחינות קלות ושמה במסננת כדי להיפטר מהנוזלים".
בהמשך פרידה מוסיפה חמש ביצים לפרסה, יחד עם קמח מצה, פלפל, מלח ולשה בידיים, מכניסה למקרר למשך שעה ומתחילה להכין את הקציצות בטיגון בשמן עמוק. "המשפחה כל כך אוהבת את זה, שהם חוטפים את זה ואני נאלצת להחביא מעל המקרר שלא יימצאו, אבל זה חלק כיפי מהחוויה".
איך את מתמודדת עם כמויות האוכל בחג? "בזמן האחרון לא בא לי לאכול, אין לי חשק וכנראה שגם משהו משתנה עם הגיל, והצורך לאכול כמויות גדולות של אוכל נעלם. ההמלצה שלי זה לא להעמיס, אפשר לקחת צלחת גדולה ולשים קצת מכל דבר ולראות אחרי שמסיימים האם שבענו או לא. הטריק הוא לא להעמיס באוכל ולאכול בכמויות קטנות".
היתרונות שבשילוב ירקות ופירות אדומים בארוחת החג שלכם ובכלל בתפריט היומי:
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"