נשים בלוד הפכו למטרה ותוהות איפה המשטרה
בעיניים כלות רואות פעילות חברתיות בלוד כיצד מועברים מיליוני שקלים לגרעינים תורניים בעיר, אבל הן "לא רואות אפילו שקל ממשלתי אחד". הן ממשיכות להזהיר מפני הנשק הלא חוקי שמסתובב ברחובות ומהעובדה שהפכו למטרה קלה
נשים ערביות ברמלה ובלוד מסומנות כמטרה, וחיות בתחושת איום תמידי. תחושות אלה התחזקו עם הירצחה של סהאם זבארקה (30) בחדר השינה בביתה שבלוד. בני משפחתה ומקורביה לא מצליחים להבין מה המניע למעשה המחריד.
בעיר צפות ועולות התחושות הקשות נוכח העובדה כי בשנת 2016 לבדה נרצחו 11 נשים ערביות. דיונים בכנסת, הבטחות למיגור האלימות ועוד ועוד סיסמאות שנזרקו באוויר - לא שיפרו את מצבן. "איך רוצים שנדע מהו צדק, איך רוצים שנרגיש שוות בלי עובדים סוציאליים, בלי מסגרות לנערות ולנשים, בלי תמיכה ממוסדת", תהתה סמאח סלאימה אגבאריה, מנהלת עמותת נעם (נשים ערביות במרכז) שמסייעת לנפגעות אלימות.
היא ציינה כי הן נאלצות להסתייע בתרומות ולעבוד ללא שכר, בעוד ש"עמותות הגרעין התורני מקבלות מליונים מהעירייה, מבני ציבור ותמיכה כספית אין סופית. עמותת נעם שמפעילה מרכז זכויות לנשים בשכונה חיה מנדיבות לבם של כמה תורמים. שקל ממשלתי אחד אנחנו לא רואות. אז שלא תדברו על החיים והתרבות שלנו והמסורת. יש פה פשע מאורגן".
במשפחת זבארקה סיפרו כי סהאם כלל לא הייתה פעילה פוליטית או פעילה חברתית. "מדובר באישה שקטה וישרה שעזרה בפרנסת המשפחה. אפילו לא הייתה מחוברת לרשתות החברתיות. רוב הזמן הייתה בעבודה או ליד המשפחה".
בני המשפחה אמרו כי הרוצח נכנס לבית מדלת הכניסה הראשית, חיפש את סהאם וירה בה בחדר השינה. "לפני שנה וחצי קרובת משפחה נפלה קורבן לאלימות - רעול פנים נכנס לביתה וירה בה. היא נפצעה באורח בינוני-קל".
אחותה של סהאם, היאם זבארקה, מוכרת כפעילה חברתית. לחברותיה סיפרה: "אנחנו מופתעים מאוד מכל המקרה. עוד לא יודעים למה היא נרצחה. אחותי אישה נהדרת. בחיים לא שמענו או הרגשנו שהיא הייתה במצוקה נפשית, או שעוברים עליה ימים קשים. היא לא סיפרה שחשה מאויימת, התנהגה כרגיל. אבל נרצחה בדם קר".
מהא סאקללה-תלי, עובדת סוציאלית ופעילה בעיר, הביעה צער על ש"הפשע נגד נשים ערביות מתמשך, ובמיוחד בלוד וברמלה. אין מי שיעצור את האלימות נגד נשים. אנו חיים בחברה שלא כל כך תומכת בדרכן של נשים, לכן כולנו מרגישות מאוימות. אם הנשק יישאר חופשי - זה ייתן אור ירוק לפושעים להמשיך בדרכם. כך נפגעים חפים מפשע".
לדבריה, היא ביקרה בבית משפחתה של הנרצחת. "כאב לי הלב. האמא, האחות והאח - במצב נפשי שקשה לתאר. המשפחה טובה מאוד ועומדת ביחסים מצוינים עם כולם. לצערי ליורים אין גבולות".
לפני כחצי שנה נרצחה דועאא אבו שרך מלוד לעיניי ילדיה. המשטרה עצרה חשודים אך כולם שחרורו מחוסר ראיות. תושבת לוד אמרה: "כל המאבקים נגד רצח נשים לא תרמו כלום. עדיין הן מטרה מרכזית בלוד וברמלה. על כל דבר קטן יש גברים שמנסים לחסל אותן. נמאס לנו מהיחס הזה. גם לנו מגיע להתקדם. לא נסתום את הפה".
לדבריה, "הכתובת תמיד על הקיר. בסופו של דבר ברוב המקרים לא מגיעים לרוצחים, רובם מסתובבים חופשי כאילו לא עשו כלום. ראינו את המאבק ביום שנרצחה אבו שרך ואת הזעם והכעס. כל זה לא עזר. לדעתי כל מי שמחזיק בנשק - אין לו מקום בחברה".
מעיריית לוד נמסר בתגובה: "עד אתמול עמדו גורמי הרווחה בעירייה בקשר עם בית החולים ולא יכלו להגיש כל סיוע למשפחה ששהתה שם. היום יגיעו גורמי הרווחה לביקור בבית המשפחה כדי לבחון מתן סיוע וטיפול תמיכתי ככל שיידרש".
במשטרה מסרו כי בתיק הרצח של דועאא אבו שרך אמנם שוחררו העצורים אך החקירה עדיין מתנהלת. לגבי הרצח של זבארקה, החקירה מתנהלת תחת צו איסור פרסום.