שגרירת ארה"ב באו"ם: "אין היגיון או צדק בפגיעה בישראל"
במטה האו"ם בניו יורק נערכה עצרת מיוחדת על תנועת החרם הבינלאומי נגד ישראל. השגרירה האמריקנית לאו"ם התקבלה במחיאות כפיים סוערות: "תנועת ה-BDS והאובססיה של האו"ם הם אותו הדבר - מבקשים לאסור את קיומה של ישראל". השגריר דנון: "שתיקה היא חולשה - ולא ישתיקו אותנו"
במטה האו"ם בניו יורק נערך הערב (יום ד') כינוס של עצרת האו"ם על תופעת ה-BDS העולמית, שבמרכזו נאמה השגרירה האמריקנית לאו"ם, ניקי היילי, ולקול תשואות מהקהל הבהירה: "זה טרגי שדווקא מנסים לגנות את ישראל, ואין לכך היגיון או צדק. המאבק להביא לדה-לגיטימציה של ישראל והאובססיה של האו"ם נגדה זה בעצם דבר אחד". מהמשלחת הישראלית לאו"ם נמסר כי יותר מ-2,000 נציגי ארגונים, פעילים פרו-ישראלים, דיפלומטים וסטודנטים, השתתפו בכנס הבינלאומי למאבק ב-BDS.
בתחילת נאומה סיפרה היילי, לשעבר מושלת דרום קרוליינה, כי אהבתה לישראל ניכרת גם בקרב אזרחי המדינה שלה. "אני לא יכולה להיות יותר גאה מאנשי המדינה שלי (דרום קרוליינה). אהבתם חוצת אידיאולוגיה. איזו עוד מדינה נותנת לאזרחיה הזדמנות לרכוש לוחית רישוי 'אני עומד לצד ישראל'?"
בהמשך סיפרה היילי על חוק ה-BDS שהעבירה במדינתה במסגרת תפקידה. "אנחנו לא מוכנים להשתמש בכספי משלמי מסים שמפלים על גזע מין ודת. זה בדיוק מה שעושה תנועת ה-BDS. לא היססתי לחתום על החוק שהמדינה לא תעשה עסקים עם מי שעושה עסקים עם שנאה. איזו טרגדיה אירונית היא שהיום אני שוב במאבק נגד מי שמבקש לפגוע בישראל, אבל הפעם – כשגרירה".
"המאבק להביא לדה-לגיטימציה של ישראל והאובססיה של האו"ם זה בעצם דבר אחד", הוסיפה. "שניהם מבקשים לאסור על קיום ישראל. שניהם שלוחות של שנאה קדומה. וכמה טרגי זה שמכל המדינות בעולם, מבקשים דווקא לגנות את ישראל. אנו צריכים להחרים את צפון קוריאה, ולהציב סנקציות על איראן".
"אנחנו לא צריכים לפגוע בישראל, אין לזה היגיון או צדק", חידדה היילי לקולות כפיים סוערות באולם. "המאמץ להביא לדה-לגיטימציה של ישראל היא תנועה שרחוקה מהאמת ומההיסטוריה. דעו שארה"ב מגבה את ישראל. יש לכם חבר ולוחם באו"ם שיעזור לכם".
לפני כן נאם גם השגריר הישראלי דנון, ואמר: "יש טרנד מטריד של אירועים אנטישמיים ברחבי העולם. אלה תוויות מסוכנות ועלינו לגנות אותם. אסור לנוח. תנועת ה-BDS עדיין פעילה וחזקה. מדי יום קבוצות כלכליות ואקדמיות נופלות לקריאות חרם. מוזיקאים מבטלים הופעותיהם. הסכנה אינה במספרים, אלא ביכולת להפחיד אותנו לשתוק. אם לא נגיד את האמת בקמפוסים, בחדרי הישיבות ובאו"ם – הם ינצחו. הם מבקשים להסיט את העולם נגד ישראל. שתיקה היא חולשה. שתיקה היא הפסד. לא ישתיקו אותנו".
רוברט זינגר, מנכ"ל הקונגרס היהודי העולמי, נאם גם הוא באירוע: "אנו צריכים לומר לכל מי שמפקפק בקיומה של מדינת ישראל שהקיום שלה לא נתון למשא ומתן. לא נשתוק כאשר מגנים את ישראל. תנועת החרם טוענת שהיא רוצה שלום ומתיימרת להילחם תחת דגל זכויות האדם. אבל הם לא מבקשים שלום או זכויות אדם או סיוע לפלסטינים. הם רוצים להחזיר את השעון אחורה ל-1947. הם לא רוצים פיתרון של שתי מדינות. אזרחים ערבים שווים על פי חוק אך ה-BDS פועל נגדם. הם צבועים. אבל המלחמה נגדם החלה. ואנחנו מנצחים בעוד ועוד קרבות".
מדובר בעצרת השנייה שנערכת באו"ם בנושא, וגורמים בקונגרס היהודי ציינו לפני פתיחת העצרת כי לא היו בטוחים כי היא אכן תתקיים. "זו הייתה ירייה באוויר", ציין זינגר בשיחה עם עיתונאים לפי הכנס. לדברי אנשי הקונגרס היהודי בארה"ב, האווירה בקרב הקהילה היהודית השתנתה לאור גלי האנטישמיות שהתעוררו לאחרונה. זינגר ציין כי קיימות שתי גישות בקרב הקהילה; האחת היא שיש להיות בשקט ולא להציף את סוגיית ה-BDS, והגישה השנייה גורסת כי לא מדובר בעניין כלכלי אלא בסוגיה העוסקת בדה-לגיטימציה של ישראל, ובה יש להיאבק.
לאחר העצרת יתקיימו כמה פאנלים שיעסקו בנושא העסקים והחרמות בהיבט הכלכלי, סוגיית החרמות באוניברסיטאות והפעילות ברשתות החברתיות. רק בשבוע שעבר חשפו בקונגרס מחקר שמצא כי 63% מכל התוכן האנטישמי נמצא בטוויטר. לאחרונה ערכו בקונגרס פעילות רבה נגד ה-BDS, והשיקו מחלקה הפועלת נגד-הדה לגיטימציה של ישראל.
שגרירת ארה"ב לאו"ם היילי התארחה בוועידה השנתית של איפא"ק, השדולה האמריקנית הפרו-ישראלית, שנפתחה השבוע בוושינגטון. היילי אמרה אתמול בוועידה כי "תמו הימים שבהם התנגחנו בישראל", וזכתה לתשואות מצד הקהל.
"יש לנו הרבה דברים לדבר עליהם, איומים רבים לשלום וליציבות – אבל לא תוכלו לקחת את הידידה הגדולה ביותר שלנו במזרח התיכון ולחבוט בה", אמרה היילי. "אני חושבת שכולם לקחו צעד אחורה, המתקפות נגד ישראל נחלשו, כשחשבו להציב פלסטיני באחת העמדות הבכירות באו"ם אמרנו לא, וביטלו את זה. זה לא אומר שהוא לא אדם טוב ושהוא לא טוב לאמריקה. זה אומר שעד שהרשות הפלסטינית תגיע לשולחן ועד שהאו"ם לא יגיב כפי שהוא צריך, אין יותר ארוחות חינם לפלסטינים. כל מי שחושב שאי אפשר לעשות כלום באו"ם צריך לדעת שיש שריף חדש בעיירה".
בחודש שעבר תקפה השגרירה האמריקנית בחריפות את "ההטיה האנטי-ישראלית של האו"ם", ודבריה סחפו את הרשתות החברתיות. הלילה, אחרי תשואות רמות, סיפרה לקהל על הדיון במועצת הביטחון שאחריו הבהירה את עמדתה החד-משמעית ביחס לישראל: "הייתי מבולבלת. זה היה מוזר מאוד. דיברנו על המזרח התיכון ויש הרבה דברים לדבר עליהם. אם אתה מדבר על חיזבאללה או דאעש או על סוריה שהיא בעיה - זה מה שציפיתי שנדבר עליו. לא ציפיתי לדיון שבו נחבוט בישראל. האזנתי לכל אחד מהנציגים שאמרו את אותו הדבר שוב ושוב - ידעתי שאמרו שזה רע, אבל עד שאתה רואה את זה, אתה לא מבין עד כמה זה מגוחך".