חודשו היחסים עם ניקרגואה: "מקווים להגיע גם לקובה, ונצואלה ובוליביה"
לאחר שנה של מגעים שקטים, הודיעו הלילה ישראל וניקרגואה על חידוש היחסים לאחר שבע שנות נתק בעקבות ההשתלטות על המרמרה. במשרד החוץ מקווים כי תיתכן פריצת דרך גם ביחסים עם מדינות נוספות באמריקה הלטינית שהובילו קו נוקשה נגד ישראל
"חידוש היחסים עם ניקרגואה עשוי להוות פריצת דרך ביחסים עם כל ארבע המדינות באמריקה הלטינית שניתקו את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל, ובהן קובה, ונצואלה ובוליביה", כך הסביר היום (ד') סמנכ"ל אמריקה הלטינית במשרד החוץ, מודי אפרים, בעקבות הודעת ממשלת ניקרגואה הלילה על חידוש היחסים עם ישראל, שנותקו לאחר ההשתלטות על המשט הטורקי ב-2010.
"מבחינה תפישתית-אידיאולוגית, אין ספק שתהיה השפעה לכך שממשל סנדיניסטי ומדינה שחברה בברית אלבה (הברית הבוליבארית) מחדשת יחסים עם ישראל", הוסיף אפרים. "אני מקווה שבעתיד הלא רחוק נחדש את היחסים גם עם המדינות האחרות".
בהודעה שפרסמו משרדי החוץ של שתי המדינות בשעה 1 בלילה נכתב: "ממשלות ישראל וניקרגואה החליטו על חידוש היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות. לאורך השנים, עד להשעיית היחסים ב-2010, התקיימו יחסים ידידותיים ושיתוף פעולה בתחומים מגוונים כחקלאות, בריאות וחינוך. שני הממשלים רואים בחיוב רב את חידוש היחסים במטרה לקדם פעילות משותפת לרווחת שני העמים וכתרומה למאבק להשגת שלום בעולם. חידוש היחסים ייכנס לתוקפו עם פרסום הודעה משותפת זו בשתי הבירות".
לחידוש היחסים קדמו מגעים שקטים שהתקיימו בשנה האחרונה בין שתי המדינות ששיאם היה ביקורו של מודי אפרים בבירת ניקרגואה מנגואה לפני כשבועיים, שבמהלכו נפגש עם שר החוץ של ניקרגואה דניס מונקדה. במגעים האלה תיווכו אנשי עסקים ישראלים שפועלים בניקרגואה ואנשי עסקים מקומיים שיש להם עניין בחזרתה של ישראל למדינה הלטינית.
בניקרגואה יש שני מקבלי החלטות מרכזיים: הנשיא אורטגה וסגניתו, שהיא גם אשתו, רוסריו מוריו. ישראל הצליחה להגיע לאנשי מפתח שקרובים לשניהם וכך הושגה ההתקדמות.
במגעים ביקשה ניקרגואה מישראל לחדש את פעילות הסיוע הישראלי במדינה ששטחה גדול פי שישה מישראל, ומשוועת לטכנולוגיות חקלאיות ולסיוע בתחום ניהול המים. ישראל השיבה שתסכים לחידוש פעילות הסיוע ובלבד שתראה הורדה של הטון הביקורתי נגד ישראל בזירה הבינלאומית וצעדים בוני אמון.
והצעדים הגיעו. באחרונה הסירה ניקרגואה את ההתנגדות שלה לצירופה של ישראל כמשקיפה בארגון "סיקא" – ארגון לאינטגרציה מרכז-אמריקנית שבו חברות שמונה מדינות וההחלטות בו מתקבלות בקונצנזוס. ישראל הגישה את הבקשה להצטרף לפני שנתיים אך הבקשה נבלמה בעקבות התנגדות ניקרגואה. באחרונה הודיעה ממשלת ניקרגואה בכתב למזכירות סיקא שהיא תומכת בקבלת ישראל – וזה היה איתות ממשי שהם הולכים לקראת ישראל.
במשרד החוץ מקווים כאמור שעם חידוש היחסים עם ניקרגואה נראה בקרוב הפשרה גם ביחסים עם עוד שלוש מדינות לטיניות שלא מקיימות קשרים עם ירושלים – קובה, ונצואלה ובוליביה – מדינות שבעבר יישרו קו נגד ישראל בין היתר בהובלת הוגו צ'אבס, מנהיגה של ונצואלה שמת לפני ארבע שנים. ישראל נמצאת כעת בעמדת המתנה מול המדינות האלה.
ונצואלה נמצאת במצב כלכלי קשה מאוד ובמדינה חיים כ-6,000-5,000 יהודים שישראל עוקבת בדאגה אחר שלומם. מול קובה ישראל ממתינה לראות כיצד יתפתחו היחסים עם ממשלו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ. ממש לפני הבחירות לנשיאות בארה"ב, ישראל נענתה לבקשת ממשל אובמה ולראשונה זה 25 שנה שינתה את דפוס ההצבעה בנוגע לקובה, ועברה התנגדות להימנעות ביחד עם המשלחת האמריקנית. ההצעה קראה לארה"ב להימנע מצעדים שעומדים נגד אמנות האו"ם כולל הסרת הסנקציות המוטלות נגד קובה. בשנים הקודמות ישראל הייתה המדינה היחידה שהצביעה ביחד עם האמריקנים נגד ההחלטה.