משרד הבריאות חזר בו: "סיגריה ללא עשן" של פיליפ מוריס – כמו סיגריה לכל דבר
בתשובה לעתירה לבג"ץ שהגישה העמותה לדמוקרטיה מתקדמת, החליט משרד הבריאות לסגת מכוונתו המקורית ולהתייחס בשלב זה לסיגריה ללא עשן "אייקוס" של חברת פיליפ מוריס, כסיגריה לכל דבר, שתוכפף למגבלות מכירת הטבק. שר הבריאות: "בוחנים שינוי חקיקה שתאפשר מכירת מוצרים מופחתי טבק"
מגבלות על מכירת הסיגריות ללא עשן של פיליפ מוריס: משרד הבריאות החליט לחזור בו והחליט להכפיף את הסיגריות החדשות לחוקים הרגולטורים למכירת טבק. מנגד מודיע המשרד כי הוא ממתין להחלטה של מינהל המזון והתרופות האמריקני, וישקול להתקין תקנות שיתירו מכירת מוצרי עישון מופחתי טבק.
בעתירה שהוגשה לבג"ץ דרשה העמותה לדמוקרטיה מתקדמת להורות למשרד הבריאות לסווג את הסיגריה מופחתת הטבק IQOS של חברת פיליפ מוריס כמוצר טבק, כך שזה יהיה כפוף לחוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק.
העמותה דרשה מתן צו ביניים שיאסור על שיווקו והפצתו של המוצר כך ש"ימנע הנזק הבריאות לתושבי ישראל". העמותה טענה כי הסיגריה ללא עשן היא בעלת השפעות ממכרות, אם תופץ ללא כל אזהרה. עתירה נוספת הוגשה לבג"ץ ע"י חברת הסיגריות דובק.
בתשובה לעתירה, השיב עו"ד יובל רויטמן, הממונה על ענייני הבג"צים בפרקליטות המדינה, כי משרד הבריאות החליט לחזור בו ולהחיל על המוצר את ההוראות החלות על עישון ועל מוצרי טבק, לפי חוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק, והחוק למניעת העישון במקומות ציבוריים והחשיפה לעישון.
קראו עוד
פיליפ מוריס: ייתכן שבקרוב נפסיק לייצר סיגריות רגילות
משרד הבריאות: נגדיל המיסוי על סיגריות אלקטרונית וטבק גלגול
משרד הבריאות: ממתינים להחלטת ה- FDA
בתוך כך קבע משרד הבריאות, כי ימתין להחלטות מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, שצפוי להכריע האם לאשר את שיווק הסיגריה בארה"ב גם ללא הצורך בהוכחת נזק מופחת. וכך ציין המשרד בתשובתו:"במקביל להמתנה לקבלת עמדת ה-FDA הוא מתכנן *בשלב זה* להחיל על המוצר את ההוראות החלות מתוקף החקיקה בנושא מגבלות שיווק ופרסום ועישון במקומות ציבוריים, זאת בנוסף להבהרות שניתנו על ידי החברה כי היא תחיל על עצמה החלת חלק גדול ממגבלות אלו.
"עמדה זו מבוססת על מידע שנתקבל לאחרונה בשיחות עם ה-FDA לפיהן ההחלטה הסופית בעניין המוצר צפויה להתקבל בעוד שנה ויותר, וכן על בסיס המידע לפיה המוצר הוגש ל-FDA לאישור שיווק גם במסלול שאינו מחייב הוכחת נזק מופחת.
בנוסף לכך, בהמשך להודעת שר הבריאות לפיה יש צורך בתיקון חקיקה על מנת להטיל מגבלות על סיגריות אלקטרוניות, ושהוא פועל לצורך זה, תיבחן גם אפשרות ליצירת תשתית חקיקה שתאפשר להגדיר גם בישראל מוצרים מופחתי סיכון בדומה למצב הנהוג ב-FDA בארה"ב".
החוק להגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי הטבק משנת 1983 מטיל הגבלות על פרסומם של סיגריות וטבק ועל מכירתם לקטינים. הוא אוסר על פרסומים בשבח העישון כשלעצמו, אוסר על פרסום מוצרי טבק במרבית אמצעי התקשורת. אם מתבצע הפרסום, חובה להוסיף למודעה אזהרה בולטת בדבר נזקי העישון. כמו כן אוסר החוק על מכירת מוצרי טבק לקטינים, אוסר על חלוקה חינם של מוצרי טבק לצרכן, אוסר על הצבת מכונות למכירת מוצרי טבק וקובע כי על כל חפיסת סיגריות תצויין באופן בולט האזהרה מנזקי העישון.
החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים, אף הוא משנת 1983, אוסר על עישון במקומות ציבוריים ובהם איצטדיונים, מסעדות בתי קפה ופאבים, קניונים, בתי חולים, מרפאות ובתי חולים, מקומות עבודה, מוסדות חינוך ותחבורה ציבורית. בחלק מהמקומות מותר העישון רק בחדר נפרד בעל אוורור תקין, שבו העישון אינו גורם למטרד ואינו חודר לאזורים האחרים. מפרי החוק צפויים לקנס.
"אנו מברכים על החלטת משרד הבריאות לחזור לעמדתו הראשונית ולהגן על תושבי ישראל מפני הצגת מצג שוא על ידי חברת סיגריות המבקשת למקסם את רווחיה על חשבון בריאות הציבור" אמרה עו"ד יפעת סולל, המייצגת את העמותה לדמוקרטיה מתקדמת.
"בשבועיים שעברו מאז הגשת העתירה, ניתן לראות ברחובות ובקיוסקים מסע פרסום ושיווק עצום מימדים של פיליפ מוריס לשם הפצת הסיגריה האלקטרונית, ככל הנראה מתוך ההבנה, שימיו של ההסדר לפיו יוכלו לשווק את המוצר באופן חופשי, ספורים. אנו שמחים כי ממחר לא יורשה עוד השיווק הפרוע ויפסק הניסוי ההמוני באזרחי ישראל".
מפיליפ מוריס נמסר בתגובה:
"פיליפ מוריס בע"מ תמשיך לשווק את IQOS בישראל באופן אחראי ובהתאם לדין על מנת לספק למעשנים בגירים אלטרנטיבות טובות יותר מהמשך עישון סיגריות. מערכת IQOS מייצרת אדי טבק עם הפחתה ממוצעת של כ-90% ברמות הכימיקלים המזיקים ובעלי הפוטנציאל להזיק באדים של IQOS בהשוואה לעשן הסיגריות. בהתבסס על הראיות המדעיות שהצטברו עד כה, מעבר מלא ל- IQOS עשוי להציג פחות סיכון לנזק מאשר המשך עישון סיגריות.
"אנו מופתעים מהשינוי בעמדתו של משרד הבריאות לפיה המוצר כפוף לחוק הפרסומת, על אף העמדה הברורה שהוצגה על ידי המשרד עד כה לפיה המוצר אינו כפוף לחוק זה. כבר כיום המוצר משווק באופן אחראי, והחברה תומכת ברגולציה ייעודית, המכירה בתכונות הייחודיות והשונות של מוצרים בעלי הפוטנציאל להפחתת סיכון בהשוואה להמשך עישון לפי עמדתנו, אשר הוגשה לבג"צ היום, פרשנותו החדשה של משרד הבריאות אינה נכונה. התייחסות זהה למוצר מופחת סיכון כמוצר טבק לעישון, תפגע ביכולתם של המעשנים הבגירים לקבל מידע מלא ומדויק על חלופה טובה יותר על פני המשך עישון".
האגודה למלחמה בסרטן, איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל והחברה למניעה ולגמילה מעישון של ההסתדרות הרפואית, מברכים על ההודעה של עו"ד רן נזרי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, שתשים סוף לשיווק הפרוץ של מוצר הטבק IQOS בישראל.
"זהו ניצחון במערכה אך אנחנו עדיין בעיצומו של מאבק רחב בנגע העישון הממכר והממית. כעת, משחלות על המוצר כל המגבלות וההוראות בהתאם לחקיקה, כמתבקש, אנו קוראים לממשלת ישראל לעדכן את החקיקה כך שישראל לא תפגר אחר מדינות אחרות. אנו מצפים כי כבר במושב הכנסת הקרוב, יחוקקו החוקים שיגנו על הציבור בישראל מפני מגיפת העישון האחראית למותם של 8000 ישראלים בשנה.
"נדרשת תכנית כוללנית נחושה למאבק בנזקי הטבק: יש לקדם חקיקה בתחומי איסור שיווק ופרסום של מוצרי טבק בכל המדיות, השוואת המיסוי בין טבק לגלגול וסיגריות, הגבלת נגישות בנקודות מכירה של מוצרי טבק, הרחבת איסור העישון במקומות ציבוריים, השקעה בגמילה מעישון ועוד. חקיקה שבכוחה להציל חיים למען בריאות הציבור בישראל".