אושרה תוכנית לעידוד מאגרי גז קטנים
התוכנית שהגיש שר האנרגיה שטייניץ, ואשר אושרה בממשלה, כוללת השקעה של 100 מיליון שקל בהקמת צינור גז טבעי שיאפשר חיבור לחוף של מאגר כריש-תנין ומאגרים עתידיים שונים. ההצעה גם מסמיכה יזמים פרטיים לתכנן פרויקטים לייצור חשמל מגז טבעי, אולם בחברה להגנת הטבע מזהירים מהקמת התחנות בשטחים פתוחים
התכנית כוללת השקעה של 100 מיליון שקל בהקמת צינור גז טבעי משותף, מתן תמריצים בסך 10 מיליון שקל לציי כלי רכב שיונעו על גז טבעי, וצעדים נוספים שיובילו לפיתוח מאגרי גז טבעי נוספים, על מנת ליצור תחרות במשק הגז הטבעי.
הצעת המחליטים גם מסמיכה יזמים פרטיים לתכנן פרויקטים לייצור חשמל מגז טבעי, ולהגישם לוועדה לתשתיות לאומיות (הות"ל), שהוקמה על מנת לזרז הליכי תכנון של תשתיות לאומיות. בחברה להגנת הטבע מתנגדים למהלך זה, וטוענים כי הוא עלול לגרום לפגיעה קשה בשטחים הפתוחים.
"המאגר הקטן יוכל להתחרות עם הגדולים ממנו"
במסגרת התכנית, תפותח תשתית משותפת למאגרים הקטנים, שתאפשר חיבור ראשון של מאגר כריש-תנין וחיבור של מאגרים עתידיים שונים לחוף. השקעה ממשלתית של 100 מיליון שקלים בתשתיות אלו תעניק לבעלי המאגרים תמריץ כלכלי. בנוסף, יקלו תשתיות משותפות על כריש-תנין ועל מאגרים נוספים בעתיד את ההליך התכנוני הנדרש לכניסה לחוף.
רכיב נוסף בתכנית הינו הבטחת גיבוי ללקוחות שיצרכו גז טבעי מכריש-תנין או מהמאגרים האחרים במקרה של תקלה, באמצעות מנגנון של ערבות הדדית בין מאגרי הגז הטבעי. הגיבוי ללקוחות קריטי לפיתוח של כריש-תנין ומבטיח שהמאגר יוכל לצאת לדרך ולמצוא לקוחות ומימון מספקים.
כמו כן מציגה התוכנית תמיכה משמעותית בהגדלת הביקושים לגז טבעי, זאת באמצעות השקעה של 10 מיליון שקל בציי כלי רכב חלוצים שיונעו בגז טבעי. אמצעי נוסף הוא עידוד והגדלת כמות האוטובוסים והמשאיות שיופעלו באמצעות גז טבעי.
בנוסף, ההחלטה מאפשרת תכנון של תחנות כוח פרטיות על ידי מספר יזמים פרטיים. לפי יוזמי התוכנית, הדבר יאפשר לוועדות התכנון לבחון ולהשוות בין כלל החלופות שיוצעו על ידי היזמים ולבחור את החלופות הטובות ביותר, תוך התחשבות מרבית בשיקולי תכנון ואיכות הסביבה, וכן, יאפשר יצירת תחרות בין יזמים על המחיר.
תוכנית זו מצטרפת להחלטה שכבר התקבלה ברשות החשמל, להענקת תמריצים כלכליים ללקוחות במשק החשמל שיתקשרו עם מאגרים קטנים. על פי ההחלטה, המחירים הנמוכים שיסופקו על ידי מאגרים קטנים ללקוחות ישתקפו בצורה גדולה יותר בהחזר שהם מקבלים על ההוצאה על הגז הטבעי. בכך יגדל התמריץ הכלכלי ללקוח לחתום על חוזה מול מאגר קטן מאשר מול המתחרים הגדולים שלו - תמר ולוויתן.
שר האנרגיה, שטייניץ, מסר: "החלטה זו מאפשרת את פיתוח כריש-תנין, ומאפשרת למאגר הקטן יותר להתחרות עם הגדולים ממנו: תמר, ולוויתן שנמצא בפיתוח, בשורה של אמצעים. ההחלטה חשובה, כי היא מהווה חלק מתהליך פירוק המונופול - יהיו לנו תוך מספר שנים שלושה מאגרים, שלוש אסדות ושלוש מערכות צנרת נפרדות, דבר שיאפשר להמשיך ולהאיץ את תהליך מעבר ייצור החשמל מפחם מזהם לכמה שיותר גז טבעי נקי".
"סטירת לחי למערכת התכנון ולשטחים הפתוחים"
בחברה להגנת הטבע מביעים, כאמור, התנגדות לקידום תחנות הכוח הפרטיות, וטוענים כי המהלך מנוגד לתוכנית המתאר הארצית לאיתור מתחמים לתחנות כוח (תמ"א 10/ב/11), אותו מוביל אותו משרד האנרגיה. לפי החברה להגנת הטבע, תכנית המתאר הארצית כבר איתרה מתחמים לתחנות כוח המוסקות בגז טבעי בהתאם לצרכי המשק בשנים הבאות, ולאחר תהליך סינון קפדני הוחלט לתכנן חמישה מתחמים ולהעמידם לטובת הקמת תחנות כוח.
דרור בוימל, רכז האנרגיה בחברה להגנת הטבע, אמר: "קידומן של תחנות כוח פרטיות, במנותק מהליכי התכנון שתוארו לעיל, ובסתירה להם, מהוות סטירת לחי למערכת התכנון בישראל בכלל, ולשטחים הפתוחים והתושבים בפרט.
"קידום התכניות בוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל), מאפשרת, במודע, סתירה לתכניות המתאר הארציות, המגינות על השטחים הפתוחים. ועדה זו, שלה יש רוב ממשלתי מובהק, מקדמת כל פיתוח כמעט ללא ייצוג ציבורי, תוך דריסה של עקרונות התכנון, למען אינטרס כלכלי של חברות פרטיות, על חשבון הציבור הישראלי כולו.
"על הממשלה להתרכז בפיתוח תחנות הכוח המתוכננות, במסגרת תכנית המתאר הארצית, במקום לפגוע בציבור ובסביבה, על ידי יזמות פרטיות לתחנות כוח, אשר יגרום לעיכובים משמעותיים בהקמתן, אם בכלל".
בהכנת הכתבה השתתף יאיר חסון