חקיקה ותוספת שוטרים: תוכנית יש עתיד לחיזוק מערכת אכיפת החוק
לפיד וניצב בדימוס סגלוביץ' הציגו תוכנית למאבק בשחיתות. על הפרק: מורשע בעבירת קלון לא יוכל לכהן כשר, ביטול "השוחד הפוליטי" שמקבלים חברי הכנסת על חשבון כספי הציבור ושלילת זכות השתיקה לנבחרי ציבור תחת חקירה
יו"ר יש עתיד ח"כ יאיר לפיד הציג היום (ב') יחד עם ניצב בדימוס יואב סגלוביץ' את "נחשון" - תוכנית מפלגתו למלחמה בשחיתות הציבורית וחיזוק מערכת אכיפת החוק. תוכנית "7 הנקודות" של המפלגה מתמקדת בשתי חזיתות: קידום שינויי חקיקה אגרסיביים שיובילו להוצאת האינטרסים הפוליטיים ממוקדי קבלת ההחלטות במדינת ישראל, והחזרת הביטחון האישי לאזרחים דרך הגברת הנוכחות המשטרתית ברחובות, בכבישים ובמרחבים הציבוריים, מלחמה בתאונות הדרכים, והשקעת משאבים נוספים בטיפול בעבריינות
בתוכנית הוצגה חבילת החקיקה של יש עתיד למאבק בשחיתות הציבורית, ואלו הם עיקריה:
1. מי שהורשע בעבירה עם קלון לא יוכל לכהן כשר, ח"כ או ראש עיר. "לא יכול להיות שמי שגנב, סרח או קיבל שוחד ימשיך לכהן בתפקיד ציבורי. "לא ייתכן כי פקידים, נהגים, ונותני שירות במגזר הציבורי אינם יכולים להתקבל לעבודה אם סרחו, אך נציגי הציבור הבכירים ביותר יוכלו להמשיך ולכהן בתפקיד. עלינו להציב סטנדרטים גבוהים ביותר לשירות הציבורי", מסר לפיד.
2. ביטול "השוחד הפוליטי" שמקבלים חברי הכנסת על חשבון כספי הציבור. מיגור התופעה של חברי כנסת אשר מקבלים "שוחד פוליטי" במיליוני שקלים על חשבון כספי הציבור כדי "לשלם" לסקטורים, לג'ובים ולהיבחר שוב בפריימריז: "הצעת חוק הסדרת כספים קואליציוניים תבער את התופעה שבה חברי כנסת מתנים את הצבעתם בקבלת כספים פוליטיים ותייצר שקיפות ומנהל תקין בכל הנוגע לשימוש בכספי הציבור על מנת למנוע שחיתות במערכת הפוליטית".
3. נבחר ציבור לא יוכל לשתוק בזמן חקירה פלילית. ח"כ, שר או ראש עיר חייבים לשתף פעולה עם רשויות המדינה והחוק, מי שבוחר לשתוק לא יוכל להמשיך לכהן כנבחר ציבור. הצעת חוק המאבק בשחיתות ציבורית תקבע כי אם ייבחר ראש ממשלה מכהן, שר, סגן שר, חבר כנסת או ראש רשות לשמור על זכות השתיקה בזמן חקירה פלילית, יראו זאת כאילו התפטר מהממשלה, מהכנסת, או מתפקידו כראש הרשות.
4. הוספה מסיבית של תקנים במשטרה ובפרקליטות למלחמה בשחיתות הציבורית כחלק מהצבת מיגור השחיתות הציבורית. בסדר העדיפויות העליון נדרש חיזוק משמעותי והוספת תקנים למערכת האכיפה לטיפול בשחיתות הציבורית.
5. הוצאת האינטרסים הפוליטיים מוועדות התכנון והבנייה שהן מקור לשחיתות בשלטון המקומי. שינוי הרכב ועדות התכנון והבנייה כך שנבחרי ציבור לא יהיו חלק מתהליך קבלת החלטות פרטניות בוועדה. "ועדות התכנון והבנייה שולטות באחד המשאבים הכלכליים המרכזיים לציבור - דיור. אי אפשר לתת לשיקולים פוליטיים להיכנס למגרש הזה", מסר לפיד.
6. מלחמה אגרסיבית בשחיתות הגוברת בשלטון המקומי. כחלק מהטיפול בתופעה תאמץ הממשלה ותחוקק את תזכיר החוק לתיקון פקודת העיריות, הכולל תיקונים לחיזוק שלטון החוק וטוהר המידות בשלטון המקומי. בין התיקונים: קביעת כללים להסדרי ניגוד עניינים של נבחרי ציבור ברשויות המקומיות, הסדרה מחדש של הרכב ועדת המכרזים ברשות המקומית, הרחבת פרסום פרוטוקולים מישיבות מועצה והגברת השקיפות כולל בחברות עירוניות, מינויים בכירים ברשויות ועוד.
7. חיזוק מערכת אכיפת החוק. הקמת תחנת משטרה בכל עיר בארץ; הוספת מאות ניידות, שוטרים ומצלמות למלחמה בתאונות הדרכים; הכפלת ההשקעה בטיפול בנוער בסיכון ונוער עובר חוק והגדלה משמעותית של כוח האדם והתקציבים לקציני מבחן לנוער, חוקרי ופקחי נוער במשטרה, חוקרי ילדים, פקידי סעד לחוק הנוער ושופטים.
"תוכנית 7 הנקודות של יש עתיד נועדה לנקות ולתקן את המערכת הפוליטית המושחתת והלא יעילה שיש בישראל, להחזיר אותנו לממשל תקין, הגון והוגן, ולשפר באופן דרמטי את השירות שכל אזרח מקבל ממוסדות המדינה", אמר לפיד והוסיף: "לכל ממשלה יש בעצם תפקיד מרכזי אחד - לשאול את עצמה בכל בוקר, "איפה אנחנו רוצים להיות עוד חמש שנים, ולא איזה ג'ובים נסדר למקורבים שלנו. מה יהיה בביטחון, בכלכלה, בחברה הישראלית ואיך נוודא שהילדים שלנו יחשבו שעשינו הכל כדי שהם יחיו במדינה טובה יותר.
"הממשלה הנוכחית משנה את החוק כדי להוסיף עוד ועוד מינויים פוליטיים של מקורבים. הממשלה הזו מנסה באופן עקבי להחליש את כוחם של כל שומרי הסף בישראל - מבית המשפט העליון, דרך היועץ המשפטי ומבקר המדינה, ועד למשטרה ולתקשורת החופשית", הוסיף לפיד.
בהמשך תקף לפיד את ראש הממשלה בנימין נתניהו: "בראש הממשלה הזו עומד אדם שמנסה לטעון שאם יוגש כתב אישום נגדו, הוא עדיין יכול להמשיך להיות ראש הממשלה. איני מתוקפי נתניהו האובססיביים. מעולם לא הייתי מאלה שהאשימו אותו בכל מה שרע במדינה. אני מאוד לא אוהב שמנסים לגרור לוויכוח הפוליטי את אשתו ואת ילדיו. אבל בעניין הזה, לא יכול להיות מצמוץ: מי שהוגש נגדו כתב אישום לא יכול להמשיך לכהן כראש ממשלה. קודם כל מפני שזוהי פשיטת רגל ערכית. אבל גם מפני שישראל לא יכולה להרשות לעצמה ראש ממשלה שעסוק בעדויות ובחקירות ובעורכי דין במקום בחיזבאללה וביחסים עם ארה"ב".
ניצב בדימוס סגלוביץ' אמר במסיבת העיתונאים: "בואו נחשוב מהו ביטחון לאומי באמת במדינה דמוקרטית - היכולת של אזרח במדינה להסתובב בצורה רגועה ושלווה במקום מגוריו, שמי שמנהיג אותנו פועל ביושר, שדברים נעשים משיקולים ענייניים. הורגלנו לא לחשוב כך".