חקירת הפיגוע ברוסיה: מחבל מתאבד בן 23 פוצץ עצמו
גורם רשמי מסר לסוכנות "אינטרפקס" כי מחבל מתאבד בן 23 ממרכז אסיה הקשור לאיסלאם הקיצוני ביצע את הפיגוע ברכבת התחתית בסנט פטרבורג שבו נרצחו 11 ונפצעו 45. הנשיא פוטין הגיע למקום הפיגוע והניח פרחים
מחבל מתאבד בן 23 ממרכז אסיה הקשור לאיסלאם הקיצוני הוא שביצע את הפיגוע ברכבת התחתית בסנט פטרבורג שבו נרצחו אתמול (יום ב') 11 בני אדם ונפצעו 45. כך מסר אמש גורם ביטחוני רשמי ברוסיה. מוקדם יותר דווח כי שלטונות רוסיה הוציאו צווי מעצר נגד שני בני אדם החשודים שיש להם קשר לפיצוץ ברכבת התחתית.
עוד קודם לכן אמש פורסמה ברוסיה תמונתו של גבר מזוקן עם כיסוי ראש, ודווח כי חושדים שהוא המחבל ושהוא הניח מטען ברכבת ונמלט. אבל הלילה התייצב האיש הזה במשטרה מיוזמתו וטען כי לא היה מעורב בפיגוע. כאמור, בהמשך התברר כי מחבל מתאבד הוא האחראי לפיצוץ.
בכמה אתרים מרכזיים ברוסיה התאספו אמש אזרחים רוסים והניחו פרחים ונרות לזכר הנרצחים – בכלל זה בזירת הפיגוע בסנט פטרבורג וליד חומת הקרמלין במוסקבה. למקום הפיגוע בסנט פטרבורג הגיע גם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, והוא הניח פרחים.
במשך שעות נמנעו כוחות הביטחון של רוסיה מלקבוע רשמית שמדובר בפיגוע טרור, אף שהם הודו כי החשד הוא שמדובר בפיגוע. ראש ממשלת רוסיה, דמיטרי מדבדב, היה נחרץ הרבה יותר: "כל אלה שנפגעו בפיגוע הטרור ברכבת התחתית יקבלו את כל הסיוע הרפואי שהם זקוקים לו", מיהר להצהיר כמי שאין לו ספק שמדובר במתקפה מתוכננת. "אני שולח מעומק לבי תנחומים למשפחות הקורבנות ולחבריהם. הכאב הזה משותף לכולנו".
הנהג המשיך בנסיעה - ואולי הציל חיים
הפיצוץ אירע אתמול בשעה 14:40 (שעון סנט פטרבורג) כשהרכבת התחתית הייתה בתנועה בין שתי תחנות. הנהג המשיך בנסיעה עד לתחנה הקרובה, תחנת כיכר סנאיה, ושם חולצו הנפגעים. פולינה, נוסעת ברכבת שהייתה בקרון הצמוד לקרון שבו אירע הפיצוץ, סיפרה: "היה פיצוץ מחריש אוזניים ואז היה ריח חזק ועשן. אנשים הוטחו זה בזה. שתי נשים החלו מיד להרגיש לא טוב ואיבדו את ההכרה. הכול קרה תוך כדי תנועה, הרכבת לא עצרה".
לדבריה כשהרכבת הגיעה לתחנה הבאה היא ראתה שהקרון הסמוך מרוסק וחלונו שבור. "היה דם ולא היה אור", סיפרה. "אנשים הוצאו ממנו, חלקם נסחבו וחלקם נתמכו על-ידי אחרים". גורמים בכוחות הביטחון של רוסיה שיבחו את נהג הרכבת על שהחליט שלא לעצור לפני ההגעה לתחנה. לדבריהם הדבר אפשר פינוי מהיר של הפצועים וייתכן שמנע הרוגים נוספים.
שעה קלה אחרי הפיצוץ הודיעו כוחות הביטחון הרוסיים כי גילו מטען חבלה בתחנה אחרת של הרכבת התחתית ונטרלו אותו. מטען החבלה שנוטרל - כמו המטען שכן התפוצץ - הכיל מסמרים, והם נועדו להגביר את חומרת הפגיעה. לפי דיווח בסוכנות הידיעות "אינטרפקס" ייתכן שבמטען הזה היה חומר נפץ במשקל קילו. הוא נמצא תחת מטף לכיבוי אש.
כל תחנות הרכבת התחתית בסנט פטרבורג נסגרו, ובבירה מוסקבה הוגברה האבטחה ברכבת התחתית. מושל סנט פטרבורג פנה לתושבים: "אני קורא לתושבי העיר ולמבקרים בה לגלות ערנות והזהירות ולהתנהג באחריות בעקבות האירועים".
בשעות שאחרי הפיצוץ החלה להישמע גם ביקורת על התנהלות הרשויות. הסנאטור הרוסי ויקטור אוזרוב, ראש ועדת ההגנה הרוסית, אמר כי נראה שאמצעי ההגנה מטרור כשלו: "הטרגדיה בסנט פטרבורג פירושה שצעדים שננקטו נגד הטרור לא עבדו", אמר בפרלמנט הרוסי. "עלינו לחשוף את הסיבות לכך שהמערכת נכשלה ולגבש סדרת צעדים שלא יאפשרו לטעויות האלה לחזור על עצמן".
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, גינה אמש את הפיגוע בסנט פטרבורג ואמר כי זהו "דבר נורא". בהמשך שוחח טראמפ עם פוטין והביע את תנחומיו למשפחות הקורבנות. טראמפ הציע את תמיכתה המלאה של ארה"ב בתגובה לפיגוע ובהבאת האשמים לדין. הבית הלבן מסר כי השניים הסכימו כי יש להכניע את הטרור במהירות.
שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי הוסיפה כי וושינגטון עומדת לימינה של מוסקבה במאבק בארגוני הטרור. הפיצוץ עורר דאגה ביטחונית גם מעבר לגבולות רוסיה: צרפת הגבירה את האבטחה בתחבורה הציבורית בפריז.
החשש: מורדים צ'צ'נים שחזרו מסוריה
רוסיה נמצאת בכוננות גבוהה מחשש לטרור מצד מורדים צ'צ'נים החוזרים מסוריה, שם הם נלחמים בשורות דאעש. ב-20 השנים האחרונות ספגה רוסיה פיגועי תופת רבים מאוד, ורבים מהם אירעו בתחבורה הציבורית. בשנת 2010 רצחו שתי מחבלות מתאבדות 38 בני אדם כשהתפוצצו ברכבת התחתית במוסקבה.
ב-2004 נרצחו יותר מ-330 בני אדם, מחציתם ילדים, בבית ספר בדרום רוסיה כשכוחות הביטחון הרוסיים פרצו למקום כדי לשחררם מידי מחבלים איסלאמיסטים שלקחו אותם כבני ערובה. ב-2002 נהרגו 120 בני ערובה כשמשטרת רוסיה פרצה לתיאטרון במוסקבה כדי לשחרר אותם מידי מחבלים.
כשהיה ראש הממשלה ב-1999 פתח ולדימיר פוטין במבצע גדול לחיסול המרד הבדלני בחבל צ'צ'ניה המוסלמי שבדרום רוסיה, ובימיו כנשיא הוא המשיך בדיכויו – בהצלחה רבה.
רוסיה, נזכיר, נתונה בשנה וחצי האחרונות לאיומים חוזרים ונשנים מצד ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) בשל התערבותה במלחמת האזרחים בסוריה והסיוע שלה למלחמה של משטר אסד נגד הארגון. בקיץ 2016 נטל דאעש אחריות לתקיפת שוטרים ממזרח למוסקבה על ידי שני גברים חמושים בגרזנים ובאקדחים. השניים חוסלו על ידי כוחות הביטחון הרוסיים. שני שוטרים נפצעו בתקיפה. דאעש פרסם אז סרטון נטילת אחריות שבו נראו השניים נשבעים אמונים למנהיג דאעש, אבו בכר אל-בגדדי. דאעש קרא מאז לא פעם לפעיליו ולתומכיו ברחבי העולם להוציא לפועל פיגועים ברוסיה.