מאות מיליוני שקלים ממתינים לכם: תרמתם? נצלו את החזרי המס
למרות שמשקי הבית תורמים כ-3.5 מיליארד שקל בשנה, רק חלק קטן מהתורמים מנצל את האפשרות לקבל החזר ממס הכנסה. למה זה קורה ובאילו מקרים דווקא מי שרוצה לתרום יצטרך לשלם מס במקום לקבל זיכוי?
אנשים פרטיים וארגונים רבים תורמים במהלך השנה כולה, ולקראת חג הפסח, ההתגייסות לטובת נזקקים מורגשת במיוחד. התרומה כשלעצמה מבורכת, אך בנוסף, המדינה מעניקה גם הטבת מס עבור התרומה.
בכל שנה תורמים משקי הבית בישראל כ-3.5 מיליארד שקל, לעמותות וארגונים שונים. בפועל מדובר במאות אלפי תורמים. אולם למרות העובדה שעבור התרומות הללו ניתן לקבל החזר בגין זיכוי מס, מעטים מנצלים את זכאותם.
מאות מיליוני שקלים מצטברים בקופת המדינה מדי שנה, כסף המיועד כהחזר לתורמים. על פי נתוני רשות המסים, בשנים 2015-2011 הגישו מדי שנה כ-25 אלף איש בקשה להחזרי מס בגין תרומות וההערכה היא שהמספר הזה מהווה רק חלק קטן מכלל הזכאים.
למה בעצם אנשים לא מנצלים את הזכאות שלהם להחזר כספי? קיימות מספר סיבות לכך, העיקרית שבהן היא אולי חוסר הידיעה והמודעות לנושא.
כדאי גם לזכור שההטבה במס ניתנת כזיכוי (35% מסכום התרומה) – כלומר הפחתה מסכום המס אותו אנחנו נדרשים לשלם (בחישוב שנתי). תורמים רבים אינם מגיעים בכלל לסף המס (סכום המינימום לאחר חישוב נקודות הזיכוי השונות, שממנו מתחילים לשלם מס הכנסה), ולכן גם אם תרמו לגוף מוכר, זה לא יעזור להם.
סיבה נוספת לאי מימוש ההחזר היא העובדה שקבלת הזיכוי דורשת מעט התעסקות. למשל, על תרומה של 200 שקל מקבלים החזר של 70 שקל, יש אנשים שמרגישים שזה לא שווה את המאמץ.
כדי לקבל זיכוי במס, יש גם צורך שהגוף שאליו תורמים יהיה מוכר על פי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה. חלק אינם מוכרים ולכן במקרים אלו לא ניתן לקבל בגין התרומה זיכוי.
מה נדרש כדי לממש את הזכאות?
סעיף 46 לפקודת מס הכנסה קובע, כי מי שתרם למוסד ציבורי 180 שקל ומעלה, זכאי לזיכוי ממס הכנסה בגובה 35% מסכום התרומה באותה השנה. התנאי היחיד לקבלת הטבת המס הזו, הוא שהמוסד לו הועברה התרומה יהיה מוסד מוכר על פי רשימה המפורסמת באתר רשות המסים ושיש ברשותכם את הקבלה המקורית על התרומה.
יועצי המס אורית אוסמו, שחר שאבי וירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, מסבירים כי שכירים יכולים לקבל את זיכוי המס בגין התרומה בשנה השוטפת בתלוש השכר לאחר שמילאו טופס תיאום מס (טופס 116) ושאליו יצרפו את הקבלה המקורית על התרומה ואת תלוש השכר האחרון מהמעסיק.
פקיד השומה יאשר את הטבת המס ויעביר אישור למעסיק לזכות את חשבונכם בתלוש השכר הקרוב ב-35% מגובה התרומה. עצמאים ישמרו את הקבלה על התרומה ויצרפו אותה לדו"ח השנתי, שם תתקבל הטבת המס כאמור.
שכירים שלא ניצלו את ההטבה בשנה השוטפת יוכלו להגיש בקשה להחזר מס בגין תרומתם וזאת עד 6 שנים אחורה בהתאם לכללי ההתיישנות הקבועים במס הכנסה. כדאי לנצל הזדמנות זו כדי לעשות תיאום מס כללי ולבדוק אם מגיעים לכם החזרים נוספים. לצורך כך, יש למלא את הטפסים הנדרשים ולצרף את המסמכים הרלוונטיים וכן את הקבלות המקוריות על התרומות ולהגישם לפקיד השומה (ניתן לעשות זאת באמצעות יועץ מס).
החלטתם לתרום? במקרים מסוימים תחויבו לשלם מס
נקודה מעניינת שלא רבים מודעים אליה היא שבמקרים מסוימים אם תבקשו לתת תרומה, אתם עלולים להיות מחויבים על כך במס. במה מדובר? אם אתם בעלי עסק וברצונכם לתרום מוצרים מהמלאי העסקי המשמש אתכם, עליכם לדעת, כי שלטונות המס רואות את התרומה הזו כמכירה לכל דבר ועניין.
לכן, כמו בכל מכירה, תחייבו במע"מ בהתאם לשווי השוק של המוצרים הנתרמים. במידה והתרומה נעשית ממלאי פגום, חסר ערך, מיושן או כזה העומד למכירה במחיר הפסד (נמוך מ-50% ממחיר העלות), תוכלו לתרום אותו ובתנאי שיימסר למוסד מוכר בעל אישור סעיף 46. עליכם יהיה לערוך רשימה מפורטת של המלאי שנתרם בצירוף אישור יועץ מס או רו"ח, לצד אישור תרומה מהמוסד הנתרם.
מה ההגיון? הטענה היא שעבור המלאי, בעל העסק קיבל מרשויות המס הטבות שונות (אפשרויות קיזוז, זיכויים וכדו') ולכן קיים חשש שהטבות אלו ינוצלו למטרות אחרות.
כאמור, תרומת מלאי רגיל מחייבת במע"מ ואף במס הכנסה ואינה מוכרת בעסק שלכם כהוצאה או כזיכוי לתרומה. לכן, עדיף לבעל עסק לתרום כספים במישור האישי באמצעות תרומת מזומן, צ'ק או אשראי ולקבל קבלה מוכרת לפי סעיף 46 על התרומה.
עוד בערוץ הכסף שלי: איך נדע באיזה כרטיס אשראי מומלץ להשתמש בחו"ל ומה גובה העמלה