דו"ח: אחד מכל עשרה מקרי מוות - בגלל עישון
מחקר עולמי חדש שהתפרש על פני 25 שנה וחקר את הרגלי העישון ב-195 מדינות מגלה שעל אף המוּדעוּת ההולכת וגוברת לנזקי הסיגריות, אחת מכל עשר מיתות מוקדמות היא בגלל עישון. עוד מגלה המחקר כי מחצית מכלל מקרי המוות מתרחשים בארבע מדינות וכי חברות הטבק ממשיכות במסעות פרסום אגרסיביים - בעיקר במדינות מתפתחות
מחקר חדש מגלה כי אחד מכל עשרה מקרי מוות בעולם מיוחס לנזקי העישון. מחצית ממקרי התמותה מעישון בעולם נרשמים בסין, הודו, ארה"ב ורוסיה.
לדברי החוקרים, שיעור התמותה ימשיך לעלות ככל שחברות הסיגריות ימשיכו במסעות פרסום ושיווק אגרסיביים לסיגריות, במיוחד במדינות המתפתחות. הממצאים פורסמו בגליון החדש של כתב העת לרפואה The Lancet כחלק מדו"ח "נטל המוות הגלובלי השנתי" (GBD).
"על אף שההוכחות על השפעותיו המזיקות של הטבק על הבריאות ידועות כבר על כחצי מאה, אחד מכל ארבעה גברים בעולם הוא מעשן יומיומי", אמרה ראש צוות החוקרים, ד"ר עמנואלה גאקידו, והוסיפה: "עישון ממשיך להיות הסיבה השנייה בחשיבותה בעולם לתמותה מוקדמת ונכות".
הדו"ח מתבסס על הרגלי העישון ב-195 מדינות בין השנים 1990 ל-2015. על פי הממצאים, כמיליארד איש עישנו מדי יום בשנת 2015, אחד מכל ארבעה גברים ואחת מכל 20 נשים.
יחסית לשיעור המעשנים ב-1990, אז נרשמו אחד מכל ארבעה גברים ואחת מכל 12 נשים שעישנו באופן יומיומי, מדובר בירידה. עם זאת, הגידול באוכלוסיית העולם הוּסַב לעלייה משמעותית במספר המעשנים ב-25 השנים שנבדקו, מ-870 מיליון מעשנים ב-1990, למיליארד ב-2015. שיעור מקרי התמותה הקשורים לעישון עלה ב-4.7% בתקופה זו, לכדי 6.4 מיליון מקרי מוות בשנת 2015.
קראו גם:
סכנה: מעשנים "רק" סיגריה אחת ביום? זה מה שיקרה לכם
מחקר ענק: עישון הורס את תאי הזרע ופוגע בפוריות
מחקר: שכיחות העישון עולה ב-40% במהלך השירות בצבא
על פי המחקר, כמה מהמדינות שנבדקו הצליחו במאמצים להפחית את שיעור העישון, וזאת באמצעות מיסוי על מכירת סיגריות, אזהרות על החפיסות, תוכניות חינוך והגבלה על עישון במקומות ציבוריים.
ברזיל הראתה את הצניחה הגדולה ביותר בשיעור המעשנים ב-25 השנה שנבדקו: מ-29% בגברים ל-12%, ומ-19% ל-8% בלבד בקרב נשים.
עם זאת, הדו"ח מראה כי מדינות כמו אינדונזיה והפיליפינים לא הראו כל ירידה בשיעור המעשנים. בעוד שיעור המעשנות בעולם הולך וצונח, ברוסיה נרשמה מגמה הפוכה - עלייה של 4% בשיעור המעשנות. עלייה דומה נרשמה גם בחלקים מסוימים באפריקה.
בישראל: 22% מהגברים ו-15% מהנשים מעשנים
ומה המצב בישראל? מדו"ח משרד הבריאות לשנת 2016 עולה כי 26% מכלל הגברים בישראל ו-13.6% מכלל הנשים בישראל מעשנים. שיעור העישון בקרב גברים בישראל גבוה מעט מהממוצע הכולל במדינות האיחוד האירופי (24.2%), אך שיעור העישון בקרב נשים בישראל נמוך מעט ביחס לממוצע הכולל במדינות האיחוד האירופי (15.5%).
שיעור העישון באוכלוסייה הערבית הוא 25.2% ו-18.5% באוכלוסייה היהודית, ושיעורי העישון המשוקללים לגיל הם 22.1% בקרב גברים יהודים, 15.0% בקרב נשים יהודיות, 43.9% בקרב גברים ערבים ו-6.7% בקרב נשים ערביות.
כ- 37% שאינם מעשנים דיווחו כי הם חשופים לעישון (עישון כפוי, פסיבי), כ- 30% מהיהודים ולמעלה ממחצית מהערבים, המקומות המועדים ביותר לחשיפה לעישון כפוי היו בית המגורים (נשים) ומקום העבודה (גברים).
עישון סיגריות ונרגילה שכיח יותר במגזר הערבי לעומת המגזר היהודי, בנים מדווחים בשיעור גבוה יותר מבנות הן על עישון סיגריות והן על עישון נרגילה. עם העלייה בגיל, שיעור המעשנים נרגילה עולה.
ולמה גם אם תעשנו רק במרפסת תזיקו לילדים שלכם? צפו: