מטיילים בפסח: 3 אתרי מורשת ישראליים
שער אברהם" - השער הכנעני העתיק בתל דן, אתר השחזור בראש פינה ובית הילדים בגשר הישנה. בפסח הקרוב תוכלו לבקר ולסייר באתרי מורשת ישראליים עם משמעות מיוחדת. כל הפרטים
בשיתוף משרד ירושלים ומורשת
בפסח הזה יוצאים לסייר עם הילדים - או בלי, באתרי מורשת ישראליים שיספרו לכם את ההיסטוריה שלנו כאן. הכירו שלושה אתרים - במיוחד לחופשת הפסח.
"שער אברהם" - השער הכנעני העתיק בתל דן
בעיר הקדומה אשר בתל דן התגלה שער כנעני עתיק, הנחשב לקדום מסוגו בעולם. במשך שנים עמד השער בפני סכנת בלייה. במסגרת פרויקט ״ציוני דרך״ זכה השער לפעולות שימור וחיזוק מקיפות והוא עתה שמור, מוגן ובעל מראה מרשים.
תל דן הוא אחד מתלי העתיקות הגדולים בישראל, המשמר את שרידיה של עיר קדומה בת כ-5,000 שנים, שהגיעה לשיא התפתחותה בתקופה הכנענית ובתקופה הישראלית. התל נמצא בשמורת הטבע נחל דן שהוא הגדול והחשוב במקורות הירדן.
הממצא המרשים ביותר בחפירות הוא "שער אברהם": שער כנעני עתיק הנחשב לקדום מסוגו בעולם. שער זה, שנבנה בלבני בוץ מהווה עדות למיומנות הרבה בשימוש בטכניקת הבנייה של קשת אמיתית לבנייה מונומנטאלית בתקופת הברונזה התיכונה והוא מהווה עדות בודדה לצורתם של השערים האחרים ולעובדה שהקשת האמתית הייתה ידועה לאדם בתקופה קדומה זו.
במסגרת פרויקט ״ציוני דרך״ הוחלט להשלים את שימורו של השער הקדום. לפרויקט זה היו מספר מרכיבים: השלמת הסככה המגינה על השער, שימור ושחזור של המגדל הדרום מזרחי; ייצוב לבני הבוץ של החזית המזרחית בין המגדלים וקשתות הכניסה לשער; ייצוב הנדסי של החלק העליון של החזית המזרחית; שימוש במגדלים המשוחזרים כנקודת משען; טיפול שימורי כללי בסדקים, מילוי בוץ, טיח בוץ, ראשי קירות השער; טיפול כללי בסוללה משני צידי השער; הרחקת מי הנגר וניקוז המים בקרבת השער.
השער חוזק בשיטות מתקדמות לשימור ממצאים ארכיאולוגיים, מתוך הקפדה על שיטות הבנייה העתיקות. נוסף על כך, נחתם פתח השער בלבנים (שיהיה אפשר להסירן במקרה הצורך), והחיבורים שבין הלבנים המרכיבות את הקשת הודגשו.
מידע שימושי למבקר באתר
כתובת: בסמוך לקיבוץ דן לפי השילוט.
טלפון: 04-6951579
שעות פתיחה: בימים א'-ה' ושבת: 8:00-17:00. בימי שישי וערבי חג: 8:00-16:00
הכניסה לשמורה נסגרת שעה לפני השעות הרשומות
דמי כניסה: יחיד: מבוגר 29 ש"ח, ילד 15 ש"ח. סטודנט 25 ש"ח. אזרח ותיק 15 ש"ח.
אתר אינטרנט: באתר רשות הטבע והגנים:
http://www.parks.org.il/ParksAndReserves/telDan/Pages/default.aspx
שירותים באתר: שירותים, חניה, חנות מזכרות, חניון יום, שבילים רחבים, בריכת השכשוך. האתר מונגש למוגבלי תנועה.
אתרים סמוכים: בית אוסישקין, שהוא מוזיאון לטבע ולארכיאולוגיה שוכן בקיבוץ דן סמוך לשמורה.
בנוסף בקרבת מקום נמצאים גן לאומי מבצר נמרוד, שמורת טבע נחל חרמון (בניאס), שמורת טבע נחל שניר, גן לאומי חורשת טל ושמורת טבע נחל עיון.
אתר השחזור בראש פינה
"מושבת הראשונים" בראש פינה היא מתחם היסטורי המספר את סיפורה של אם המושבות היהודיות בגליל. המבקרים באתר יזכו בקרוב למספר חידושים: ארכיון מרתק שיפתח לקהל הרחב וחזיון אור-קולי על תולדות המקום.
ראש פינה היא המושבה היהודית הראשונה שהוקמה בתקופת העלייה הראשונה וההתיישבות בה נמשכת ברצף עד ימינו.
מושבת הראשונים אשר בה התגוררו מייסדי ראש פינה מהווה מוזיאון חי לתולדות היישוב במשך כ-130 שנה. מקום זה הפך לאתר מורשת לאומי המספר על ראשית ההתיישבות בראש פינה וממחיש את החיים בראשית הציונות בגליל ובארץ ישראל.
רקע היסטורי
בשנת 1878 יצאו מהישוב הישן בצפת מספר צעירים יהודים אשר מאסו בכספי ה"חלוקה" במטרה להתיישב ולעבוד את האדמה. הם רכשו אדמות וזכויות מים מערביי ג'עוני, כפר ערבי שישב על מורדות הר כנען. המתיישבים הביאו איתם את משפחותיהם וניסו לקיים ישוב חקלאי בשם "גיא אוני". הניסיון לא צלח, ורובם עזבו. במקום נשארו משפחות אחדות.
מתחם מושבת הראשונים בראש פינה, חושף את המבקרים אל חיי החברה, התרבות, החקלאות, הדת והביטחון של תושבי המושבה בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. האתר מסמל את התעוזה והנחישות של תושבי המושבה לפיתוח הארץ ויישובה, לאורך השנים החל מתקופת שלטון הטורקים, דרך המנדט הבריטי ועד לאחר הקמת המדינה.
הביקור בראש פינה, מחזק אצל המבקרים את תחושת השייכות והגאווה הלאומית, מחולל תרומה חינוכית, תודעתית וערכית לנוער מהארץ ומקהילות העם היהודי בחו"ל, ויוצר תחושת געגועים בקרב הציבור הבוגר.
מידע שימושי למבקר באתר
כתובת אתר השחזור: העמותה לשחזור ראש פינה, הרחוב העליון, ראש פינה.
טלפון: 04-6936913
שעות פתיחה: א'-ה' 09:00 – 16:00, סופ״ש וחגים 10:00-14:00
דמי כניסה: כניסה למוזיאון בית מר: 10 ש״ח כניסה לחזיון האור קולי הנוכחי: 15 ש״ח למבוגר, 10 ש״ח לילד וגמלאי.
אתר אינטרנט: www.roshpina.org.il
שירותים באתר: חניה, שירותים.
אתרים סמוכים: אתריה של העיר צפת, הסנדלריה באיילת השחר, אחוזת דוברובין, בית יגאל אלון בגינוסר, מוזיאון הרעות.
בית הילדים בגשר הישנה
בית הילדים המשוחזר של קיבוץ גשר, אשר נחרב בשנת 1948, הוקם ושוחזר מחדש. המבנה מתעתד לשמש כמוזיאון אשר יעסוק בחייהם של ילדי הקיבוץ בשנים שלפני קום המדינה. המוזיאון יהווה חלק מהמתחם ההיסטורי של "נהריים בגש".
"נהריים בגשר", אתר הסמוך לקיבוץ ״גשר״ אשר בעמק בית שאן, הוא אתר המשלב בתוכו את חצר גשר הישנה ואת סיפורה של תחנת הכוח אשר הוקמה באזור. חצר גשר הישנה מספרת את סיפורם של חלוצים שהתיישבו במקום, נאחזו בקרקע והגשימו את חלומם.
ב״גשר הישנה״ התיישבו לראשונה מקימי קיבוץ גשר. בתקופת מלחמת העצמאות הקיבוץ הותקף וחרב כמעט לחלוטין, ולאחר מכן הוחלט להעתיקו למיקום סמוך שם נמצא קיבוץ״ גשר״ עד היום. האתר המקורי שופץ והפך למוזיאון מורשת להיסטוריה של המקום.
בית הילדים של קיבוץ גשר, שהוקם בשנת 1925, נחרב יחד עם שאר מבני הקיבוץ בהתקפה של 1948. במבנה זה התגוררו ילדי גשר מינקות ועד לגיל 6. בליל 27 באפריל 1948, תחת הפגזה כבדה של הלגיון הירדני, פונו באישון לילה 52 ילדי הקיבוץ גשר לקיבוץ אשדות יעקב. בהמשך הם התגורר בחיפה כשנתיים עד שהושלמה הקמת הקיבוץ במקומו הנוכחי. מבית הילדים שרדו, לאחר הקרב, רצפת הבניין, שלד הקרוסלה ואמבטיית תינוקות מנוקבת כדורים.
במסגרת תכנית "ציוני דרך" נבנה ושוחזר מחדש בית הילדים המקורי בידי צוות מומחים של המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל. קירותיו של המבנה נבנו מלבני בוץ כפי שהיו במבנה המקורי. מסגרות פתחי הבית, סבכות העץ ופרטים אחרים בוצעו אף הם על פי השחזור ההיסטורי.
השלב הבא של הפרויקט הוא הפיכת מבנה בית הילדים למוזיאון אשר בו תהיה תצוגה ייחודית המתארת את אורחות החיים בבית ילדים קיבוצי בכלל ואת סיפורם של ילדי גשר בפרט.
במוזיאון תוצג חברת הילדים כראי לחברה האוטופית אליה שאף הקיבוץ, המדגישה ערכים של שיתוף כערך וכדרך חיים, וכן ערכים של חינוך לשוויון, לעבודה ולקרבה לטבע. התצוגה תכלול מיצגים פעילים, תצוגת צעצועים מקוריים של ילדי גשר המשקפת אף היא את ערכי החינוך המשותף, תצוגת שירי ילדים עבריים משנות ה-40 וה-50 ועוד. החלל הפנימי ישמש גם כמקום ריכוז לקבוצות: להפעלה, הרצאה הקרנת סרט ועוד.
מידע שימושי למבקר באתר
כתובת: מזרחית לקיבוץ גשר, מצדו השני של כביש 90 (??) כביש 90, פונים מזרחה בצומת קיבוץ גשר.
טלפון: 04-6752685, 04-6753336
שעות פתיחה: א'-ה' 9:00-16:00, ו' וערבי חג 9:00-14:00, שבת 10:00-16:00.
באתר מסיירים רק במסגרת סיור מודרך. סיורים לקהל הרחב יוצאים כל יום בשעות 11:00 ו-12:30. מומלץ להתקשר ולתאם.
דמי כניסה: מבוגר 39 ש״ח, ילד (5-13), גמלאי 35 ש״ח.
אתר אינטרנט: www.naharayim.co.il, באתר המועצה לשימור אתרים: http://www.shimur.org/Naharayim
שירותים באתר: שירותים, חניה, שירותי מידע, מזנון, האתר מונגש למוגבלים בתנועה.
אתרים סמוכים: גן לאומי כוכב הירדן, חצר הראשונים בדגניה א׳ , חצר כינרת ומוזיאון כינרת, גן לאומי בית שאן, גן לאומי חמת טבריה , חומה ומגדל- תל עמל- בגן השלושה.
בשיתוף משרד ירושלים ומורשת