שתף קטע נבחר

 

הסדר הטיעון אושר: שנתיים מאסר לח"כ לשעבר באסל גטאס

גטאס הורשע בחודש שעבר במסגרת עסקת טיעון בהברחת טלפונים לאסיר ביטחוני בכלא קציעות. השופט ברסלר מתח ביקורת על קולת העונש, וציין כי בחר לאשר את ההסדר "לא בלי היסוס". גטאס ייכנס לכלא ב-2 ביולי

 

בית המשפט בבאר שבע, היום    (צילום: רועי עידן)

בית המשפט בבאר שבע, היום    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בית משפט השלום בבאר שבע אישר אחר הצהריים (א') את הסדר הטיעון שנחתם עם הח"כ לשעבר מהרשימה המשותפת, באסל גטאס, לפיו ייגזרו עליו שנתיים מאסר בפועל בעקבות הרשעתו בהברחת טלפונים סלולריים לאסיר הביטחוני וליד דקה בכלא קציעות. בנוסף נקבע שבמעשיו של גטאס יש קלון, והוא ישלם קנס של 120 אלף שקל. עוד נגזרו עליו 18 חודשי מאסר על תנאי. גטאס יחל לרצות את עונשו ב-2 ביולי, עד 10:00 בבוקר.

 

השופט איתי גונן ברסלר ציין בגזר הדין: "בשים לב להיקף הציוד וזהותם של מקבלי הציוד ונסיבות כליאתם אפשר לומר שמדובר בפוטנציאל ביטחוני בנסיבות מחמירות. הוא ניצל מעמדו כחבר כנסת ואת האמון שנתנו בו השיטה הדמוקרטית ושב"ס. האמון שהופר הוא כלפי כלל הציבור ולא רק כלפי בוחריו. יש גם נזק אישי אפשרי של פגיעה באמון הציבור בחברי כנסת אחרים.

 

"שיקול נוסף לחומרא נעוץ בתכנון המוקדם ובתעוזה. העובדה שהנאשם קיבל חבילות אטומות (ובהן הסלולרים, א"ק) אינה סיבה מקלה. הוא יכל להחדיר אמל"ח. לקולא אשקול שהנאשם לא עשה לביתו. המתחם שצריך להיקבע מתחיל ב-34 חודשי מאסר. נביא בחשבון את גילו והשירות הרב ששירת את הציבור, ושהתפטר מהתפקיד ושנפל ממעמדו".

 

השופט סיכם כי הנאשם התקשה להביע חרטה ומדובר בהסדר מקל שבו סטיה ממתחם הענישה הראוי, אך החליט לקבל את ההסכם. "לא בלי היסוס אכבד את הסדר הטיעון", סיכם.

גטאס בבית המשפט (צילום: יהודה פרץ) (צילום: יהודה פרץ)
גטאס בבית המשפט(צילום: יהודה פרץ)

השופט איתי ברסלר גונן (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
השופט איתי ברסלר גונן(צילום: אתר בתי המשפט)

פתיחת הדיון לוותה בהתנהלות חריגה יחסית, כשבפתחו הזהיר השופט איתי גונן ברסלר כי אין לו כוונה לקבל אוטומטית את העונש שעליו הסכימו הצדדים. "בית המשפט מודע לכך שההסדר נערך על ידי בכירי מערכת אכיפת החוק במדינה", אמר השופט. "אולם גזירת הדין מוטלת בסופו של דבר על בית המשפט. בית המשפט סבור שייתכן שהצדדים סברו שמלאכתו תהיה קלה לאשר את ההסדר ועל כן לא הרחיבו בטיעוניהם. על כן, קודם שאגיע למסקנה סופית, אאפשר לצדדים להעמיק בטיעוניהם בשים לב לפסיקה במדיניות הענישה הקיימת. מתבקש כי יובהרו גם הקשיים הראייתים המצדיקים הקלה משמעותית בעונשו של הנאשם".

 

השופט ברסלר הוסיף: "תיקון 113 אומר לשופטים 'אל תשלפו מהמותן'. בתפיסת העולם שלכם המקרה הזה הוא יותר חמור או פחות חמור מסוהר שהעביר טלפון לאסיר? (מתייחס למקרה שאירוע ובו נגזר על הסוהר חאדר אל-אטרש עונש חמור בהרבה, א"'ק), אני חושב שאנחנו לא נותנים מספיק משקל לעבירה של הפרת אמונים, כמי שניצל את החסינות שלו. וזו עבירה שמאוד מפריעה לי".

 

פרקליט המחוז אלון אלטמן אמר בתגובה: "הלוואי שהחיים היו כל כך פשוטים שניתן לדרג את כל העבירות בסרגל ישר שבו ניתן לקבוע זה יותר חמור מזה. הוא אדם מבוגר, משכיל, בעל שיקול דעת, לא היו עליו לחצים. לא בכדי עבירת הפרת האמונים היא עבירה קלה יותר מלקיחת שוחד. הנאשם לא עשה את מעשיו תמורת בצע כסף. בניגוד לאותו סוהר. הנאשם ביצע זאת כמעידה חד פעמית, בניגוד לסוהר. זה עונש ראוי ולא קל. עצם העובדה שנערך הסדר שמנטרל מהנאשם אפשרות לטעון לחפותו, ומהתביעה להוכיח כל יסוד עובדתי, הוא שיקול משמעותי בקביעת העונש". 

 

גטאס אמר בדיון: "בתחילת המשא ומתן לא תיארתי לעצמי שאחתום על הסכם שיכלול אפילו משהו שיהיה קשור לעבירה על חוק הטרור. עשיתי את זה בגלל שרציתי לקבל אחריות. זה המסר שלי. אמרתי מההתחלה שעשיתי את זה כבנאדם ולא כמייצג רשימה. במעשיי לא היה כלום עם תמיכה בארגון טרור. לא היה במה שעשיתי בדל של כוונה לפגוע בביטחון המדינה. עשיתי את זה מטעמים הומניטריים ומצפוניים. לא בשביל רווח כספי או אידיאולוגי. שלא יהיה צל של מחשבה שקמתי יום אחד והחלטתי. טיפלתי בנושא ארבע שנים מול נציב שירות בתי הסוהר. ביקשנו שלכל אסיר יהיה טלפון. זה לא התקבל. זו הייתה התלונה המרכזית של האסירים הבטחוניים".

 

השופט ברסלר ענה לו: "אתה נמצא כאן כי לקחת את החוק בידיים. הגדרת עצמך כמוביל דעה. מה האחרים צריכים ללמוד ממך? לעשות או לא לעשות?".

גטאס: "התפטרתי מהכנסת ואני הולך לשלם שנתיים מהחיים. יש לזה מסר חשוב וברור".

 

סנגורו של גטאס, עו"ד אביגדור פלדמן: "יש בהסדרי טיעון צד נסתר מבית המשפט, והוא הראיות. וליד דקה אמר שלא ישתמש בפלאפונים לטרור. לפני 30 שנה הוא הורשע ברצח חייל ב-10 השנים האחרונות הוא מטיף לפיתרון של שלום בין ישראל לפלסטינים. הוא אומר שאי אפשר להעלות על הדעת שאדם כמוהו יניח לפלאפון אחד לסייע למעשה טרור. כידוע, אסירים בטחוניים מנועים מלהשתמש בטלפון הנמצא בבתי הסוהר. יש מספר ניכר של אסירים ביטחוניים שבני משפחתם אינם רשאיים לבקרם. לכן הנושא של שימוש בפלאפונים לצורך הקשר בין אסירים ומשפחותיהם - ולא כדי ליזום מעשי טרור - הוא מוטיב חוזר בחומר הראיות".

 

גטאס, שנעצר בדצמבר האחרון, הורשע בחודש שעבר על פי הודאתו בעבירות של מרמה והפרת אמונים, מתן אמצעים לביצוע מעשה טרור והכנסה של ציוד אלקטרוני לבית סוהר והעברתו והעברת מכתב האסור על פי פקודת בתי הסוהר.

 

שבוע קודם לכן הוא התפטר מהכנסת בעקבות עסקת טיעון שנחתמה עמו אחרי שנתפס מעביר טלפונים סלולריים לאסיר ביטחוני בכלא קציעות. הצדדים הסכימו לבקש מבית המשפט לגזור עליו שנתיים מאסר בפועל וכן מאסר על תנאי, והפרקליטות תבקש לקבוע כי יש קלון בעבירות.

 

קודם לכן, במסגרת הליך שימוע שנערך לגטאס הוצגה לו טיוטת כתב האישום המקורי, שכללה עבירות חמורות יותר. כתב האישום המתוקן הוגש לבית משפט השלום במסגרת ההסדר.


פורסם לראשונה 09/04/2017 17:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יהודה פרץ
באסל גטאס
צילום: יהודה פרץ
מומלצים