דרמה בבריטניה: ראש הממשלה מיי קראה להקדים את הבחירות
תרזה מיי נכנסה לתפקידה ביולי 2016 והבטיחה להישאר בו עד הבחירות ב-2020, אולם קראה במפתיע להקדים את הבחירות בממלכה ל-8 ביוני כדי לקבל מהעם מנדט גדול יותר בשיחות על עזיבת האיחוד האירופי: "בריטניה זקוקה ליציבות. יריביי בפרלמנט משחקים משחק פוליטי שנועד לפגוע בשיחות הברקזיט"
לזה לא ציפו בממלכה המאוחדת: ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הדהימה היום (יום ג') כשקראה לערוך בחירות בזק בממלכה ב-8 ביוני. "בריטניה זקוקה ליציבות", הסבירה מיי את צעדה בהצהרה המיוחדת והמפתיעה שנשאה מחוץ למעונה הרשמי ברחוב דאונינג 10 בלונדון.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
מיי נכנסה לתפקידה בחודש יולי 2016 לאחר שראש הממשלה דיוויד קמרון התפטר בעקבות הפסדו במשאל העם בשאלת עתידה של בריטניה באיחוד האירופי. קמרון תמך בהשארת הממלכה בתוך גוש המדינות, אולם רוב הבריטים חשבו אחרת. ראש הממשלה הבריטית רוצה ללכת לבחירות בזק כדי לקבל מהעם מנדט לשאת ולתת עם האיחוד האירופי על תנאי יציאתה של בריטניה מהגוש. מיי האשימה את יריביה בבית הנבחרים ב"משחק פוליטי" שנועד לפגוע בשיחות המשא ומתן עם האיחוד האירופי.
"בדיוק ניהלתי ישיבה של הקבינט שבה הסכמנו שהממשלה צריכה לקרוא לעריכת בחירות כלליות ב-8 ביוני", אמרה מיי בהודעתה המפתיעה. "החלטתי לא ברצון שלם שהמדינה זקוקה לבחירות הללו, אבל אני מאמינה לחלוטין כשאני אומרת שהכרחי להבטיח למדינה מנהיגות חזקה ויציבה כדי לעבור את הברקזיט ומעבר לו", אמרה ראש ממשלת בריטניה. מיי אמרה שלממשלתה יש את התוכנית הנכונה לשיחות הברקזיט, ושהיא אינה מתכוונת לסטות ממנה.
מיי נגד הפילוג בווסטמינסטר
מיי אמרה בעבר שהיא תישאר בתפקידה עד הבחירות הכלליות הבאות שצפויות בממלכה - בשנת 2020 - אולם כאמור היא החליטה לחזור בה בעקבות המשבר הפנימי בבית הנבחרים. מיי אמרה שהבחירות המוקדמות הכרחיות משום שהמדינה אמנם מתאחדת סביב נושא הברקזיט, אולם הפרלמנט אינו מאוחד בנושא. היא אמרה שהפילוג בפרלמנט הוא זה שגרם לה לשנות את דעתה ולהקדים את הבחירות.
לדבריה, הדרך היחידה להבטיח יציבות למשך שנים רבות היא לערוך בחירות בזק. ראש הממשלה הודיעה גם שתעביר את בקשתה לבחירות מוקדמות להצבעה בפרלמנט. כדי שהצעד יעבור היא זקוקה לרוב של שני שלישים מהנבחרים. "הפילוג בווסטמינסטר יסכן את היכולת שלנו להצליח בברקזיט", אמרה מיי. "כל קול לשמרנים יקשה על פוליטיקאים באופוזיציה שרוצים לעצור אותי מלבצע את העבודה".
מפלגתה השמרנית של מיי, שהייתה מפולגת בעצמה בשאלת הברקזיט, מחזיקה לפי סקרי דעת קהל ברוב גדול - כ-20 אחוזים - על פני מפלגת האופוזיציה המרכזית, הלייבור. כיום מחזיקים השמרנים ב-330 מושבים בפרלמנט הבריטי מתוך 650 מושבים. מיי אמרה בהודעתה ש"היריבים שלנו מאמינים שמשום שהרוב של הממשלה כה קטן אז הנחישות שלנו תיחלש והם יוכלו לכפות עלינו לשנות מסלול" בעזיבת האיחוד האירופי. "הם טועים", אמרה ראש הממשלה. "הם ממעיטים בערך הנחישות שלנו לבצע את העבודה ואני לא מוכנה לתת להם לסכן את הביטחון של מיליוני אנשים עובדים ברחבי המדינה".
מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין מסר שהוא מקבל בברכה את הקריאה להקדים את הבחירות בממלכה. קורבין אמר שמפלגתו תעניק לראש הממשלה מיי את התמיכה שהיא זקוקה לה כדי להעביר את החוק להקדמת הבחירות. "אני מקבל בברכה את החלטת ראש הממשלה לתת לעם הבריטי הזדמנות להצביע לממשלה שתשים את האינטרסים של הרוב במקום הראשון", אמר קורבין בהודעה שפרסם.
השרה הראשונה של סקוטלנד, ניקולה סטרג'ן, אמרה שהחלטת השמרנים בראשות מיי להקדים את הבחירות בממלכה נועדו לכפות ברקזיט קשה וקיצוצים עמוקים באמצעות הבחירות.
האיחוד האירופי מסר שהקדמת בחירות בבריטניה לא תשנה את ההכנות של 27 המדינות האחרות בגוש לשיחות הברקזיט עם לונדון.
לשכתה של מיי מסרה מוקדם יותר היום שהיא תמסור את ההצהרה המיוחדת לאחר ישיבת הקבינט. הצהרות מסוג זה שמורות בדרך כלל לחדשות גדולות כמו התפטרות או קריאה להקדמת הבחירות, מה שבסופו של דבר קרה.