"העסיקו אמריקנים": טראמפ מקשה על הוצאת ויזות להייטקיסטים
הנשיא האמריקני חתם על צו המורה לבחון מחדש את הקצאת האשרות מסוג H-1B הניתנות לעובדים זרים בעיקר בתחומי התכנות, המדע וההנדסה. "זרים מנצלים לרעה את מערכת ההגירה ומחליפים עובדים אמריקנים", הסביר טראמפ
נשיא ארצות הברית,
דונלד טראמפ,
חתם אמש (שלישי) על צו נשיאותי המורה לכל משרדי הממשל לבדוק מחדש את כל התוכניות שמאשרות כניסת עובדים למדינה, לרבות אשרות H-1B, המאפשרות למעסיקים אמריקנים להעסיק באופן זמני עובדים שאינם אזרחי המדינה במקצועות הדורשים מומחיות. אלו הן אשרות שחשובות במיוחד בענף ההייטק,
ורלוונטיות לישראלים רבים שעובדים בזכותן בארה"ב.
הצו נחתם במסגרת המדיניות שלה טראמפ קורא buy American and hire American ("קנה מוצרים אמריקניים ושכור עובדים אמריקנים"). "הצו יבחן את כל התוכניות במטרה לתקן את הנהלים הנוכחיים ולהעניק אשרות לעובדים בעלי מיומנות גבוהה ושכר גבוה יותר", אמר מקור בבית הלבן לאתר "פוליטיקו".
הצו מתייחס לביקורת מחודשת של כל תוכניות הוויזה, אבל רק תוכנית אחת מוזכרת בשמה המפורש, H-1B, המאפשרת לחברות להביא עובדים זרים במקצועות מבוקשים על בסיס זמני. הוויזות נועדו בראש ובראשונה לאזרחים זרים בתפקידים שדורשים השכלה גבוהה יותר, בעיקר בתכנות, מדע והנדסה. הנהנית הגדולה ביותר מהוויזה הזו היא תעשיית ההייטק, ועמק הסיליקון הוא אחד ממקומות העבודה המגוונים ביותר בארה"ב.
הממשל טוען כי ויזות H-1B ניתנות בקלות רבה מדי, רק כדי להביא כוח עבודה זול יותר מחו"ל. אחד השינויים הנבדקים הוא ייקור משמעותי של דמי הגשת בקשה עבור עובד זר, כדי לגרום לחברות להוציא כסף רק על עובדים יקרים.
פגיעה בוויזת H-1B נמצאת גבוה ברשימת ההעדפות של האגף הלאומני בממשל של טראמפ, בראשות סטיב באנון, שרוצה לצמצם את כניסתם של עובדים ממדינות כמו הודו לארה"ב. לא ברור עד כמה ההוראות החדשות ישפיעו על הייטקיסטים ישראלים, ומה יהיה לוח הזמנים לשינויים האלה. "נכון לעכשיו, הניצול לרעה של מערכת ההגירה שלנו גורם לכך שזרים מכל מיני מדינות מחליפים אזרחים אמריקנים מכל רקע שהוא", אמר אתמול טראמפ במעמד החתימה על הצו.
הממשל האמריקני עושה שימוש בהגרלה כדי להעניק באופן שרירותי 65 אלף ויזות בנוסף ל-20 אלף ויזות לסטודנטים עובדים. "נכון לעכשיו, הוויזות ניתנות בצורה אקראית לחלוטין וזו טעות. במקום זה, הן צריכות להינתן למועמדים הכי מוכשרים ואסור שייעשה בהן שימוש כדי להחליף עובדים אמריקנים", הוסיף טראמפ.
עם זאת, קמפיין ה"קנה מוצרים אמריקניים ושכור עובדים אמריקנים" כנראה לא חל על משפחת טראמפ עצמה. סוכנות הידיעות AP דיווחה אתמול כי חברת האופנה של בתו של טראמפ, איוונקה, קיבלה מממשלת סין זכויות מונופול למכור את התכשיטים והתיקים שלה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם. באותו הערב שבו התקבל האישור, ישבה איוונקה טראמפ, יועצת רשמית לנשיא ארה”ב, בארוחת ערב עם נשיא סין, שי ג'ינפינג, באחוזתו של אביה ב"מאר-א-לאגו" שבפלורידה. עורך דינה של טראמפ, ג’יימי גורליק, הגיב לפרסום ואמר כי היא אינה מעורבת בהחלטות עסקיות של החברה שבבעלותה.
אילוסטרציה
המחשה: ShutterStock
מומלצים