עימות בין הח"כים להורים שכולים בדיון על צוק איתן: "תתביישו, חצופים"
אמו של הדר גולדין תקפה בדיון בוועדה לביקורת המדינה על כשלי צוק איתן את ראש הממשלה נתניהו שהשתתף בדיון על החזרת הגופות: "בני הפך מגיבור לחוב של גופה, הפכת אותנו לאויב העם". ח"כ זוהר התפרץ: "זה לא בסדר". גולדין צעקה לו לשתוק וזרקה כוס מים. קודם לכן התעמת אביו של ארז שגיא ז"ל עם יו"ר הקואליציה שכינה אותו שקרן
הדיון על לקחי צוק איתן הפך למצעד הבושה של חברי הכנסת: לאה גולדין, אמו של הדר גולדין שגופתו נמצאת בידי חמאס יחד עם גופת אורון שאול, התפרצה לעבר ח"כ מיקי זוהר (הליכוד). גולדין תקפה במהלך דיון בוועדה לביקורת המדינה בכנסת שדנה בדו"ח מבקר המדינה בנוגע למבצע צוק איתן את הממשלה ואת ראש הממשלה בנימין נתניהו שהשתתף בדיון: "בני הפך מלוחם גיבור לחוב של גופה - תתביישו לכם", אמרה. זוהר אמר: "זה לא בסדר. הטענות שלך מוגזמות". גולדין צעקה לעברו בחזרה והחלה לבכות: "חצוף שכמותך. תשתוק", צעקה האם השכולה וזרקה כוס מים.
קודם לכן דיברה בדיון מיכל קסטן קידר, אלמנתו של סגן אלוף דולב קידר ז"ל שנפל במבצע, ופנתה לראש הממשלה בנימין נתניהו שנכח בדיון: "אדוני ראש הממשלה. רצית להנהיג, תנהיג. תפסיק להאשים את כולם במחדלים שלך. איראן, העולם, חמאס. חמאס לא עומד בראש מדינת ישראל. וכן אני יודעת שאני צריכה להאשים את חמאס במווות של בעלי, הם אלה שירו בו, אבל הם לא אחראים עליי, אתה אחראי עליי. אני חושבת שכולנו הרגשנו שכאילו מדברים על הדו"ח, וזה הכל היה הצגה למצלמות. כל אחד אומר ואז צריך להגיב ולכל אחד יש התפקיד שלו. אתם אחראים עליי ולשלושת הילדים שאני צריכה לגדל לבד".
קודם לכן נרשם עימות בין הח"כים מהליכוד לשגיא. יו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) פנתה לראש הממשלה נתניהו בשאלה על שיתוף הקבינט בקבלת ההחלטות. חברי הכנסת יואב קיש ומיקי זוהר מהליכוד זעמו על השאלה וצעקו: "אם לא היו הדלפות היו משתפים את הקבינט". אז התפרץ לעברם שגיא, שבנו נהרג לאחר שמחבלים חדרו דרך מנהרה למוצב שבו היו ליד נחל עוז: "תכבדו אותנו ושבו בשקט".
במהלך הדיון דיברה אורית חי, אמו של עומר חי ז"ל, שנהרג ממטען שהופעל בבית בעזה שבתוכו היה פיר מנהרה במהלך מבצע צוק איתן. חי פנתה לנתניהו: "הדו"ח קבע כי לא התקיים בקבינט המדיני-ביטחוני כל דיון משמעותי על רצועת עזה. מצטייר כשל חוזר בהפנמת ביקורת ויישום מסקנות. אין לתת לזה להישנות. יש ליישם את הדו"ח. זוהי חובתך המוסרית כלפי אלה שנפלו, שלא נמצא את עצמנו שוב עם אותן מסקנות".
חי שאלה את נתניהו מי אחראי על יישום המסקנות. נתניהו השיב שזהו ראש המל"ל וחי הקשתה עליו: "ראש המל"ל אמר שלא קרא את הדו"ח, אלא הסגן שלו". ממלא מקום ראש המל"ל יעקב נגל אמר בדיון כי חלק מהליקויים כבר תוקנו וכי יש מסמך שעובר על כל המלצה של דו"ח המבקר וחלקן מקובלות ומיושמות.
קודם לכן היה כאמור עימות בין שגיא לח"כים: "אני שילמתי במחיר של הבן שלי. איפה הייתם בזמן המלחמה כשהבן שלי נהרג במנהרה?", תקף האב. "הבן שלי מתחת לאדמה והם גיבורים". שגיא התפרץ גם לעבר ח"כ ג'מאל זחאלקה (הרשימה המשותפת): "מה אתה עושה פה בכלל? איך הכניסו אותך לפה? לך תשבות רעב עם ברגותי".
בתחילת הדיון בין ח"כ עפר שלח לרה"מ על מוכנות הצבא והממשלה לאיום המנהרות, אמר האב שגיא כי קצין במוצב שבו נהרג בנו התייחס באדישות להתראות שהיו לפניו. "הבן שלי נהרג בפילבוקס, כולכם מקבלים את הסיפור", אמר. "הייתה מנהרה שם. היו שם 42 נפילות קרקע. היה שם קצין שראה את נפילת הקרקע ואמר אל תתייחס יש כאן נפילות קרקע. הוא לא האמין - העמיד קלע 24 שעות מול המנהרה, הגיעה פלוגה עם הכיתה של הבן שלי והרגו משם חמישה בפילבוקס. 800 מטר בתוך שטחי ישראל. על איזה קו מנהרות אתם מדברים? נכנסו לנו לנשמה שלנו".
הדו"ח מתח ביקורת על קבלת ההחלטות במהלך המבצע ובו גם נטען כי נתניהו, יחד עם שר הביטחון דאז משה יעלון והרמטכ"ל דאז בני גנץ לא עדכנו את הקבינט על איום המנהרות. "אני חושב ששאלת הסמכויות זה דבר שלא הייתי משנה", השיב נתניהו בדיון. "בואו ננקה את הרעש הצדדי, בסוף צריך להיות ערוכים להתמודד עם איומים הרבה יותר גדולים ממה שבא מרצועת עזה, כולל המנהרות ואל לנו ליצור מערכת שאינה יכולה לקבל החלטות. מידת ההחלטות שצריך לקבל הקבינט זה לא רק לצאת למבצע צבאי, זה גם הפסקות אש, גם כיוון הקרב הכללי. הקבינט קיבל את ההחלטות המרכזיות שתיארתי קודם לכן בניהול המלחמה".
נתניהו התייחס לגורל החזרת גופותיהם של הדר גולדין ואורון שאול. "אנחנו בקשר עם המשפחות על בסיס קבוע ואנחנו מוסרים להם את המידע הרלוונטי. אני לא איש בשורות. אני אומר למשפחות את האמת לאמיתה. אנחנו יכולים להמשיך לעשות מהלכים מסוימים ואני מקווה שיאפשרו לנו להחזיר את הדר ואורון לקבר ישראל".
בפתח דבריו אמר נתניהו: "השתדלנו להימנע ממלחמה בכל דרך. אנו עומדים מול אויב קשה ואכזר. הכוונה שלי בכל העת הייתה להימנע ככל האפשר ממלחמה. שלוש שנים אחרי המבצע, אנחנו חווים את התקופה הכי שקטה בדרום כפי שהרמטכ"ל איזנקוט אמר".
נתניהו סיפר בדיון כי התקבל מודיעין שחמאס הכין את עצמו למבצע רב היקף כשהתוכנית הייתה לפעול נגד ישראל כדי להסיר את הסגר הימי. "התוכנית הייתה מתקפה משולבת רבת זרועות. התקפה אווירית באמצעות אלפי טילים על ערי ישראל. במקביל, התקפה דרך הים באמצעות כוחות פשיטות קומנדו ימי ומצנחי רחיפה דרך האוויר ומתחת ליבשה חדירה דרך מנהרות".
נתניהו הוסיף כי "לחמאס היו כוחות של סדר גודל של גדוד על מנת לחטוף להרוג גם ביישובים וגם במוצבים ולקחת חזרה (חטופים - ר"י). הם העריכו שיוכלו אם יפתיעו אותנו להוציא את הדבר הזה לפועל".
ראש הממשלה אמר כי מול חמאס אין אפשרות לחלופה מדינית. "כשאתם מתייחסים למושג חלופה מדינית, אני חושב דווקא שהדברים האלה כן אפשריים מול גורמים בעולם הערבי וגם כך אני מקווה מול חלק מהפלסטינים, אם באמת ירצו בזה, אבל אינם אפשריים מול חמאס", אמר נתניהו. "הם מונהגים על ידי כת אחת שחרטה על דגלה את השמדת ישראל, אין לכך חלופה מדינית. כשמדברים על חלופות אחרות היו שדנו בהן אבל כולן כללו פירוז מקדים או התניית פירוז של חמאס. הצעות לפירוז הועלו אבל חמאס דחה אותן על הסף, לכן הן לא נעשו".
חברת הכנסת אלהרר העלתה את נושא המצב ההומניטרי ברצועת עזה, ונתניהו השיב: "השאלה הרלוונטית היא לדאוג לכך שהמצב הפנימי בעזה לא יורע עד כדי רמה כזאת שיהיה אחד הגורמים שיכולים להביא להתלקחות. מה שקשה בעניין של המצב האזרחי וההומניטרי בעזה הוא שחמאס לוקח כשבעים אחוז, באופן קבוע, מהכסף, מהתוצר של עזה, במידה שקיים, או מכספים שמגיעים לעזה - ומשקיע במלחמה נגדנו. שבעים אחוז. הם ומשקיעים את זה במנהרות הברזל וההצטיידות שלהם ובבתים טובים מאוד".
בפתח הדיון, שבו משתתף גם מבקר המדינה יוסף שפירא, אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד): "מדינת ישראל חיכתה לדו"ח שנתיים וחצי. השאלה שצריכה להישאל היא האם עשינו הכול כדי לא להגיע למבצע הזה, כדי למזער את הנזק. הדו"ח בא לענות על השאלות".
"האמירות הכלליות שהיו בדיוני הקבינט לא שיקפו את חומרת איום המנהרות ההתקפיות והתפתחותן, כפי שהיו ידועות לראש הממשלה ולמערכת הביטחון", קבע מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא. בדו"ח נמצא כי לא הייתה היערכות מתאימה לאיום המנהרות. כמו כן, מידע משמעותי והכרחי שנדרש לשרי הקבינט לצורך קבלת החלטות מיטביות - לא הובאו בפני השרים באופן מספק בדיונים שקדמו למבצע "צוק איתן". המבקר העיר כי מידע זה עמד לרשותם של נתניהו, יעלון, גנץ וראשי קהילת המודיעין - ראש אמ"ן לשעבר אביב כוכבי וראש השב"כ לשעבר יורם כהן.
המבקר כתב בדו"ח כי עד ל"צוק איתן", כאשר התקיימו בקבינט של הממשלה 33 דיונים שעסקו בגזרת עזה, לא הוצג לעתים, גם אם לא בכוונת הסתרה, מידע משמעותי שהיה בידי מערכת הביטחון ושהיה הכרחי לשם הבנת תמונת המצב הרחבה כבסיס לקבלת החלטות על-ידי שרי הקבינט. המבקר הוסיף כי אי הצגתו של מידע זה גרמה לפער משמעותי בבסיס הנתונים של שרי הקבינט.
עוד נמצא כי איום המנהרות מרצועת עזה, שנתניהו ויעלון הגדירו אותו כאסטרטגי וכמשמעותי מאוד, לא הוצג לקבינט במפורט, אלא באמירות כלליות ומעטות בלבד, כמשפטים בודדים בחלק מדיוני הקבינט, שלא היה בהם כדי להביא את חומרת האיום והיקפו למודעות יתר שרי הקבינט ורק בשילוב הדברים שנמסרו בדיון הקבינט ב-30 ביוני 2014 - כשבוע לפני פתיחת "צוק איתן", ובדיון הקבינט בתחילת יולי - ניתן היה להבין את מהותו של האיום.