נפסלה מועמדות אחמדינג'אד לנשיאות איראן
מועצת שומרי החוקה פסלה את מועמדות הנשיא לשעבר, שהמרה את פי המנהיג העליון חמינאי כשהחליט לרוץ שוב לתפקיד
הטלוויזיה הממלכתית של איראן דיווחה אמש (ה') כי מועצת שומרי החוקה פסלה את מועמדותו של מחמוד אחמדינג'אד לנשיאות. אחמדינג'אד, שהיה נשיא איראן בשנים 2013-2005, הדהים בשבוע שעבר כשהגיש מועמדות לנשיאות אף שהמנהיג העליון של איראן אייתוללה עלי חמינאי "המליץ" לו שלא לעשות זאת. זו הייתה קריאת תיגר לא שגרתית על חמינאי, בעל המילה האחרונה באיראן.
לפני חודשים אחדים, בעקבות קריאתו של חמינאי לאחמדינג'אד שלא לרוץ בבחירות, הודיע אחמדינג'אד כי לא יתמודד על התפקיד. עם זאת, במחנה השמרני הקיצוני ביותר באיראן רוצים מאוד מועמד נצי שיוכל ללכד סביבו את המחנה בבחירות הקרובות – ולהתעמת עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. נראה שדברי העידוד ששמע לאחרונה אחמדינג'אד מתומכיו שכנעו אותו להגיש את מועמדותו, אבל האמש כאמור נמסר שהדרך שלו לנשיאות נחסמה.
מי שכן יתמודד בבחירות הוא נשיא איראן הנוכחי חסן רוחאני, הנחשב בעיני רבים בעולם למתון יחסית. לו ולמועמד הקיצוני איברהים ראיסי התירה מועצת שומרי החוקה להתמודד על התפקיד. בהנהגת רוחאני גיבשה איראן את הסכם הגרעין עם המעצמות והצליחה לשכנע אותן להסיר ממנה את הסנקציות הבינלאומיות, שהכבידו עליה במשך שנים. שפתו המפויסת יותר של חמינאי כלפי המערב, שהייתה מנוגדת לגמרי לשפתו האלימה והבוטה של אחמדינג'אד, הייתה לפי הערכות אחד הגורמים שהצליחו לקרב בין הצדדים.
אחמדינג'אד כיהן כנשיא איראן בשתי כהונות רצופות וסיים את תפקידו בשנת 2013. בימי כהונתו השתלח קשות בישראל, הבטיח שוב ושוב להשמידה – וניפק אין ספור הצהרות שהקימו עליו את הקהילה הבינלאומית. ברבות מהצהרותיו הכחיש שהשואה התרחשה או הטיל ספק בממדיה. בסוף העשור הקודם, כשבא לעצרת האו"ם בניו יורק, טען שבאיראן אין הומואים ועורר צחוק גדול בקהל.
בשנת 2009, בעקבות הבחירות שבהן ניצח אחמדינג'אד, עלו טענות רבות לזיופים. בעקבות זאת נערכו ברחבי איראן הפגנות ענק נגד המשטר, וכוחות הביטחון הרגו בהן עשרות רבות של איראנים ופצעו מאות.