שתף קטע נבחר

 

"תיק של פעם בחיים". עורכי הדין שנלחמים על מכל האמוניה

בחודשים האחרונים עלה מכל האמוניה לאור הזרקורים הלאומי, עם דרמה משפטית רבת תהפוכות. החיים של עו"ד ענבל בן ארי, נציגת עיריית חיפה, מוקדשים בימים אלה למאבק, אם כי לכולם ברור שזו שירת הברבור של מכל האמוניה. "זה תיק שנתלו בו תקוות של מאות אלפי תושבים", היא אומרת. מנגד ניצב עו"ד יוסי בנקל, נציג חיפה כימיקלים שספג הפסד אחר הפסד. "אם חיפה כימיקלים תיסגר - המפעל בדרום לא יקום", הוא מזהיר

בתחילת חודש פברואר הגישו עורכי הדין ענבל בן ארי ו-ויליאם שוקייר, נציגי עיריית חיפה, בקשה לצו סגירה מיידי של מכל האמוניה לבית המשפט לעניינים מקומיים בחיפה. בית המשפט קיבל את הבקשה והוציא צו סגירה. מאז דיון רודף דיון, ערעור רודף ערעור. מכל האמוניה של חברת חיפה כימיקלים, השוכן במפרץ חיפה, הפך לבעיה לאומית. לא היה שבוע, ולפעמים גם לא היה יום, שבו לא הוזכר המכל. חברת חיפה כימיקלים, אשר פעילותה מושבתת בחודש האחרון, מצאה עצמה במקום שמעולם לא היה לה נוח: באור הזרקורים.

 

לידיעות נוספות בנושא מכל האמוניה

 

ההליך המשפטי חייב גם את המדינה להפסיק ולמשוך זמן. מכל האמוניה לא יישאר בחיפה. כעת נותר לחברת חיפה כימיקלים, שנותרה כיום משותקת, להתמקח עם המדינה על המחיר. כמה היא תוכל לקבל בעבור הקמת מפעל לייצור אמוניה בדרום, אותו מפעל שהמשרד להגנת הסביבה ניסה לקדם כמעט עשור. המכרזים להקמת המפעל כשלו בזה אחר זה, לאחר שהחברות הפרטיות שגיששו הבינו שהסיכונים גבוהים מדי, והרווח בסימן שאלה. כעת הם מנסים לצמצם נזקים ולמזער הפסדים.

 

החיים של עו"ד בן ארי (42), תושבת קריית חיים, מתרכזים כעת במאבק לסגירת מכל האמוניה, שמכלה את כל זמנה. בפועל, היא כבר ניצחה. עבור עורך דין מהמגזר הציבורי מדובר בתיק החלומות. מהצד השני ניצב עו"ד יוסי בנקל (63), המייצג את חיפה כימיקלים שמנסה להשתמש בכל נשק אפשרי, בין אם משפטי ובין אם פוליטי, לדחות את הקץ. ניצחון קטן נרשם עם האישור שנתן בית המשפט העליון לכניסת עוד אוניית אמוניה או שתיים, תוך שהוא מעביר ביקורת קשה על הזיג-זג של המדינה - אשר רגע אחד הצהירה על רצונה לסגור את המכל ורגע אחרי ביקשה את חסדי בית המשפט כדי להתכונן להליך.  

עו"ד יוסי בנקל ועו"ד ענבל בן ארי (צילום: עמי ארליך) (צילום: עמי ארליך)
עו"ד יוסי בנקל ועו"ד ענבל בן ארי(צילום: עמי ארליך)
 

"בית המשפט הוא זכוכית מגדלת שמשקפת את כל ההתנהלות", אומרת בן ארי, "הממשלה החליטה שצריך לסגור את המכל, שצריך להקים מפעל ושום דבר לא קרה". למרות התחושה בקרב הירוקים של חוסר במעשים, לכולם ברור שמדובר בשירת הברבור של מכל האמוניה.

 

עו"ד בנקל, שותף במשרד עורכי הדין ראב"ד מגריזו בנקל ושות', מחזיק תחת אחריותו כמה מהתיקים המעניינים ביותר המתנהלים כיום בבתי המשפט בארץ. בסוף השנה שעברה הוא מונה למנהל מיוחד לנכסיו של איש העסקים אליעזר פישמן, אך בעוד שבתיק של פישמן הוא ניצב מול נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט איתן אורנשטיין האוהד, בצפון הוא לא זכה לאהדת בית המשפט. ערכאה אחר ערכאה ספגה חיפה כימיקלים הפסד אחר הפסד. במהלך הדיונים בבית המשפט הוצגה בתחילת אפריל חוות הדעת של פרופ' אלי שטרן הסותרת את זו של קינן. למרות זאת הדבר לא סייע לשנות את ההחלטה לריקון המיכל.

 

"מכל האמוניה זו הסנונית הראשונה"

בשיחה עם עו"ד בן ארי היא כבר מוכנה לדיון הבא. חיפה כימיקלים הייתה אמורה להציג ביום חמישי האחרון בפני המשרד להגנת הסביבה תוכנית ולו"ז לריקון המלא והבטוח של המכל. ביום שלישי בשבוע הבא הם כבר אמורים לדווח לבית המשפט העליון ולהגיש את כל המסמכים. "מבחינת העבודה השוטפת הכל זז הצידה, בגלל קצב ההתקדמות", היא מספרת, "עוד לא הספיקה להתקבל החלטה וכבר הגישו ערעור. התחושה היא שיש חוסר מוכנות מוחלטת של חיפה כימיקלים להבין ולהפנים שהמכל מפסיק את פעילותו. למרות שיש החלטת ממשלה מ-2013 הם לא נערכו. זה לא היה אמור ליפול עליהם כרעם ביום בהיר. ניתנו צווים שיפוטיים והם פשוט נאחזים בקרנות המזבח".  

"בחברה נאחזים בקרנות המזבח". מכל האמוניה על רקע בתי האזור (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"בחברה נאחזים בקרנות המזבח". מכל האמוניה על רקע בתי האזור(צילום: AFP)
 

ביקורת רבה נשמעת, בין אם מהארגונים הירוקים ובין אם מטעם חיפה כימיקלים, על העירייה שרק בחודשים האחרונים החלה לטפל במכל. הן הנהלת המפעל והן הירוקים סבורים כי הטיפול היסודי במכל האמוניה נובע, בין היתר, מהבחירות הקרבות לראשות עיריית חיפה. בן ארי מבטלת את הטענות הללו: "התשובה האמיתית לשאלה 'למה רק עכשיו', היא שעכשיו אפשר. ב-17 בינואר קיבלנו את דו"ח המומחים. למדנו ממנו דברים שלא ידענו ולא הבנו, ובשלו התנאים לצו סגירה מיידי. חוות הדעת הראשונית של קינן התייחסה לאוניה, וחוות המומחים התייחסה להיבטים נוספים (אורך החיים של המכל, א.ק). אבל כתב אישום נגד חיפה כימיקלים בגין הפעלת המכל ללא רישיון הוגש עוד ב-2011".

 

"אנחנו מקווים שצו הסגירה ישנה את המצב הבטחוני והבטיחותי של תושבי האזור", מוסיפה בן ארי, "אנחנו כל הזמן אומרים ומדגישים שזה לא אמור ולא אמור ונועד לשנות את פני התעשייה. זו לא הכוונה שלנו. יש אמצעים טובים, בטוחים וזמינים לאספקת אמוניה לצורכי המשק. יש חלופות זמינות לאספקת אמוניה שלא במכל עתיר המימדים בלב אזור מיושב. והדברים התקבלו".

 

המחלקה המשפטית של עיריית חיפה מונה כ-40 עורכי דין, בראשות היועצת המשפטית ימית קליין. בן ארי, שהחלה כמתמחה בפרקליטות, היא העוזרת הראשית ליועצת המשפטית. לדברי בן ארי, "הבחירה במגזר הציבורי הייתה כדי לתעל את היכולות לטובת מטרות נעלות של שלום וביטחון הציבור. זה תיק שמאפשר קידום של מטרה חשובה, שנתלו בו הרבה מאוד תקוות והרבה מאוד ציפיות של מאות אלפי תושבים שחיים באזור הזה ומחכים לאיזו ישועה - בכל הקשור למפעלים באזור. מבחינתם נושא מכל האמוניה זו הסנונית הראשונה. להראות שזה אפשרי. שאם בוחרים בדרך נכונה ועובדים כמו שצריך יש תוצאות. וזה לא קלישאה. זה תיק של פעם בחיים". 

 

"לא מגישים ערעור בשביל הכיף"

ניתן היה לחשוב שעבור עו"ד בנקל, המייצג חברות כמו חברת נמלי ישראל (חנ"י) ונתיבי תחבורה עירוניים (נת"ע), תיק מכל האמוניה הוא רק עוד אחד בשרשרת. אבל בנקל מדגיש: "כל תיק הוא עולם ומלואו. לא רק עבור הלקוח אלא גם עבור עורך הדין".

 

אז מה המטרה הסופית, שבגינה חיפה כימיקלים גוררת את העירייה, ולמעשה את תושבי חיפה כולם, ברכבת הרים משפטית? בנקל: "המטרה היא אחת: ישנה החלטת ממשלה 766 משנת 2013, שבה הממשלה התחייבה שתדאג לאספקה רציפה של אמוניה למשק בשגרה ובחירום. זה כל מה שאנחנו רוצים. כל היתר לא מעניין אותנו. אנחנו לא מגישים ערעור בשביל הכיף, אלא רק במקום בו אנו סבורים שהערכאה המשפטית קיבלה החלטה מוטעית". 

תיק החלומות עבור עורך דין מהמגזר הציבורי. הפגנה נגד המכל (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
תיק החלומות עבור עורך דין מהמגזר הציבורי. הפגנה נגד המכל(צילום: גיל נחושתן)
 

כותרתה של החלטת הממשלה עליה מדבר בנקל היא "הקמת מפעל ייצור אמוניה במישור רותם". בהחלטה התחייבה הממשלה שלא לפגוע בכל צורכי המשק בכל עת.

 

גורמים במשרד להגנת הסביבה מסרו כי בין הממשלה לחיפה כימיקלים יש הבנות בנוגע להקמת המפעל בדרום, אותו מפעל שסירבו בתחילה לקחת על עצמם. הקמת מפעל בדרום תימשך 3 שנים, ובזמן הזה המדינה צריכה למצוא חלופות לייבוא האמוניה באוניה. ב-1 ביוני תושבי חיפה אמורים להתעורר למציאות של מכל סגור, אך בהיעדר סנקציות טרם ברור אם מדובר בתאריך סופי, ולא ברור האם בחיפה כימיקלים הפנימו כי המאבק שלהם הוא על תקופת הביניים הזו.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, שמשרדו ספג אף הוא ביקורת קשה מבית המשפט, אומר כי "מהחלטת הממשלה (766) הם (חיפה כימיקלים) היו יכולים לקרוא את המפה טוב יותר ולא להביא את עצמם למצב בו הם נמצאים היום". דנציגר מבטל את חיצי הביקורת כלפי המשרד ומסביר כי אנשיו פעלו כמיטב יכולתם לממש את החלטה 766. כעת, לדבריו, הדיון צריך להתמקד בחלופות שידאגו לאספקת אמוניה למשק עד להקמת המפעל בדרום. "אתגר המפעל הוא פחות משמעותי כעת", אומר דנציגר.

 

אלא שעו"ד בנקל מזהיר: "המפעל בדרום לא יקום אם חיפה כימיקלים תיסגר. חיפה כימיקלים לא עובדת כבר חודש. וחודש, ועוד חודש ובסוף הוא ייסגר. המפעל בדרום לא יוקם על ידי מלאך ולא על ידי שרף". המלחמה המשפטית בעיני בנקל היא תולדה של אינטרסים פוליטיים של ראש העיר חיפה, יונה יהב: "מאחורי המאבק עומד האינטרס הפוליטי ההישרדותי של יונה יהב. והלקוח של בן ארי זה יהב".

 

מנגד, עו"ד בן ארי לא נחה על זרי הדפנה, ועם האוכל בא התיאבון. אחרי שנים שבהם העירייה חטפה ביקורת על היעדר עשייה ואכיפה נגד המפעלים המזהמים במפרץ, האווירה הציבורית עושה את שלה. "נראה לי שמחכים לי עוד כמה תיקים בדרך", היא אומרת, "למשל מול חברת תש"ן. בזמנו שללנו את רישיון העסק של חוות המכלים. הם הגישו עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים ובית המשפט קיבל את עתירתם. אני לא יודעת אם שם נגיע לתוצאות דומות. אני לא נאיבית לחשוב שמחר סוגרים את חוות המכלים, אבל זה על השולחן. מתחילים לדבר על זה ומבינים שיש דרכים אחרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמי ארליך
עו"ד יוסי בנקל ועו"ד ענבל בן ארי
צילום: עמי ארליך
מומלצים