שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

זיכרון עולמי: מוזיאוני שואה ברחבי העולם

התיאטרון ההולנדי שהפך לאתר ריכוז ליהודים, בית הכנסת שנשמר מחוץ לאושוויץ, ההיסטוריה האפלה והקיצונית של בלגיה, מבנה זיכרון מרשים בבודפשט ועוד מוזיאוני שואה ברחבי העולם, ששווים ביקור בנסיעה הבאה שלכם לחו"ל

הנצחת השואה אינה נחלתה של ישראל בלבד, ובעולם פועלים עשרות מוזיאונים העוסקים בנושא - מכל רחבי אירופה דרך ארצות הברית, ואפילו עד אוסטרליה ויפן. חלק מהמוזיאונים אמנם נועדו בעיקר ללימוד השואה, אך חלקם מרשימים מאוד ומוצגות בהם תערוכות ייחודיות ומושקעות. בחרנו כמה מוזיאונים שיוכלו להעשיר את הביקור הבא שלכם בחו"ל.

מוזיאון השואה האמריקני הממוקם סמוך לשדרה המרכזית בוושינגטון הבירה, הוא אחד המוזיאונים הגדולים והמרשימים בעולם להנצחת השואה. המוזיאון נמצא ברחוב הקרוי על שמו של חסיד אומות העולם ראול ולנברג, שהציל כמאה אלף יהודים בהונגריה במהלך מלחמת העולם השנייה.

מוזיאון השואה בוושינגטון. מהבולטים והמרשימים בעולם ()
מוזיאון השואה בוושינגטון. מהבולטים והמרשימים בעולם

מאז פתיחתו ב-1993 ביקרו בו יותר מ-40 מיליון בני אדם, בהם 99 ראשי מדינות ויותר מעשרה מיליון תלמידים. מתקני המוזיאון כוללים כמה תערוכות, יצירות אמנות, פרסומים וחפצים הקשורים בשואה. כמו כן, עוסק המוזיאון באיסוף ושימור עדויות מהשואה, ומוציא לאור את "האנציקלופדיה של המחנות והגטאות".

התערוכה הקבועה המרכזית במוזיאון היא תערוכת היסטוריה כרונולוגית של השואה - מעליית היטלר לשלטון ב-1933 ועד הקמת מדינת ישראל. התערוכה מתפרשת על פני שלוש קומות, ובסופה צופים המבקרים בסרט המציג עדויות של ניצולי שואה.

 

הכניסה למוזיאון חופשית, אולם בחודשים מרס עד אוגוסט יש להצטייד בכרטיס כדי לבקר בתערוכה הקבועה. את הכרטיס ניתן לקבל חינם בשעה 09:45 בבוקר מחוץ למוזיאון, או להזמין אונליין מראש בעלות של דולר אחד בלבד באתר המוזיאון.

 

מוזיאונים גדולים נוספים להנצחת השואה בארה"ב הם מוזיאון המורשת היהודית במנהטן, מוזיאון השואה בלוס אנג'לס וגם מוזיאון השואה של אילינוי.

מאז פתיחתו ב-2001, נחשב המוזיאון היהודי בברלין לאחד המובילים באירופה. המוזיאון הממוקם במרכז העיר, מורכב מהמבנה הישן לצד המבנה החדש שתכנן האדריכל דניאל ליבסקינד. הכניסה היא דרך המבנה הישן בלבד, והמעבר לזה החדש נעשית בחיבור תת-קרקעי.

המוזיאון היהודי בברלין. אחד המובילים באירופה (צילום: Thomas Bruns) (צילום: Thomas Bruns)
המוזיאון היהודי בברלין. אחד המובילים באירופה(צילום: Thomas Bruns)

המעבר התת-קרקעי מוביל לשלושה מסדרונות הנקראים "צירים" - ציר המוות שלאורכו מוצגים חפצים שהיו שייכים למשפחות יהודיות שנרצחו בשואה, ובסיומו מגדל השואה החשוך העשוי בטון; ציר הגלות המוביל לגן ובו 49 עמודי בטון זקופים שבראשם צמחייה (48 עמודים מסמלים את קום מדינת ישראל ב-1948 ועמוד נוסף מסמל את העיר ברלין); וציר ההמשכיות החוצה את שני הצירים האחרים ומסמל את המשך קיומם של היהודים למרות השואה ותרומתם לתרבות הגרמנית והעולמית.

"שלכת", עבודתו של קדישמן במוזיאון בברלין (צילום: Jens Ziehe)
"שלכת", עבודתו של קדישמן במוזיאון בברלין(צילום: Jens Ziehe)

במוזיאון מוצגת גם יצירתו של מנשה קדישמן "שלכת" הכוללת יותר מ-10,000 "פרצופים זועקים" עשויים פלדה. מלבד הנצחת השואה, התערוכה במקום מאפשרת למבקרים ללמוד על ההיסטוריה של יהדות גרמניה במשך כאלפיים שנה.

אנדרטת השואה בברלין (צילום: Marko Priske) (צילום: Marko Priske)
אנדרטת השואה בברלין(צילום: Marko Priske)

הכניסה למוזיאון עולה 8 אירו לאדם, ילדים עד גיל 6 נכנסים חינם. פרטים נוספים באתר המוזיאון. למבקרים בברלין מומלץ גם לבקר באנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו בשואה, הנמצאת במזרח העיר וכוללת 2,711 קוביות בטון ענקיות. מתחת לאנדרטה פועל מרכז מידע תת-קרקעי ובו שמות הקורבנות הידועים של השואה, וכן תערוכה בנושא. פרטים נוספים באתר האנדרטה.

ה-BBC דירג את המוזיאון שנוסד ב-2011 במרכז העיר סקופיה, בירת מקדוניה, כרביעי בעולם מבחינת היקף החומר המוצג בו. המוזיאון בן שלוש הקומות מנציח את יהודי המדינה, ש-98% מהם נרצחו בשואה. במקום מוצב קרון רכבת מקורי ששימש להעברתם של יהודי האזור אל מחנות ההשמדה, וכן תמונות של הנספים, תיעוד היסטורי של הקהילות היהודיות במקדוניה ובבלקן, ותערוכת ציורים להנצחתם.

המוזיאון במקדוניה (צילום: גלעד כרמלי) (צילום: גלעד כרמלי)
המוזיאון במקדוניה(צילום: גלעד כרמלי)

המוזיאון במקדוניה. תיעוד נדיר (צילום: גלעד כרמלי)
המוזיאון במקדוניה. תיעוד נדיר(צילום: גלעד כרמלי)

עוד מוצג במוזיאון תיעוד ייחודי וככל הנראה יחיד מסוגו של רשומות המכילות פרטים על יהודי העיר ביטולה שבדרום מקדוניה, ששלטונות הכיבוש הבולגרי דרשו מהם למסור את פרטיהם האישיים ותמונתם בטרם נשלחו למחנות ההשמדה. הכניסה למוזיאון חופשית. פרטים נוספים באתר המוזיאון.

מלבד בית אנה פרנק המוכר, באמסטרדם פועל אתר זיכרון לקורבנות הנאצים ומוזיאון בנושא רדיפת היהודים ההולנדים בזמן השואה. אתר ההנצחה שוכן בבניין ברחוב פלנטאז'ה מידלאן, ששימש כתיאטרון מאז בנייתו ב-1892 ועד 1942 - אז הפכו הגרמנים את המבנה לאתר ריכוז ליהודי אמסטרדם. במקום תערוכה וכן קיר זיכרון ועליו 6,700 שמות המשפחה של 104 אלף הקורבנות ההולנדים. סמוך למבנה, בהמשך הרחוב, נמצא מוזיאון השואה הלאומי של הולנד.

"התיאטרון ההולנדי" ()
"התיאטרון ההולנדי"

כרטיס הכולל ביקור ב"הולנדסה סכאובורך", מוזיאון השואה הלאומי, המוזיאון להיסטוריה יהודית ואתרים יהודיים נוספים באזור עולה 15 אירו למבוגר. כרטיס לילדים ונוער מגיל 6 עד 17 עולה בין 3.75 ל-7.5 אירו, וילדים עד גיל 6 נכנסים ללא תשלום. פרטים נוספים באתר המוזיאון.

מלבד המוזיאונים במחנות ההשמדה אושוויץ-בירקנאו ומיידנק, מציעה פולין מוזיאונים מעניינים נוספים בנושא השואה והקהילה היהודית. המוזיאון בוורשה נוסד ב-2005 ומחולק לשמונה אגפים המציגים אלף שנות היסטוריה של יהודי פולין.

מוזיאון השואה בוורשה (צילום:) (צילום:)
מוזיאון השואה בוורשה

 (צילום:) (צילום:)

מראשית התיישבותם במדינה בימי הביניים, בעקבות בריחתם מהרדיפות במערב אירופה, ועד לאחר מלחמת העולם השנייה. אגף מרכזי מוקדש לזוועות השואה, שהביאה למותם של 90% מיהודי פולין. כניסה למוזיאון עולה 25 זלוטי (כשישה אירו). פרטים נוספים באתר המוזיאון.

מי שמבקר במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו יכול לבקר גם במוזיאון היהודי ובית הכנסת בעיירה אושווינצ'ים (שמה הפולני של אושוויץ) הסמוכה, שהייתה מעין עיירה יהודית לפני שהפכה לסמל האולטימטיבי של השואה.

המוזיאון באושווינצ'ים (צילום:) (צילום:)
המוזיאון באושווינצ'ים

בית הכנסת נבנה ב-1913 והוא היחיד ששרד באזור מחנה ההשמדה, בשל העובדה שהגרמנים הפכו את המבנה למחסן תחמושת. ביקור באתר עולה עשרה זלוטי (כ-2.5 אירו). פרטים נוספים באתר המוזיאון.

המוזיאון להנצחת ותיעוד שואת יהודי בלגיה ממוקם בעיר מכלן, בתוך מבנה צבאי אוסטרי שהוקם ב-1756, ובמלחמת העולם השנייה שימש את הגרמנים לאיסוף וריכוז היהודים לקראת שילוחם למחנות ההשמדה.

המוזיאון במכלן (צילום: Kazerne Dossin) (צילום: Kazerne Dossin)
המוזיאון במכלן(צילום: Kazerne Dossin)

במוזיאון תערוכות העוסקות בעליית האנטישמיות וההקצנה בבלגיה של שנות ה-30, בגירוש היהודים וכן בהתנגדותם. כניסה וביקור בתערוכות הקבועות עולה עשרה אירו למבוגר, ילדים עד גיל 10 נכנסים חינם. פרטים נוספים באתר המוזיאון.

מוזיאון השואה בבודפשט נפתח ב-2004 במקום בו עמד בית הכנסת השני בגודלו בעיר. במקום תערוכות המציגות את תהליך ההקצנה שהביא להשמדת היהודים והצוענים בהונגריה. עוד במוזיאון קיר זכוכית מרשים בגובה שמונה מטרים שעליו חרוטים השמות הידועים של יהודי הונגריה שנרצחו בשואה. ביקור בתערוכות הקבועות עולה 1,400 פורינט (כ-4.5 אירו). פרטים נוספים באתר המוזיאון.

קיר הזכוכית המרשים במוזיאון בבודפשט (צילום:) (צילום:)
קיר הזכוכית המרשים במוזיאון בבודפשט

בית הזכוכית (צילום:) (צילום:)
בית הזכוכית

בבודפשט ניתן לבקר גם ב"בית הזכוכית" ברחוב ודאס 29, שבו ישבו משרדי מפעל מוצרי הזכוכית והבנייה של משפחת וייס. במלחמת העולם השנייה דאגה המשפחה להפוך את הבית לנציגות דיפלומטית שוויצרית, והוא שימש מקלט לאלפי יהודים ומקום להפקת תעודות חסות שוויצריות מזויפות. הביקור ב"בית הזכוכית" הוא חופשי. פרטים נוספים באתר.

המוזיאון משמר את זכר הקהילה היהודית של העיירה הוהנאמס במערב אוסטריה, על גבול שוויץ, שמרביתה גורשה בימי מלחמת העולם השנייה. המוזיאון ממוקם בווילה הגדולה של משפחת היימן-רוזנטל שנבנתה ב-1864 ובו תערוכה המציגה את ההיסטוריה בת 300 השנים של הקהילה.

המוזיאון בהוהנאמס  (צילום:)
המוזיאון בהוהנאמס (צילום:)

זווית ייחודית שבה בחרו להתמקד במוזיאון היא חזנות, ויש בו קומה שלמה עם תקליטים, חלקם תקליטי שעווה ישנים מאוד, של גדולי החזנים עוד מתקופת טרום השואה - וניתן להאזין להם במקום באמצעות אוזניות. כניסה למבוגרים עולה שבעה יורו, ילדים ונוער עד גיל 16 נכנסים חינם. פרטים נוספים באתר המוזיאון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד כרמלי
מוזיאון השואה במקדוניה
צילום: גלעד כרמלי
מומלצים