'הרצל אמר'! מסע מרתק בעקבות תוכנית אוגנדה ההיסטורית
ההצעה הבריטית מתחילת המאה ה-20 אמנם לא יצאה אל הפועל, אך טיול חדש מאפשר לנו להתחקות אחר מסעה של המשלחת שיצאה לבחון את האפשרות של הקמת מדינה יהודית במזרח אפריקה. בני פירסט התארח באולפן ynet וסיפר לנו הכל על הטיול שנולד בעקבות הספר "המסע לאוגנדה"
בשיתוף החברה הגיאוגרפית
מדינת היהודים אמנם לא הוקמה באוגנדה (ואת המשך הסיפור הזה רובנו מכירים), אבל טיול חדש מאפשר לנו לראות בדיוק מה הפסדנו. בני פירסט, מדריך החברה הגיאוגרפית לאפריקה, התארח באולפן ynet וסיפר לנו מה עומד מאחורי הטיול ומה תוכלו לראות במהלכו.
מאיפה נולד בכלל הרעיון לטיול הזה?
"הרעיון לטיול הזה הוא בעצם שחזור של מסע שעשתה משלחת לפני 112 שנים, שבדקה האם הארץ ההיא מתאימה להקמת מדינה יהודית."
ספר לנו קצת על המשלחת הזאת
"זה מתחיל כמו בדיחה, יהודי נוצרי ומוסלמי יצאו לבדוק האם המקום שאותו הבריטים הציעו להרצל להקים מדינה ליהודים, האם הוא בכלל מתאים, כי עד אז אף אחד לא היה שם. הבריטים בעצם הגישו להרצל תיק עם מפות, עם ניירות, עם נתונים, אמרו לו: קח, זה טוב ליהודים. והוא מאוד אהב את זה, הציג את זה לקונגרס הציוני שהתקומם כנגדו כידוע".
האיש שגר בווינה חשב שהוא יכול לחיות בטמפרטורה של אוגנדה?
"הוא ניסה כי זה נראה לו מאוד טוב. הוא מאוד התאכזב מזה שהקונגרס הציוני בשנת 1903 דחה את התכנית שלו. היו אפילו ניסיונות התנקשות בחלק מהאנשים, כי הרעיון הזה פילג את התנועה הציונית מאוד. הרצל נפטר בקיץ 1904 וכמה חודשים לאחר מכן הוחלט להוציא משלחת לשטח כדי לבדוק את המקום עצמו. שלושת האנשים האלה יצאו - הנוצרי, המוסלמי והיהודי הצעיר, נחום וילבוש מחיפה, תעשיין צעיר. הם יצאו לשם למשך חודש וחצי והסתובבו בשטח. בדרך הם הסתכסכו ביניהם וחטפו מלריה".
כמו כל סיפור טוב
"נכון. אז התחיל כבדיחה ונגמר קצת עצוב. בכל אופן מה שחשוב שכשחזרו הם כתבו דו"ח והבריטי, ראש המשלחת, הנוצרי, כתב שהמקום מצוין ומתאים. נחום וילבוש כתב אחר כך יומן שהפך לספר ונקרא 'המסע לאוגנדה'. את הספר הזה אנחנו לוקחים והולכים באמצעותו לשחזר את המסע הזה עכשיו בקיץ".
אז מה מיוחד באוגנדה? באיזה נקודות ציון עוברים?
"התכנית נקראת תכנית אוגנדה אבל בעצם המדינה היהודית היתה אמורה לקום במערב קניה. זו שגיאה הסטורית מאוד ידועה. לכן את הטיול אנחנו מתחילים בניירובי, בירת קניה, ועוברים את המסלול שאותו עשתה אותה משלחת. נראה את המרחב, את הערים ואת שמורות הטבע שהיום הן שמורות אבל פעם היה מרחב פתוח ויפה".
כל זה יכול היה להיות שלנו, הפילים, הג'ירפות
"זו התכנית שהיתה הכי הכי ישימה ואם היתה עוברת בקונגרס הציוני היינו היום יושבים שם ומדווחים על ארץ ישראל האחרת שאנחנו אולי לא שם".
אז מה יהיה מיוחד בטיול הזה?
"הטיול הזה הוא לא סתם טיול גאוגרפי, אנחנו מגדירים אותו כסמינר מטייל. מדריך אותו אורן נהרי. הוא ייתן את הרקע על הקולוניאליזם ועל המצב של אפריקה והתנועה הציונית. יהיו הרבה הרצאות ושיחות ברמה אקדמית. אני אתן את הדרכת השטח על המרחב ואיך אפריקה היום, קניה ואוגנדה. כאמור אנחנו מתחילים במערב קניה, חוצים את הגבול לתוך אוגנדה ומסיימים ליד איזור הנילוס ובנקודה ציונית לא פשוטה אחרת, חשובה לא פחות, איזור הטרמינל באנטבה".
בשיתוף החברה הגיאוגרפית
שחזרו איתנו את מסלול המשלחת באוגנדה