שתף קטע נבחר

מה גרם לירידה הדרמטית במקרי השעלת בישראל

לאחר שנים שבהם המחלה הקשה גרמה למאות חולים ואף לתמותת תינוקות, השנה חלה ירידה משמעותית במספר המקרים. על פי ההערכות, העלייה בשיעור ההתחסנות נגד המחלה בקרב נשים בהריון הפחיתה את ההדבקה

צניחה משמעותי בתחלואה בשעלת: מנתונים חדשים של משרד הבריאות, עולה כי חלה ירידה משמעותית במספר החולים, בשיעור של מאות אחוזים בחודשים האחרונים, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. על פי ההערכות, ההפחתה בתחלואה נובעת מעלייה בשיעור ההתחסנות נגד המחלה.

 

מהנתונים המעודכנים של המחלקה לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות, עולה כי במחצית הראשונה של שנת 2016 דווח על 569 מקרי שעלת, ואילו בתקופה המקבילה השנה, נרשמו 121 מקרים. מדובר בירידה משמעותית ביותר, לאחר שבשנים האחרונות אירעו התפרצויות של המחלה שעלולה להיות קטלנית במיוחד בתינוקות וקשישים.

 

קראו עוד:

שעלת: למה קשה לאבחן - ומה הטיפול היעיל

סכנה: חיידק השעלת מגלה עמידות לחיסון

משרד הבריאות: לחסן נגד שעלת בכל הריון

 

על פי ההערכות החיידק הופך להיות עמיד מפני החיסון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
על פי ההערכות החיידק הופך להיות עמיד מפני החיסון(צילום: shutterstock)

 

כך למשל, בשנת 2014 לקו בשעלת מעל אלף איש, ואילו בשנת 2015 לקו במחלה 3,887 איש. שיעור הנדבקים ככל הנראה גבוה הרבה יותר, אולם בשאר המקרים שאינם מדווחים, מדובר לרוב במחלה קלה יחסית שלא הצריכה ביקור אצל רופא המשפחה או רופא הילדים.

 

מומחים למחלות זיהומיות בעולם כבר הזהירו מפני עלייה בשעלת המתרחשת בכל העולם, זאת משום שעל פי ההערכות החיידק הופך יותר עמיד ומשך ההגנה מפני החיסון הולכת ודועכת.

 

על פי ההערכות, עלייה בשיעור ההתחסנות של נשים בהריון לצד שיעור התחסנות גבוה של תינוקות במסגרת טיפת חלב בשנה האחרונה, היא שהעניקה את ההגנה מפני המחלה ומנעה את התפשטות הפצת החיידק.

 

הירידה בתחלואה בגלל העלייה בהתחסנות. מחלת השעלת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הירידה בתחלואה בגלל העלייה בהתחסנות. מחלת השעלת(צילום: shutterstock)

 

"מחלת מאה הימים"

מחלת השעלת (פרטוסיס) נגרמת בשל הדבקה בחיידק בורדטלה פרטוזיס. היא נחשבת לאחת מעשר המחלות הקטלניות ביותר בעולם, ובתחילת המאה הקודמת הייתה גורם עיקרי בתמותת תינוקות, עד להכנסת החיסון שהביא לירידה משמעותית בתחלואה ובתמותה.

 

המחלה, המכונה גם "מחלת מאה הימים", בשל משכה הארוך העלול להגיע לכדי חודשים של שיעול, מתבטאת בשלושה שלבים:

 

השלב הראשון נמשך כשבועיים ומאופיין בנזלת ובהפרשה מהעיניים.

 

בשלב השני מופיע שיעול התקפי ממושך המלווה בהאדמה בפנים, אודם בלובן העין (לחמיות) הקאות ואף הפסקות נשימה בתינוקות. התקפי השיעול מסתיימים בקושי בשאיפת אוויר המתאפיין במעין שריקה.

 

השלב השלישי מתאפיין בהמשך השיעול תקופה ארוכה.

 

הטיפול בשעלת אינו מרפא את המחלה, אלא מונע מהחיידק להדביק את סביבתו של החולה. הטיפול מתבצע באמצעות התרופה האנטיביוטית אזניל שניתנת למשך 5 ימים. תינוקות מתחת לגיל 3 חודשים שנדבקו במחלה עלולים להימצא בסכנת חיים ולכן פעמים רבות הם מועברים לאשפוז להשגחה.

 

הדרך היחידה להימנע מהדבקה היא באמצעות הקפדה על קבלת החיסון בגיל חודשיים, ארבעה חודשים, חצי שנה, שנה, ובכיתות ב' וח'. החיסון לשעלת ניתן גם לנשים בהריון, ומסייע להגן על הרך הנולד בחודשי החיים הראשונים.

 

בנוסף ממליצים ארגוני הבריאות בעולם ובהם משרד הבריאות בישראל, על מתן החיסון לכל אדם מבוגר לפחות פעם אחת בחיים.

 

ומה הדרך הטובה ביותר לטפל בשיעול? צפו:

 

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ירידה דרמטית בתחלואה בשעלת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים