סוד חישוב המרחק של העכבישים הפרווניתיים
מחקר שנערך באוניברסיטה בספרד מצא כי העכביש משתמש בשיטה שנקראת "שילוב נתיבים," כדי לחזור בחזרה עם הטרף
עכבישים פרווניתיים, הידועים גם כטרנטולות, משתמשים בעיניהם הצדיות כדי לחשב מרחקים, כך עולה ממחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Experimental Biology. חוקרים מספרד ניתחו את התפקיד של כל 4 זוגות העיניים של החיה בתהליך של חישוב מרחקים, ומצאו כי העיניים הצדיות מסייעות בחישוב המרחק מהקן כדי שיוכלו למצוא את דרכם הביתה.
חוקרים מהאוניברסיטה האוטונומית של מדריד בחנו מין של טרנטולה הנקרא Lycosa, שמצוי בין היתר בדרום אירופה. מדובר בעכביש שחי במאורות בעומק של כ-20 סנטימטרים שמעליהן מבנה דמוי-צריח שאותו בונים העכבישים בעזרת זרדים, עלים ואבנים קטנות. העכביש מרגל אחר הטרף מתוך המבנה, ואז רץ במפתיע לתפוס אותו ולגרור אותו חזרה לקן במרחק של כ-40-30 סנטימטרים.
אך כדי להצליח לשוב הביתה - העכביש משתמש בשיטה שנקראת "שילוב נתיבים". בשיטה זו העכביש לא חוזר בדיוק באותה הדרך שבה הלך, ובמקום זאת הוא כאילו מתקדם לאורך קווים של זווית ישרה במשולש - ושב לקן דרך היתר של המשולש.
"כדי למדוד את המרחק שהוא עבר, על הכביש להשתמש ב'מד מרחק' שכולל רישום של המסלול, מיקום ביחס לנקודת הסיום (המחילה) ו'מצפן' שיצביע על כיוון המסלול", הסביר ד"ר חואקין אורטגה אסקובר, ממחברי המחקר. לפי האנלוגיה הזו, מסבירים החוקרים, ה"מצפן" הוא למעשה אור השמש, והטרנטולות מנצלות את עיניהן האמצעיות עבור כך כפי שנמצא במחקר קודם ב-1999, אך הכיוון נקבע למעשה בעיקר בעזרת העיניים הצדיות.
כדי לבחון את הנושא כיסו החוקרים את עיניהן הצדיות והאחוריות יותר של הטרנטולות, וגילו כי בלעדיהן, גם כאשר כל שאר העיניים מתפקדות כרגיל, הן מתקשות למדוד מרחקים. "כשהורדנו את הכיסוי, הטרנטולות הצליחו לשוב בהצלחה לקן שלהן", הסבירו החוקרים. כמו כן נמצא כי העכבישים לא מזיזים כלל את שתי הרגליים הקדמיות כאשר העיניים הצדיות מכוסות.
למחקר המלא: http://jeb.biologists.org/content/220/2/259
להודעה לעיתונות של החוקרים: http://www.agenciasinc.es/en/News/Tarantulas-use-their-lateral-eyes-to-calculate-distance