מפחדת מהלידה? השיטות שיעזרו לך להפחית לחצים
עדיף להימנע משיחות עם הדודה והשכנה על הלידה שלא התקדמה או הניתוח הבהול ולדאוג לקבל מידע ענייני מאנשי מקצוע או נשים שחווית הלידה זכורה להן כחיובית. איך עוד אפשר להפחית לחצים רגע לפני שמתחילים הצירים?
"העובר גדול מדי, אני לא אצליח ללדת", "הצירים יהיו בלתי נסבלים לא אוכל ללדת בלידה טבעית", "יש המון דם בלידה, בטוח אתעלף". כמה עצות, תובנות סובייקטיביות, פחדים אישיים, מיתוסים ואמונות סובבים סביב לידה. זה נראה כמו אירוע אפוף מסתורין, מבלבל, ללא שליטה, עם יכולת התמודדות מינימלית. סיטואציה שבה את נאלצת להפקיד את גופך, את החוויה שלך ואפילו את העובר שלך, בידיים של אנשים זרים, מקצועיים ככל שיהיו, ולך אין מילה ואין שיקול דעת.
כמה זה נכון גם לסיטואציות חדשות אחרות בחיים - הסבת מקצוע, קניית דירה, לימוד נהיגה או ריצת מרתון. סיטואציות מפחידות, לעיתים רחוקות מאיתנו, ובהרבה מקרים נראות בלתי אפשריות. יכולת ההתמודדות שלנו עם סיטואציה כמו לידה, כמו עם כל סיטואציה חדשה, תלויה בעיקר בשני גורמים: רמת הפחד שלנו ורמת המוכנות שלנו. נוסחה פשוטה שקל להשליך אותה על כל תחום בחיים.
ככל שרמת הפחד גבוהה יותר והמוח שלנו עסוק בחששות, פחדים של אנשים אחרים, סיפורים מסמרי שיער על לידות קשות ומסובכות, גלישה אינסופית באינטרנט וקריאה על סיבוכים בלידה ועל תוצאות מיילדותיות נדירות וקשות - הולכת וקטנה יכולת ההתמודדות שלנו עם הלידה. אנחנו מתעסקים במה יסתבך, מה יהיה קשה, מה יכול לקרות, ומדמיינים שכל הדברים הללו יקרו בדיוק לנו.
ככל שרמת המוכנות שלנו נמוכה יותר, אנחנו נכנסים יותר ויותר אל תחום הלא נודע, המסתורי, הבלתי נגיש, וכך גדלה תחושת חוסר השליטה והעדר שיקול הדעת שלנו בחיים שלנו ושל העובר שלנו, והולכת וקטנה יכולת ההתמודדות שלנו עם הלידה.
מוכנות ללידה קיימת במישורים רבים. הכנת הגוף ללידה במישור הפיזי, על מנת לעמוד במאמץ הגופני הכרוך בהתמודדות עם הצירים, בהגמשת הגוף ובלידת התינוק. הכנה במישור הנפשי, על מנת להיות מרוכזת בהתמודדות מנטלית עם משך הלידה ועם כל ציר באופן אינדיבידואלי, ולבסוף, הכנה במישור הסביבתי - בחירת הצוות הנכון שילווה אותך בלידה וידע לתמוך בך לכל אורכה.
קראו עוד:
תזונה בהריון: מה חובה וממה להימנע
הדברים הכי מוזרים שקרו לנו בהריון
אחרי הלידה - מנוחה או התינוק צמוד אלייך?
עובדות יבשות
בתחום הפחד מפעילים הקשבה מושכלת וסלקטיבית לקולות השליליים שמקיפים אותנו. מקשיבים היטב לעצות רפואיות מקצועיות, אבל מבקשים לדעת על הסיכויים המדוייקים להתכנות של כל סיבוך. רופא טוב בקיא בחומר וישמח לשתף אתכם.
לידה המוגדרת כלידה ב"סיכון נמוך" היא ממש כזו. כלומר בסיכוי מצוין להתנהל ולהסתיים באופן תקין. במידה וההריון שלך תקין, את בריאה, עשית את כל הבדיקות שהומלצו לך וכולן יצאו תקינות, צאי מנקודת הנחה שכל מהלך הלידה יהיה תקין. בבתי חולים רבים ואף בלידות בית, לידה בסיכון נמוך מנוהלת כולה על ידי מיילדת, כאשר הרופא צופה מהצד ומשמש כגיבוי למיילדת במידת הצורך.
לידה המוגדרת כלידה ב"סיכון גבוה", כלומר לידה עם סוכרת הריון, לחץ דם גבוה, מעקב הריון לא תקין, עובר גדול או לחילופין, עובר קטן מדי או הריון תאומים, מנוהלת בעיקרה על ידי רופא נשים בסיוע מיילדת. זו תשגיח עליך לאורך כל הלידה, תקפיד לעקוב אחר דופק העובר וקצב הצירים, ותוודא ששניכם נמצאים במצב מיטבי ללידה טובה ותקינה.
מיילדת מקצועית ורופא מיומן יודעים לחזות מראש סיבוכים אפשריים ולנקוט באמצעים על מנת למנוע את הסיבוכים. אחד הדברים החשובים ביותר עבורך על מנת להפיג את הפחד היא הידיעה שאת לא לבד. תמיד יהיה איש צוות שיסביר ויתרגם לך את מה שמתרחש בחדר לידה.
לסנן מידע מאנשים
לעומת מידע רפואי בדוק, מומלץ לסנן ואפילו להתעלם מחוויות אישיות וסובייקטיביות שלא מעידות על החוויה שתהיה לכן, ואינן מקדמות אתכן לשום מקום. ככל שתהיו מוקפות בפחות תיאורים מפחידים וביותר מידע חיובי, תגדל יכולת ההתמודדות שלכן בלידה עצמה.
הקולות השליליים שקיימים סביבך, מנסים, שלא בכוונה, לייצר עבורך מציאות שלא בהכרח נכונה עבורך. אל תתני למה שאחרים חושבים עליך להכתיב את המציאות שלך. הלידה היא שלך. ההתמודדות היא שלך, ובסופו של דבר ההישג הוא שלך בלבד.
זה ממש לא משנה שחברה שלך ילדה בלידת ואקום ושלשכנה שלך היו קרעים בלידה. זירוז של הלידה של גיסתך, שלקח שלושה ימים, לא מעיד בכלל על משך הלידה שלך או על הדרך בה תלדי. זו המציאות שלהן ושלהן בלבד. תמיד העדיפי לשמוע סיפורי לידה טובים, חיוביים, מלאי השראה, עם חוויות לידה טובות ומשמחות. הקיפי את עצמך בחיוביות ואופטימיות, ותתפלאי לגלות שאת מתמלאת בעוצמה וכוח ומגרשת מתוכך את הפחד. בתחום המוכנות, כמו בלימוד נהיגה, שליטה בשפה וריצת מרתון - תרגול מביא לשלמות.
להיות בתנועה
במישור הפיזי - פעילות גופנית קלה, כגון הליכה, שחיה, יוגה וכו', מסייעת להכין את יכולתך הפיזית ללדת. הפעילות מגמישה את הרצועות והשרירים ושומרת על בריאות פיזית ונפשית לקראת הלידה. אפשר להתמודד עם כאבי צירים באמצעות תנועה ושימוש בעזרים כמו כדור פיזיו, מקלחת, עיסויים ונשימות, ואפילו ריקודי בטן או זומבה. ניתן לפנות למדריכת לידה מקצועית וסבלנית שתדריך אתכן באופן מעשי.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
טיפים ממישהי שחוותה לידה חיובית
במישור הנפשי: השתדלי להרבות בשינה בריאה ונינוחה. לא על מנת "לצבור שעות שינה" לפני בא התינוק, אלא על מנת לצור רוגע ושלווה, שיכינו אותך ואת גופך ללידה. נסי להקדיש מספר דקות ביום לנשימות ארוכות, תרגילי מדיטציה ומחשבות חיוביות, אותם תוכלי לשחזר בזמן הלידה. בחרי משפט, שיר, פסוק או אפילו מלמול חסר משמעות, וחזרי עליהם כמו מנטרה במשך כל הציר. החזרה על אותה מילה או משפט ממקדת אותך ואפילו קצת מהפנטת אותך, ומאפשרת לך להתמודד טוב יותר עם כל ציר.
מצאו מישהי שחוותה חוויה חיובית בלידה שלה, ותשאבו ממנה השראה וטיפים על מה היא עשתה כדי שזה יצליח. איך התכוננה, מה עשתה בבית, מי עזר לה, איפה ילדה, אילו החלטות קיבלה בחדר לידה.
בחרי את המלווים ללידה
במישור הסביבתי: בחרי מראש את האנשים הקרובים והאהובים שילוו אותך בלידה. לימדו יחד כיצד לעבוד בזמן הצירים וריתמי את המלווים שלך לתוכנית הלידה שלך. בן זוג תומך, אמא, אחות ואפילו דולה מהווים כלי מושלם בו את יכולה להיעזר בזמן הלידה. השלווה שלהם תשמש לך למשענת, בין אם את בלידה טבעית בה את זקוקה לסיוע על מנת לעבור כל ציר, ובין אם את נעזרת באפידורל ואת זקוקה למישהו שיעביר לך את הזמן.
לידה היא ממש כמו ריצת מרתון. אדם שרוצה לרוץ מרתון לא מתייצב בוקר אחד בקו הזינוק ומתחיל לרוץ. הוא נידון להיכשל מראש. הוא מתכונן, לוקח מאמן, מתרגל יומיום, משפר את התזונה, משפר את היכולות הגופניות והנפשיות שלו, ומעלה משמעותית את הסיכוי שלו להגיע לסוף המרוץ.
מיכל ברס היא מיילדת ואחות ממרכז הארץ