ביקורת בחברה הערבית על מינוי אישה לקאדית: "לא להתערב לנו בדת"
סגן יו"ר הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית בישראל תקף את החלטת חברי הוועדה למנות את עו"ד הנא חטיב לשופטת בבית הדין השרעי: "הקשר של חלק מהם להלכה האיסלאמית הוא כמו הקשר שלי למדע החלל". יו"ר הוועדה, השרה שקד: "גאה מאוד במינוי. היא בוודאי לא האחרונה"
אנשי דת מהחברה הערבית תקפו אתמול (ד') את מינוי עו"ד הנא חטיב, תושבת טמרה, לתפקיד קאדית בבית הדין השרעי. המבקרים הפצירו בשרת המשפטים, איילת שקד, ובאחרים "לא להתערב בענייני האיסלאם" ואמרו כי "האיסלאם לא מאפשר לאישה להיות קאדית". שלשום הודיעה הוועדה למינוי קאדים (שופטים בבתי הדין המוסלמים העוסקים בדיני משפחה), בראשות השרה שקד, על מינויה של חטיב - האישה הראשונה שתכהן בתפקיד. עו"ד חטיב, בעלת תואר שני במשפטים שהתמחתה בתחום דיני אישות והדין השרעי, והוסמכה גם כמגשרת, היא תושבת טמרה, נשואה ואם לארבעה.
סגן יושב ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית בישראל, השייח' כמאל ח'טיב, אמר: "אני מריח כאן עסקה פוליטית במערכת בית הדין השרעי. אני לא מופתי אבל הדעה בשריעה האיסלאמית היא שאין למנות אישה בתור קאדית, וההלכה מסתמכת על סיבות משכנעות ביותר. אני תוהה מי היו אותם אנשים שהיו בוועדת המינוי, כאשר לחלק מהם אין שום קשר לדת האיסלאם ואין להם שום זכות להתערב בעניינינו הדתיים, והקשר של חלק מהם להלכה האיסלאמית הוא כמו הקשר שלי למדע החלל. אני אישית לא מכיר את הקאדית אבל אני מכבד כל אדם שתורם לחברה".
ח'טיב הוסיף: "חברי הוועדה צריכים לכבד את עצמם ואת האחרים. הם מבקשים להיראות כמי שתומכים בקידום מעמדן של הנשים, והאמת היא לא כך. הצד הישראלי רוצה להראות שהוא מכבד את האיסלאם אבל האמת היא שמי שתומך בהפסקת קריאת המואזין לא מכבד את האיסלאם, וגם לא האנשים שמחללים את מסגד אל-אקצא. השרה שקד תמכה יחד עם השרה מירי רגב בהצעה להטיל קנסות על כל מי שקורא 'אללה אכבר' במסגד אל-אקצא, אז למה עכשיו היא טוענת שהיא מכבדת את האיסלאם?"
הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית, לעומת זאת, הודיע על תמיכתו במינוי ואיחל הצלחה לקאדית.
מלשכת השרה שקד נמסר בתגובה כי "הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית הוצא מחוץ לחוק. הקול שלו לא מייצג את החברה הערבית. מינוי הקאדית נעשה בשיתוף הנהלת בתי הדין השרעיים ובתמיכה מוחלטת של נשיא בתי הדין, הקאדי סמארה. זהו עוד צעד לקידום האישה הערבית ולשוויון בחברה הערבית. צעד שאני גאה בו מאוד. כדאי למבקרים לדעת שיש קאדית גם במצרים ובירדן, וכי בכוונתי להמשיך במהלך. עו"ד ח'טיב היא הראשונה ובוודאי לא האחרונה".
חבר הכנסת עיסאווי פריג', חבר בוועדה, הגיב לטענות נגד המינוי: "בוועדה היו חברים ראש בית הדין השרעי, הקאדי עבד אלחכים סמארה, הקאדי עו"ד איאד זחאלקה ואנשי משפט נוספים שליוו את הוועדה במהלך תקופת בחירת המינויים ובדקו את כל הצעדים בצורה מקצועית ביותר. אני אישית שמעתי את כל הדעות שתומכות במינוי אישה ראשונה לתפקיד קאדית וגם שמעתי את המתנגדים, אבל מדינות מוסלמיות כמו ירדן, אינדונזיה ומצרים התירו מינוי נשים לתפקיד קאדיות".
פריג' הוסיף: "אני מוסלמי ומשוכנע שזהו צעד היסטורי, והדת שלנו תוכל להתגאות בזה. אני מאמין ומשוכנע שלאישה צריך להיות מעמד בתוך החברה וצריך לתמוך בה. אני רואה את הדברים מנקודת מבט חברתית ללא פנאטיות. הדת שלנו היא דת של סובלנות, אחווה והבנה. צריכים לכבד את דעותיהם של אחרים והרוב הוא שמחליט".