נתניהו: "גם היום חיינו תלויים בנכונות ההקרבה של בנינו ובנותינו"
ב-11:00 נשמעה ברחבי הארץ צפירה בת שתי דקות לזכר יותר מ-23 אלף חללי מערכות ישראל ויותר מ-3,000 קורבנות פעולות האיבה. נתניהו נאם בטקס הממלכתי בהר הרצל: "פצעי העבר והאובדן לעולם לא נרפאים". ליברמן: "מתוך הצער צומחת נחישות גדולה". שקד להוריו של גולדין: "נחזיר את הדר הביתה"
מתייחדים עם זכר הנופלים. אחרי הטקס הממלכתי אמש בכותל, אירועי יום הזיכרון נפתחו הבוקר (ב') בצפירה דומייה בת שתי דקות. מיד לאחריה החל טקס האזכרה הממלכתי בהר הרצל בירושלים במעמד הנשיא ראובן ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו והרמטכ"ל גדי איזנקוט. "חיינו מוסיפים להיות תלויים בנכונות ההקרבה והגבורה של בנינו ובנותינו", אמר נתניהו, "ואני יודע שההקרבה הזו היא תנאי הכרחי - לא רק לקיומנו, אלא גם להשגת שלום עם שכנינו".
בשעה 13:00 יתקיים בהר הרצל טקס האזכרה לנפגעי פעולות האיבה. אירועי יום הזיכרון ייחתמו בהר הרצל בשעה 20:00 בטקס הדלקת המשואות ותחילת אירועי יום העצמאות.
"אנחנו, בני משפחות השכול, נאלצנו במהלך חיינו לדבר על יקירינו בלשון עבר", אמר ראש הממשלה בנאומו. "זו משימה קשה מנשוא כי פצעי העבר והאובדן לעולם לא נרפאים, לא באמת", הוסיף.
נתניהו סיפר: "בשבוע האחרון פגשתי נציגים של שרשרת הדורות הישראלית, לכולם היכרות קרובה עם מחיר התקומה. תחילה היו אלה ותיקי דור תש"ח, פורצי הדרך לירושלים. במלחמת השחרור הם סללו באש ובדם את הדרך לעצמאותנו לבירתנו".
"האחים והאחיות סיפרו על המשא הכפול שהם נושאים כל השנים - לא רק ההתמודדות עם גדיעת אחים שהם לעיתים קרובות נשמות תאומות, אלא גם מטבע החיים, הצורך שלהם לשמש כתף לתמיכת ההורים שעולמם חרב עליהם ושאת יגונם הם מכירים היטב. ילדות וילדי הנופלים הביאו איתם אלבומים ומזכרות, הרבה מזכרות מרגשות מאבא, ומפעם לפעם כשדיברנו הם פרצו בבכי פתאומי בלתי פוסק, שאין קורע לב ממנו. כך הבנים, כך ההורים".
במקביל נערך טקס ממלכתי בבית העלמין הצבאי בקריית שאול בתל אביב, במעמד שר הביטחון אביגדור ליברמן. "דור אחר דור אנו נאלצים שוב ושוב ללוות למנוחת עולמים את טובי בנינו ובנותינו, צעירים וצעירות, מוכשרים, מלח הארץ, שנפלו בדמי ימיהם", אמר ליברמן. "זהו מחירה הנורא והכואב של החלטת העם היהודי להיות אדון לגורלו, לשוב לארצו-מולדתו ולממש בה את חייו ואת תרבותו במסגרת לאומית, ריבונית וחופשית".
שר הביטחון הוסיף: "מדינת ישראל נולדה וקמה בסערת הקרב. 69 שנים מאז, ולא ניתן מנוח. 'מלחמה שאף פעם לא די לה'. ומן הכאב הזה, ומתוך הצער הזה צומחת לה נחישות גדולה, להביט נְכוֹחָה אל יִעוּד דורנו - לשמור מכל משמרת על מדינת ישראל, על קיומה, על שלומה, על ביטחונה ועל ערכיה".
שרת המשפטים איילת שקד השתתפה בטקס בבית העלמין בכפר-סבא. לכם, חיילי צה"ל הניצבים כאן היום, נאמר שאנחנו גאים בכם ובעמידה האיתנה שלכם", אמרה שקד. "אין לי ספק שאם אויבינו ינסו שוב להעמיד אותנו בסערת האש, המסירות שלכם היא שתרחיק מלחמה מן הארץ. הרוח שלכם היא שתוביל את עם ישראל לחוף מבטחים. הרוח הזו - היא הרוח שפיעמה בלב הנופלים", הוסיפה.
בהמשך פנתה שקד ללאה ושמחה גולדין, הוריו של סגן הדר גולדין, בן העיר כפר סבא שגופתו מוחזקת בידי חמאס: "אנחנו אוהבים אתכם, אתם גיבורים. נחזיר את הדר הביתה".
מספרם של חללי מערכות ישראל משנת 1860 ועד סוף חודש אפריל השנה הוא 23,544. מיום הזיכרון התשע"ו (11.5.16) ועד היום התווספו 60 חללים למניין הנופלים ועוד 37 נכי צה"ל שנפטרו כתוצאה מנכותם, והוכרו במהלך השנה כחללי צה"ל.
המוסד לביטוח לאומי מסר שמספר האזרחים שנהרגו בפעולות איבה מיום הכרזת המדינה, ה' באייר תש"ח, ועד היום הוא 3,117 מספר זה כולל גם 122 אזרחים זרים, שנהרגו בפיגועים בארץ, ו-100 ישראלים שנספו בחו"ל. פיגועי האיבה הותירו 3,117 יתומים בהם 109 יתומים משני ההורים, 826 אלמנים ואלמנות ו-939 הורים שכולים, שחיים עמנו היום.
במטה השב"כ ערכו הבוקר טקס זיכרון לחללי הארגון. "בעומדנו מול קיר ההנצחה, אנו מתייחדים איש איש עם מחשבותיו הפרטיות וכולם יחד עם הזיכרון הלאומי והארגוני", אמר ראש השב"כ נדב ארגמן. "אנו מוקירים את מסירותם וגבורתם של אלו, שהציבור כולו חב להם כה רבות, לעיתים קרובות מבלי שידע על מעשיהם ותרומתם לביטחון העם והמדינה".
ארגמן הוסיף כי "המציאות האזורית והעולמית מציבה בפנינו אתגרים חדשים ורבים. מזרח תיכון סוער, טרור משתולל, פעילות עוינת שלובשת צורות רבות, אך מטרתה אחת: לפגוע במדינת ישראל ואף לפורר את הסדר העולמי. אנו ניצבים איתן אל מול כל האתגרים הללו".
במקביל נערך בהר הרצל טקס הזיכרון המשטרתי במעמד המפכ"ל רנ"צ רוני אלשיך, המשפחות השכולות, קצינים, שוטרים, מתנדבים וגמלאים. במהלך הטקס הדליקה את אבוקת הזיכרון רש"ט בר אברם, אחייניתו של רב פקד אלי אברם ז"ל, מקימה ומפקדה הראשון של יחידת המסתערבים במשמר הגבול, אשר נפל בקרב מול מחבלים ב-26 באוגוסט 1992.
"1,467 שמות חקוקים על לוח לבנו", אמר המפכ"ל והוסיף כי "הפיכת העורף לחזית העבירה נטל ביטחוני גובר למשטרת ישראל, שלצערנו יש לו מחיר כבד ברשימת החללים והפצועים של משטרת ישראל. גם השנה ידענו אובדן, עת התווספו 15 שמות נוספים אל הלוח". בהמשך פנה אלשיך למשפחות השכולות ואמר: "המשך שליחות מסורה ברוח ערכי יקירכם - זו ההנצחה הראויה ביותר. גורלכם נשזר בגורלנו, בקשר אמיץ ובל ינתק".