שתף קטע נבחר
 

בעקבות השמש: כך תכינו את הגינה לקיץ

בדקו את תקינות מערכת ההשקיה, עדכנו את מחשב ההשקיה, דשנו את הדשא והכינו את הקרקע לשתילה. אתר "המקצוענים" עם מדריך שיגרום לצמחי העונה להיקלט בגינה ובעציצים ולשרוד את החום הכבד שבדרך

מדוע חשוב לאסוף את שאריות הגיזום של הדשא, איך יודעים כל כמה זמן להשקות אותו, מדוע לא כדאי לגזום עצים באגרסיביות לקראת הקיץ? ימים אלו הם הזמן להכין את הגינה לקיץ, להוציא את צמחי החורף ולהחליפם בצמחי העונה, ולדשן את הדשא. לפניכם כל מה שצריך לעשות כדי שבקיץ הזה תוכלו לשבת בגינה או במרפסת וליהנות מצמחיה פורחת.

 

עוד כתבות בנושא:

חידוש והקמת גינה בבניין משותף: 4 טיפים להצלחה

טיפים לגינה חסכונית בקיץ

נפרדנו כך: כשאין ברירה וחייבים לכרות את העץ

 

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

לפני הכל: ניקוי הגינה

"ראשית, יש להתחיל בניקוי יסודי של הגינה", אומר אמיר עבדת ממשתלת הכפר החדשה שבכפר אז"ר. "יש לפנות את עלי השלכת ואת הענפים שקרסו, יש לגזום את העצים ואת השיחים שגדלו מעבר לרצוי. אם צמחה עשבייה גבוהה וקוצנית יש לנקש ולרסס אותה. כמו כן, מומלץ לגרוף וליישר את האדמה שבגינה וכן את העציצים".

 

לא לגזום את העצים באגרסיביות

"כדאי להימנע בשלב זה מגיזום מאסיבי של העצים", אומרת לימור בלה מבלה גינון באתר "המקצוענים". "זה לא הזמן להחליש את העצים ולגרום להם ל'טראומה', צריך לזכור שגם ככה העצים זקוקים ליותר השקיה במהלך הקיץ, וקל לעץ לבצע את התהליך הפוטוסינתזה בצורה טובה יותר כשיש לו עלים". 

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הכנת הקרקע לפני השתילה

"אם חסר מצע שתילה בעציצים או באדניות, זה הזמן למלא אותם", מסביר עבדת. "ערוגות משנה שעברה (עם מצע שתילה ישן) ניתנות לשימוש חוזר, אך יש לבצע שתי פעולות לפני כן. האחת, לאוורר את מצע השתילה. כלומר, לתחח את האדמה עד לעומק של 20 ס"מ לפחות. ובמקרה של מכלים, עד לתחתיתם על-ידי חפירה והפיכת האדמה, תוך כדי פירור הגושים הגדולים והסרת שורשים גדולים שנשארו מהעונה הקודמת.

 

"הפעולה השנייה, היא להחזיר למצע האדמה את המינרלים ואת חומרי ההזנה שהידלדלו על-ידי הצמחים הקודמים. יש להוסיף דשן ולערבב אותו עם האדמה, כדי להבטיח שהצמחים יניבו פריחה או פירות גדולים יותר".

 

בחירת צמחים המתאימים לכמות השמש

"בעת בחירת הצמחים לשתילה, יש לברר כמה שעות שמש יש לנו בכל פינה או אזור המיועדים לשתילה", אומרת בלה. "התאמה נכונה של צמחים למידת חשיפתם לשמש היא הכרח להצלחה בגידולם".

 

עבדת: "קיימות אפשרויות שתילה רבות ומגוונות, החל מפרחי קיץ, צמחי תבלין, צמחי חליטה, ירקות או צמחי נוי. מעבר להתאמת סוג הצמח לתנאי השטח, חשוב להקפיד להשקות את הצמח בצורה מדויקת. יש לבדוק בעזרת אצבע לעומק של 3-5 ס"מ, ולחוש את מצב הלחות באדמה. כל עוד מצב האדמה לח, אפילו במעט, אין להשקות כלל.

 

"יש לשים לב שדווקא בעונה החמה, עודפי מים עלולים לגרום לרקב השורשים ולתמותת הצמח. כשמצע האדמה על סף יובש, יש להשקות את הצמח לרוויה. כלומר, עד ליציאת מים מחורי הניקוז שבתחתית העציץ או האדנית. תוך כ-3 השקיות ובדיקת הקרקע, ניתן יהיה לדעת את מחזוריות ההשקיה במקום הספציפי שבחרתם. עקרון השקיה זה נכון לכל הצמחים ולכל האזורים (בבית, בגינה ובמרפסת)".

 

בדיקת תקינות מערכת ההשקיה

"זה הזמן לבדוק שאין חדירת שורשים בצורה שחוסמת את הטפטפות, וכן שכל הצינורות תקינים ולא התקפלו או נחתכו במהלך החורף", אומרת בלה. "יש לעדכן את מחשב ההשקיה בהתאם לטמפרטורה הנוכחית ולהגביר את תדירות ההשקיה".

 

כך תכינו את הדשא לקיץ ותדעו כמה להשקות  

גם הדשא יוצא מתרדמת החורף, ועל מנת לשמר אותו ירוק כדאי לטפל בו כבר בראשית הקיץ. "יש לקצור אותו, ולסלק את כל העלים שהתרסקו במהלך הכיסוח", מסביר עבדת. "מרבית מכונות הדשא שואבות את העלים אל תוך שק איסוף. במידה ואתם משתמשים במכונה שאינה אוספת, יש להקפיד על גירוף יסודי של הדשא לאחר הכיסוח, ועל פינוי של שאריות הדשא שנקצר. אחרת, אם הוא שוקע בין עלי הדשא הוא מונע ממנו את האוורור הנדרש לו ויוצר נקודות לחות שגורמת לריקבון ולמחלות עלים בדשא".

 

לאחר שלב הכיסוח, זה הזמן לדשן את הדשא. עבדת: "צריך לזכור שדשא גדל בקצב מהיר, ובשל כך הוא צורך אנרגיה מרובה. בכדי להבטיח דשא סמיך וירוק, מומלץ לדשן אותו בדשן מיוחד לדשא אחת ל-3 חודשים. אין צורך לקרוא לבעל מקצוע, אלא ניתן לרכוש דשן המגיע באבקה הניתנת לפיזור ידני בצורה מאוד פשוטה על כל משטח הדשא".

 

כיצד יודעים מה כמות ההשקיה הנדרשת לדשא? "ככלל, דשא זקוק להשקיה לעתים תכופות מפני שאין לו מערכת שורשים עמוקה (עומק השורשים הוא כ-15 ס"מ), ולכן הוא מתייבש מהר יחסית", מסביר עבדת. "מנגד, לא כדאי להשקות השקיית יתר, שכן עודף מים יכול לגרום לריקבון השורשים ולהצהבת הדשא. בכדי לגלות מהו משך ההשקיה הנדרש, נבדוק את מצב האדמה על-ידי החדרת אצבע לעומק של 2-3 ס"מ. לאחר פתיחת הממטרות, נמדוד כמה זמן נדרש למים להגיע עד לשורשים. את הבדיקה ניתן לעשות בעזרת נעיצת מקל מספר פעמים במהלך ההשקיה, עד שנגלה שהוא ננעץ בקלות לעומק זה. משך הזמן שלקח למים להגיע לעומק זה הוא משך הזמן שנפעיל את הממטרות בכל פעם".

  

דבר נוסף שיש לבדוק, הוא מהי תדירות ההשקיה הנדרשת. עבדת: "לאחר השקיית הדשא, יש להמתין יום עד 3 ימים, ומדי פעם לבדוק את מצב האדמה, תוך החדרת אצבע לעומק של 2-3 ס"מ. ברגע שהאדמה מתייבשת, אנו יודעים כל כמה זמן כדאי להשקות את הדשא. למשל, למשל 12 דקות אחת ל-3 ימים. בבתים בהם יש מערכת השקיה הפועלת על מחשב, ניתן לתכנת את המחשב לפי המדידה שערכנו". במהלך חודשי הקיץ, כאשר השמש קופחת, ייתכן שתידרש בדיקה מחודשת, ועדכון מחשב ההשקיה להשקיה לעתים תכופות יותר".

 

"אם יש לכם דשא סינתטי, זה הזמן לנקות אותו מעלים ולהבריש אותו היטב", אומרת בלה.

 

מחפשים גנן? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים