כך תטפלו בשיניים בזמן יישור שיניים
הגיע הזמן לחצות את מה שלא פעם חששתם ממנו. הגשר הולך להיות חלק בלתי נפרד מחייכם לשנים הקרובות, כך תדעו כיצד יש לנהוג במהלך טיפול אורתודנטי, מה מומלץ וממה עדיף להימנע. המטרה: שיניים ישרות לאורך זמן וחיוך מושלם
נהוג לחשוב כי טיפולים אורתודונטים הם לצרכים אסתטיים בלבד. האמת היא שבמקרים רבים נובע הטיפול מצורך תפקודי של השיניים עקב סגירה לא תקינה, חוסר בקיעה, שיניים כלואות, צפיפות, חוסר או עודף מולד של שיניים וכן סטייה תפקודית של הלסת או 'מנשך הפוך'.
אין ספק שאסתטיקה היא עניין חשוב, אולם סידור נכון של השיניים הינו הכרחי בעיקר לצורך לעיסה יעילה, דיבור נכון ושמירה על תקינות מערכת השרירים ומפרקי הלסתות.
קראו עוד בערוץ בריאות השן
היעדר טיפול עלול לגרום לבעיות בטווח הרחוק שיתבטאו בפגיעה במפרקי הלסת, רגישות בשרירי הלעיסה, שחיקה מוגברת של השיניים עקב עומס לא שווה עליהן ואף לבעיות חניכיים ועששת. גורמים אלו, כל עוד אינם מטופלים, מכאיבים ופוגעים בחניכיים.
אז בזמן שאתם מחליטים שאין מנוס מטיפול ליישור שיניים ומתרגלים לעובדה כי בשנים הקרובות הגשר יהיה חלק בלתי נפרד מהחיוך, כדאי שתדעו כיצד לנהוג, מה מותר לעשות ומה לחלוטין אסור - במטרה להפוך את השד לפחות נורא.
כואב, אבל פחות
בימים הראשונים לאחר הרכבת הגשר יורגשו כאבים בכל השיניים ובחלל הפה עקב סגירה של השיניים או תזוזה שלהן למקומן הנכון. קשה להימנע מהכאב, אך בהחלט ניתן לטפל בו על ידי נטילת משככי כאבים במידת הצורך ובהמלצת הרופא.
לאחר כשלושה ימים הכאב מגיע לשיא ויורד לכ-50% כעבור שבוע. חודש לאחר מכן לא נותרים כמעט כל השרידים לכאב או לתחושת אי הנוחות הראשונית.
כמו כן, המכשיר עלול לדקור או לפצוע את הרקמות הרכות ואפשר לכסותו בעזרת שעווה מיוחדת שניתן להדביק אותה על החלק החותך. השעווה מיועדת להקלה בזמן ההסתגלות למכשור החדש והיא נשטפת מעצמה ואינה מזיקה גם אם בולעים אותה. ניתן לשים אותה מספר רב של פעמים עד שתרגישו כי אין יותר צורך בכך.
משנים את הרגלי הצחצוח
בתקופה בה יש מכשור אורתודנטי על השיניים חשוב להקפיד הקפדה יתרה על ניקיון והברשה. יש לצחצח אחרי כל ארוחה, וכיוון שאי אפשר להשתמש בחוט דנטלי, משתמשים במברשות קטנות שחודרות במרווחים בין השיניים וניתן לנקות איתן שאריות שהצטברו.
כמו כן, מומלץ להשתמש במשחת שיניים המכילה פלואוריד ופעם ביום גם להוסיף שטיפת פה כדי להגיע למקומות שהמברשת אינה מגיעה אליהם. חוסר שמירה על ניקיון המכשיר תגרום להצטברות שאריות מזון, לריח פה לא נעים, ובעיקר לפגיעה של השיניים עצמן.
מי שלא מנקה את השיניים בצורה מושלמת עדיף שלא יעבור טיפול של יישור שיניים, מאחר ובריאות השיניים קודמת.
תפריט מנצח
יש מזונות מסוימים שכדאי להימנע מהם שכן הם עלולים לשבור, לשחרר, להידבק או להזיק למכשור האורתודנטי. במאכלים קשים כמו תפוח, גזר, אגוזים וכדו' פעולת הנגיסה מפעילה כוחות גדולים על המכשור ועלולה להביא להתנתקותו ואף לשבירתו.
כמו כן, מאכלים דביקים בצורת מסטיק או סוכריות גורמים נזק לשיניים באופן כללי, אך בעת טיפול אורתודנטי מזיקים פי כמה.
עם זאת, ניתן עדיין לאכול את רוב המאכלים, אך יש להשתמש בשיניים ללעיסה בלבד ולא לחיתוך המזון. יש להקפיד לחתוך את האוכל לחתיכות קטנות כדי שיהיה אפשר ללעוס אותו בקלות. חשוב לזכור כי נזק למכשור עלול להיות כרוך בנזק לשיניים, בהארכת הטיפול ובעלות נוספת.
שעת כושר
פציעות באזור הפנים בספורט הן דבר שכיח. העובדה שאתם עוברים יישור שיניים לא אמורה למנוע מכם להשתתף בפעילות ספורטיבית או גופנית, אך יש לקחת בחשבון שישנם ענפי ספורט בהם הסכנה לנפילה או חבלה גדולים יותר ועליכם להרכיב מגן פה מיוחד.
מגן זה, הדומה למגן בו משתמשים ספורטאים רבים, עשוי מפלסטיק עמיד ומעוצב והוא מתלבש בנוחות על גבי הגשר ומגן על הרקמות הרכות בתוך הפה.
מגני הפה המותאמים על ידי רופא השיניים מתבצעים תוך לקיחת מידה מדויקת ויצירת הסד בוואקום או בלחץ. ההגנה שלהם טובה ברמת הדיוק, עובי שניתן לשלוט עליו והושבה יציבה המאפשרים נוחות מרבית בעת נשימה ודיבור.
בהיותו מעין בולם זעזועים, השימוש במגן השיניים משכך ומקטין את כמות וחומרת הפגיעות למינימום, ולרוב מונע אותן לחלוטין.
ביקור חוזר
הטיפול האורתודנטי הוא טיפול ארוך ומורכב הנמשך בממוצע כשנתיים, שלאחריו ישנו צורך בתחזוקת התוצאות לטווח הרחוק. מאחר ובתקופה זו השיניים רגישות יותר, לאורך כל הטיפול יש צורך במעקב רפואי מקביל, הן אצל רופא השיניים אחת לחצי שנה, שבודק בין היתר את מצב החניכיים והתקדמות הטיפול, והן אצל השיננית אחת לשלושה חודשים.
מדובר בטיפול מקדים מניעתי להיווצרות עששת, מחלות ובעיות חניכיים, כמו גם הדרכה נכונה לשמירה על בריאות הפה, התאמה של אביזרי צחצוח, הסרת אבנית וחיזוקן של השיניים.
שומרים על הקיים
הזזת שיניים היא תהליך ביולוגי הלוקח זמן, אולם לאחר שהחלק הפעיל של הטיפול מסתיים והשיניים והלסתות הגיעו למצב האופטימלי ביותר האפשרי, נכנס השלב בו עליכם לתחזק את התוצאות ולשמור עליהן לאורך זמן.
רופא השיניים יעשה כל שביכולתו למנוע תזוזת שיניים ולסתות, אולם יהיה צורך גם בשימוש במכשירים אורתודונטים המשמשים לאחזקה, החל במכשירים ניידים נשלפים ועד למכשירים קבועים המודבקים לשיניים.
יש לזכור כי שיניים נוטות לזוז כל ימי חיינו עקב לעיסה, בליעה או דיבור, וכן עקב החלשות העצם התומכת בהן. סוג הקיבוע ומשך התקופה בה יש להרכיב אותו נקבע לפי חומרת הבעיה ומגוון הכוחות הפועלים על השיניים ולכן אין מקרה אחד דומה לשני. לעתים יש צורך בהרכבת המכשיר למשך שנה ולעיתים למשך מספר שנים, ואף לכל החיים.
הכותב הוא יועץ אורתודנטי במכבידנט