לשלוח או לא לשלוח?
השבוע שאלתם את חלי איך תדעו אם הילדים מוכנים לקייטנה עם לינה ואיך לבחור את הקיטנה המתאימה
אתם שאלתם:
אנחנו חוששים לרשום את ילדינו, בני 12 ו 8 בפעם הראשונה לקיטנה עם שינה- כל החברים שלהם הולכים, אבל האם הם מוכנים?הילדים עוד מעט מסיימים את שנת הלימודים אבל כבר עכשיו אנחנו באיחור עם רישום לקייטנות. יש לנו ילד בן 12 וילד בן 8. בשנים קודמות בילינו בישראל כשהם עם המשפחה ולפרקים קייטנות שבועיות כאן. השנה אנחנו נשאר כאן בבית לקיץ והילדים, בהשפעת החברים בכיתה מתעקשים על קייטנה עם לינה. זו השקעה כלכלית כבדה מאוד עבורנו אבל מה שבעיקר מדאיג זה החשש שאינני יודעת אם הם מוכנים לזה. איך אני יכולה לדעת אם הם (ואני) מוכנים לשינה עם חברים שהם לא מכירים ומקום שהם לא מכירים כל כך הרבה זמן ואיך אדע לבחור מסגרת מתאימה?
חלי עונה:
הורים יקרים, מצבכם אכן לא קל- הילדים לוחצים שתרשמו אותם לקייטנה עם לינה, כדי שיהיו כמו כל חבריהם. אתם מחושקים להוציא כספים רבים על כך. וגם מוטרדים שמא הילדים לא מתאימים למסגרת שכזו, לישון לבדם מחוץ לבית למספר שבועות. הדאגה שלכם מוצדקת- ילדים שיצאו לקיטנה עם לינה כשהם לא מוכנים יסבלו, לא יחזיקו מעמד את כל הקיטנה, ועלולים לחזור הביתה עם חוויות שליליות ועם תחושות כשלון חברתיות ואישיות. שלא לדבר על הפסד כספים.
לדעתי עליכם להתמודד עם דילמת הקיטנות בשתי רמות ושלבים-
האחת היא הלחץ החברתי על הילדים ועליכם, שהם 'חייבים לצאת לקיטנה עם שינה כדי שיהיו כל חבריהם'. הילדים מתעקשים. לדעתי עליכם לכבד את הלחץ של הילדים עליכם, הוא מובן. הם רוצים להיות כמו כולם, כמו שהם מבינים ומרגישים את 'הכולם'. עכשיו עליכם להחליט אם מתאים לכם שיסעו לקיטנה כזו. כשתבררו תגלו בוודאות שלא כל הילדים נוסעים לקיטנות עם לינה , ויש עוד ילדים שנשארים בעיר. ביטוי הלחץ של הילדים 'כולם', הוא נזיל וסוביקטיבי וצריך לבדוק אותו לפני שנכנעים לו מאשמה שאנחנו פוגעים חס וחלילה בילדינו. כלומר, גם אם 'כולם נוסעים', אם אתם לא רוצים שילדיכם יסעו, זה לגמרי בסדר, תגלו לדעתי שעוד משפחות לא שולחות את הילדים ויש פתרונות קיץ נחמדים גם בעיר.
רמה נוספת של הבעיה, והשלב הבא של ההתיחסות הוא למצא את הקיטנה המתאימה לילדים- לבחון אם הם מתאימים לשינה מחוץ לבית, או לחשוב מה הקיטנה המתאימה לו. לגבי שינה מחוץ לבית למספר שבועות. בהנחה שהילדים רוצים, שזה מדד ראשון של התאמה. צריך לבדוק עכשיו את רמת העצמאות של ילדיכם- האם הוא ישן כבר לבדו מחוץ לבית, לכמה ימים, עם משפחה או גם עם חברים, במחנה נוער, או מחנה אחר? איך תיפקד בפרידות אלו? איך הוא בתיפקוד עצמאי בבית? יודע להתארגן בעצמו או שזקוק להורים לכל דבר וענין? חשבו על כך באופן מפוקח. ילדים 'מתבגרים' במחנות הקיץ, בו בזמן כשהילד תלותי מאוד במשפחה וללא כל נסיון, יש סיכוי שלא יעמוד בנסיון בהצלחה , ולא יהנה.
בנוסף, בררו על מהות המחנה אליו הילד נוסע, מה מערכות התמיכה שלכם לילדים חדשים, איך עוזרים למתקשים? מה האלטרנטיבות של המחנה, אם ילד צריך לפרוש, ולא יכול לסיים את המחנה. תתרשמו אם המקום הוא כזה שתסכימו להפקיד בידם את הילד שלכם לפעם הראשונה שלו במחנה עם שינה.
לסיכום- ההחלטה שלכם היא סוביקטיבית, ללא תעודת ביטוח וכדור בדולח שמנבא את העתיד במדויק. יש מידה של סיכון בכל החלטה, צריך לוודא שהסיכון סביר, והסיכוי להנאה וצמיחה אישית במחנה החדש היא גבוהה. לא לקבל החלטה מלחץ חברתי, ולחץ של הילד 'שרוצה להיות כמו כולם'. זאת לא סיבה.
בהצלחה לכם בשיקול הדעת. בחירה מוצלחת! וחופשת קיץ נעימה
חלי ברק שטיין, פסיכולוגית חינוכית מומחית
מטפלת בהורים זוגות ויחידים בניו יורק, ישראל ובסקייפ
מחברת הספרים – בגובה העיניים, תקשיבו לי רגע, וכשהילדים יוצאים מהבית
מנהלת האתרwww.hebpsy.net/barak2