שתף קטע נבחר

 

תקוות השמרנים באיראן: המועמד שמוכן לדבר עם כולם חוץ מישראל

היה תובע ושופט, שלח עשרות אלפי מתנגדי משטר למותם, נחשב מקורב למנהיג העליון חמינאי, רוצה לתקן את הכלכלה ומוכן לנהל יחסים טובים עם כל העולם "חוץ מישראל". זהו איברהים ראיסי, איש דת בכיר שהשמרנים באיראן מקווים שיחזיר אותם לשלטון ב-19 במאי על חשבון הנשיא המתון רוחאני

 

המועמדים לנשיאות איראן בעימות טלוויזיה

המועמדים לנשיאות איראן בעימות טלוויזיה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אחרי ארבע שנים עם נשיא מתון, מקווים השמרנים באיראן לעשות מהפך בארמון סעדאבאד שבטהרן: נשיא איראן חסן רוחאני נתפש בעיני רבים כמועמד המוביל לנצח בבחירות לנשיאות שייערכו ב-19 במאי, אבל נראה שיריביו לא הולכים לעשות לו חיים קלים. אחד מהם הוא איש הדת הבכיר והשמרן איברהים ראיסי בן ה-56, שרק בחודש שעבר נכנס למרוץ לנשיאות. 

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

ראיסי נחשב לבעל ברית קרוב של המנהיג הרוחני העליון, אייתוללה עלי חמינאי בן ה-77, עובדה שרק יכולה לסייע לו במרוץ לנשיאות איראן על רקע העובדה שחמינאי הוא האיש החזק במדינה ובעל המילה האחרונה בכל סוגיה. לאחר שהגיש את מועמדותו באופן רשמי באפריל, סיפר ראיסי שהחליט לרוץ לנשיאות בגלל "אחריות דתית ומהפכנית". 

 

נחשב יחסית אלמוני לציבור האיראני. ראיסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נחשב יחסית אלמוני לציבור האיראני. ראיסי(צילום: רויטרס)
בעיתון הבריטי "גרדיאן" דווח בחודש שעבר שהפרשנים באיראן תוהים לגבי שאיפותיו של ראיסי משום שקודם להגשת מועמדותו לנשיאות הוא נתפש כאחד האנשים שאולי יירש את חמינאי בתפקיד המנהיג העליון. אחת ההערכות היא שהנשיא הבא של איראן ימלא תפקיד משמעותי במינוי יורשו של חמינאי. אם רוחאני המתון ייבחר מחדש, הוא עשוי לבלום מועמד שמרני או אולטרה שמרני לתפקיד המנהיג העליון, אך אם אדם כמו ראיסי ייבחר לנשיא אז השמיים הם הגבול מבחינת השמרנים ברפובליקה האיסלאמית. אולם, יש מי שגורסים שמועמדותו של ראיסי היא בכלל פיקציה שנועדה בעיקר להכיר ליותר איראנים את שמו לפני שייכנס בעצמו לקרב על ירושת חמינאי. 

 

מתמקד בכלכלה

כהונתו של נשיא איראן נמשכת ארבע שנים וכל ארבעת הנשיאים שקדמו לרוחאני - מחמוד אחמדינג'אד, מוחמד ח'תאמי, עלי אכבר האשמי רפסנג'אני וחמינאי עצמו - כיהנו שתי כהונות רצופות.  

 

במהלך קמפיין הבחירות שלו מבטיח ראיסי לטפל בבעיות הכלכליות של איראן. "הממסד האיסלאמי הוא בן ארבעה עשורים ובזמן שרשמנו הישגים והתקדמות, אנשים עדיין סובלים מבעיות מבעיות כרוניות ומניהול לקוי שמונעים מהממשלה להגיב לדרישות הציבור", מסר ראיסי בהודעה שפרסם באתר האינטרנט שלו. 

 

ראיסי הוא האפטרופוס של "אסטן קודס רזאווי", קרן הצדקה העשירה ביותר בעולם המוסלמי והארגון שאחראי למקדש הקדוש ביותר באיראן בעיר משהד. קודם לכן ניהל קריירה משפטית כשעבד כתובע, עוזר שופט ושופט בבית דין שרעי. בשנת 1988 הוא היה אחד מארבעה שופטים שעמדו מאחורי ההוצאה להורג של 30 אלף אנשי שמאל ומתנגדי משטר. 

 

מחזיר עטרה ליושנה. בחר בצבע הירוק לקמפיין הבחירות שלו (צילום: AP) (צילום: AP)
מחזיר עטרה ליושנה. בחר בצבע הירוק לקמפיין הבחירות שלו(צילום: AP)
בזמן שהצבע הסגול מסמל את תנועתו של רוחאני, ראיסי בחר בצבע מעניין במיוחד לקמפיין שלו - ירוק. למי שלא יודע, הצבע הירוק מזוהה באיראן עם תנועת הירוקים (או הרפורמיסטים) שזכתה לתמיכה רבה בבחירות לנשיאות ב-2009 וטענה שהנשיא שנבחר מחדש, אחמדינג'אד, "גנב" לה את הבחירות באמצעות זיופים ואי סדרים כאלה ואחרים. אז למה בחר ראיסי בצבע זה לקמפיין שלו? לדבריו, "זה הצבע שבו השתמשו 'הנכדים המהפכניים של הנביא'. אנחנו משתמשים בצבע הזה כדי להחזיר לו את משמעותו האמיתית". 

 

"הסכם הגרעין לא הביא להסרת כל הסנקציות"

ראיסי רץ לנשיאות איראן ללא מפלגה מאחוריו או שיוך פוליטי מסוים. הדבר נובע בעיקר מרצונו "לדבר לכל האיראנים ולהיות הנשיא של כולם ולא רק של זרמים פוליטיים-דתיים מסוימים". מתנגדיו לא ממש מתרשמים וטוענים שהוא חסר ניסיון ציבורי ושנשיאות איראן איננה מקום שבו צוברים ניסיון. "איראן עוברת שלב מאוד קריטי. אנחנו מתמודדים עם אתגרים פנימיים רציניים, בעיצומו של עימות אזורי וברמה הבינלאומית ואי אפשר לצפות שום דבר", אמר איש בקמפיין של רוחאני. "בנסיבות אלה, איראן זקוקה לנשיא מנוסה. מישהו שיודע איך להתמודד עם תקופות קשות. מבין כל אלה שרצים, האדם היחיד שמוכן להמשיך בתפקיד מוכר לכולם". 

 

למרות הביקורת על חוסר ניסיונו הציבורי, עוזרו של ראיסי מאמין שלמועמד שלו יש תוכנית מקיפה לאופן שבו ימשול על איראן. "המטרה העיקרית של ראיסי היא לשמור על הכבוד של האיראנים - כל האיראנים: עובדים, משפחות, נשים, גברים, מבוגרים וצעירים - לצד שמירה על הזהות האיראנית", אמר העוזר. מבחינתו של המועמד השמרן לנשיאות איראן, יחסים עם מדינות אחרות, גם ידידותיות וגם יריבות, צריכים לשמור על הכבוד האיראני ולשרת את האינטרסים הלאומיים של הרפובליקה האיסלאמית. "איראן מוכנה לנהל יחסים טובים עם כל המדינות ברחבי העולם, למעט ישראל", אמר עוזרו של ראיסי.

 

בעימות הראשון בין המועמדים לנשיאות הציג ראיסי את עמדתו לגבי הגרעין האיראני, ואמר שהוא נחוש שלא לאפשר שום הפרה של זכויותיה של איראן לגרעין. הוא אמר שהוא מכבד את הסכם הגרעין שהשיג רוחאני עם המעצמות, אולם הוסיף שההסכם לא הביא לסיום המיתון הכלכלי במדינה. לדבריו של המועמד השמרן, רוחאני הבטיח שכל הסנקציות הבינלאומיות יוסרו לאחר החתימה על הסכם הגרעין, אבל דבר זה לא קרה.

 

הפייבוריט לנצח? נשיא איראן רוחאני (צילום: AP) (צילום: AP)
הפייבוריט לנצח? נשיא איראן רוחאני(צילום: AP)
נכון לעכשיו ראיסי נמצא במקום בשלישי בסקרים אחרי רוחאני וראש העיר טהרן מוחמד באקר קאליבף. במחנהו של המועמד השמרן מאמינים שככל שיותר ויותר איראנים יכירו אותו, הוא יזכה ליותר קולות. "לאיש אין שום דבר להציע. אין לו כריזמה. הוא לא מוכר. הוא לא מדבר יפה. הוא פישל בעימות הנשיאותי הראשון", אמר אלכס וטאנקה, עמית מחקר בכיר ב-Middle East Institut. טענה אחת באיראן גורסת שהשמרנים לא היו מציבים מועמד מטעמם לנשיאות אם לא היו בטוחים בניצחונו. בכל מקרה, אם יש דבר אחד שהשלטונות בטהרן לא ירצו לראות שוב זה שידור חוזר של המהומות והפגנות המחאה האלימות שפרצו במדינה ב-2009 בעקבות בחירתו השנויה במחלוקת של אחמדינג'אד השמרן והטענות לאי סדרים וזיופים בקלפיות.

 

מחזיק בתואר הכבוד "סייד" הניתן לצאצאי הנביא מוחמד

ראיסי נולד ב-23 באוגוסט 1960 בעיר הקדושה משהד והוא מחזיק בתואר הכבוד "סייד" הניתן לצאצאי הנביא המוסלמי מוחמד. אביו הלך לעולמו כשהיה בן חמש ובגיל צעיר החל בלימודי דת, הצטיין ועבר לעיר קום בשנת 1975 והחל ללמוד הטפה דתית.

  

לאחר המהפכה האיסלאמית ב-1979 עזר ראיסי לנהל את עיר הגבול מסג'ד סולימאן, מקום שבו חיו מרקסיסטים רבים, וב-1981 החלה בקריירה משפטית כתובע בעיר קראג' ולאחר מכן בעיר חמדאן. בשנת 1985 הוא מונה לסגן תובע בבית המשפט המהפכני של טהרן בעיצומה של מלחמת איראן-עיראק, תקופה שבה אלפי אסירים פוליטיים הוצאו להורג. 

 

הנשיא הבא עשוי להכריע מי יירש את המנהיג הרוחני העליון. חמינאי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיא הבא עשוי להכריע מי יירש את המנהיג הרוחני העליון. חמינאי(צילום: רויטרס)

ראיסי עמד במשך עשור בראש "משרד הפיקוח" שאחראי על פיקוח וביקורת של גופים ציבוריים במדינה, ולאחר מכן היה סגן ראש מערכת המשפט. ב-2006 הוא נבחר לאסיפת המומחים שאחד מתפקידיה הוא למנות את המנהיג העליון הבא, וכיום הוא יושב בחבר המנהלים של האסיפה.

 

ב-2012 הוא מונה לתובע בבית המשפט המיוחד לאנשי דת, שאחראי על עניין המשמעת בקרב אנשי הדת והמטיפים ובין 2013 ל-2015 הוא היה התובע הכללי של איראן. במרס 2016 הוא מונה על ידי חמינאי לעמוד בראש קרן הצדקה "אסטן קודס רזאווי".

 

ראיסי השמרן נשוי לג'מילה אלחודה, בתו של האייתוללה ואימאם תפילות יום השישי במשהד, אחמד עלאם אלחודה. לזוג יש שתי בנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
סומן בכלל כאחד המועמדים לרשת את חמינאי. ראיסי
צילום: AP
מומלצים