זהירות: עלייה בהדבקה בתולעים מהדגים שבסושי
חובבי סושי - שימו לב: דוח חדש מתאר עלייה במקרי ההדבקה בטפילים שמקורם בדגים נאים. במקרים קשים הטפילים עלולים לגרום לדלקות וחסימות מעיים חמורות. אחד המקרים האחרונים תואר בפורטוגל, כשגבר בן 32 סבל מכאבי בטן איומים לאחר שאכל סושי, וצילום הראה תולעת שנצמדה לדופן המעי שלו
אוהבים סושי? שימו לב היטב איפה ואיך אתם אוכלים אותו: דוח חדש, שפורסם בכתב העת BMJ Case Report, מדווח על עלייה במקרי ההדבקה בטפילים מסוג "אניסאקיאסיס" בעקבות אכילת דגים נאים, בין השאר בסושי ובפירות ים.
הדוח סקר מקרה רפואי של תושב פורטוגל בן 32, בריא בדרך כלל, שפונה לבית החולים בליסבון לאחר שלקה בכאבי בטן עזים, הקאות וחום שנמשכו כשבוע. בבדיקתו הגופנית מצאו הרופאים רגישות בבטן, ובדיקות הדם הצביעו על עלייה בתאי הדם הלבנים, שמאפיינת נוכחות של זיהום. בתשאול סיפר המטופל כי אכל באחרונה סושי.
הרופאים ביצעו לו בדיקת אנדוסקופיה שבה הוחדר לגופו צינור גמיש ובקצהו מצלמת וידאו. הבדיקה הראתה נפיחות במעי הדק, שאליו הייתה צמודה תולעת שהקצה שלה חדר עד לקיבה. הרופאים הסירו את התולעת באמצעות רשת לכידה מיוחדת.
קראו גם:
איכס: 8 חרקים ויצורים שאתם אוכלים – ולא יודעים
סין: אכל דג נא - ותולעים כרסמו את גופו מבפנים
דגים בתקופת ההריון וההנקה: מועיל או מזיק?
בדיקות מעבדה גילו שהתולעת שייכת למין אניסאקיאסיס - טפיל שעלול להדביק דגי סלמון, הרינג, קוד, מקרל, צלופחים והליבוט. ההדבקה הראשונה בתולעת זו דווחה כבר בשנות השישים של המאה הקודמת אצל אדם שצרך כמויות גדולות של הרינג מלוח, והזיהום כונה אז "מחלת תולעת ההרינג". מאז דווחו מקרים בארצות רבות, רבים מהם ביפן, שבה צריכת הדגים הנאים היא הגבוהה בעולם. מדי שנה מדווחים ביפן 2,000 עד 3,000 מקרי הדבקה בתולעת זו.
מומחים מעריכים כי גם בספרד, מדינה נוספת שבה נהוג לצרוך דגים נאים, מתרחשים אלפי מקרי הדבקה בטפיל. בדיקות מעבדה הראו כי 39% מדגי המקרל הטריים בשווקים בספרד נגועים בתולעת.
הטפילים עלולים לגרום למצב מסכן חיים
על פי המרכז האמריקני לבקרת מחלות, מקרי הדבקה בטפילים מסוג אניסאקיאסיס דווחו גם בארצות הברית, דרום אמריקה ומדינות נוספות בעולם. רבים ממקרי ההדבקה אינם מאובחנים והמטופלים סובלים לעתים במשך חודשים ארוכים מתסמינים שונים עד שההדבקה מתגלה.
התולעת אניסאקיאסיס חודרת לקיר הקיבה או למעיים וגורמת לכאבים, בחילות והקאות. לעתים מתפתחים סיבוכים שכוללים דימומים, חסימות מעיים ודלקות במעיים ובחלל הבטן. חלק מהנדבקים מפתחים גם תגובה אלרגית לתולעת, שתסמיניה הם נפיחות, פריחה, גירוד ולעתים אף הלם אנפילקטי, המתבטא בירידת לחץ דם עד כדי סכנת חיים.
על פי המלצות המרכז האמריקני לבקרת מחלות, כדי להרוג את הטפילים שבדגים ובמאכלי ים מומלץ לבשל אותם עד לטמפרטורה של 63 מעלות צלזיוס, או לחלופין להקפיא עד למינוס 20 מעלות צלזיוס למשך 72 שעות לפחות. ובנוגע לסושי, נמסר מהמרכז, השפים המיומנים יודעים לזהות את נוכחות התולעת בדג ולא להשתמש בו.
אילו "הפתעות" נוספות מסתתרות באוכל שלכם?