שתף קטע נבחר
 

פיתוח ישראלי: בדיקה לאיתור מוקדם של אלצהיימר

אפליקציה אבחונית חדשה תאתר סימנים מוקדמים למחלת האלצהיימר אצל מבוגרים בריאים בעזרת האינטרנט. "רק אם נוכל לאתר את החולים הפוטנציאליים נוכל לפתח תרופות שיגנו על המוח לפני שהוא ניזוק", אומר ראש אגף נוירולוגיה בהדסה ומספר על ההתקדמויות המחקריות האחרונות בתחום

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"


מחלת האלצהיימר נחשבת לאחד האיומים הגדולים ביותר על אוכלוסיית העולם המתבגרת. הנתונים מעידים כי מעל גיל 85 הסיכוי לחלות באלצהיימר נע בין 30-50% והיום, בארה"ב לבדה- מיליוני אנשים חולים במחלה, כשברור שבעשור הבא יעמוד מספר החולים על עשרות מיליונים. זאת האפידמיה החשובה ביותר בעולם המערבי בו תוחלת החיים הולכת ומתארכת, ושמחירה הכלכלי והחברתי יהיה בלתי נסבל אם לא יימצא טיפול יעיל.

 

אחת הבעיות המרכזיות במציאת תרופה למחלה, היא שסממניה מתגלים בשלב מאוחר מדי בכדי לתת טיפול מועיל. כך, בהיעדר כלים לאבחנה מוקדמת, חברות תרופות נמנעות מפיתוח טיפול פרמצבטי במחלה, וגם תרופות שנוסו נכשלו עד כה. לכן, מטרה מרכזית של חוקרים בתחום היא לפתח כלים לאבחון מוקדם של החולים הפוטנציאליים, טרם הופעת סממנים קליניים ראשונים ולפתח תרופות שיגנו על המוח מפני הנזק מבעוד מועד.

 

10 סימנים לדמנציה ולמי צריך לפנות לעזרה 

4 מזונות שנמצאו כמעכבי תסמינים של מחלת האלצהיימר

20 שאלות: כך תאבחנו בעצמכם חשד לאלצהיימר

 

לאתר את הבריאים שעתידים לחלות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לאתר את הבריאים שעתידים לחלות(צילום: shutterstock)
 

 

המשימה: לאתר את החולים הפוטנציאלים

היעד הריאלי והנכון הוא לזהות באוכלוסייה הרחבה את החולים הפוטנציאליים ולהעניק להם טיפול שיעכב את התפרצות המחלה. ברור היום, שאם נצליח לעכב את הופעת המחלה אפילו בפרק זמן צנוע של 5 שנים, יהיה לכך אפקט דרמטי על הורדת שכיחות המחלה. עוד הוסיף, שחשוב למצוא תרופה בטוחה וזולה, כדי שניתן יהיה לתת הטיפול המניעתי לאוכלוסייה רחבה ו(עדיין) בריאה.  

 

כך, פיתחו בהדסה טסט קליני שמסייע באיתור הסימנים המוקדמים למחלת אלצהיימר. הטסט, שהומצא על ידי פרופ' שחר ארזי ונמצא בהמשך פיתוח בחברת קלרה-מיינד, הינו קל וקצר, מותאם אישית ומונגש לאוכלוסייה הכללית דרך האינטרנט והסלולרי.

 

ה'טסט' הינו אפליקציה האוספת נתונים ביוגרפיים על הנבדק לרבות שאלות המחייבות אותו לבצע mental travel, כלומר פעולה של מסע מנטלי במרחבי הזמן, המקום והקרבה הרגשית. האלגוריתם באפליקציה מצליח לגלות קשיים קלים מאוד, היכולים להעיד שנבדק עלול לחלות במחלה. הטסט כבר נוסה על בני אדם והתוצאות הראשוניות מבטיחות ומראות שהאפליקציה מזהה נבדקים במצב פרה-אלצהיימר.

 

מחקר: תאי אב מגנים מפני נזק ומתקנים

לצד פיתוח הכלים לאבחון מוקדם, נעשים מאמצים למניעה ולעיכוב התפרצות המחלה. כך, אני חוקר בשנים האחרונות את הפוטנציאל של תאי גזע להגן על המוח. מחקרי הראו שלתאי האב של המוח יש תכונות ייחודיות המגינות על המוח מפני נזק במצבים דלקתיים ושאף מעודדות את תאי המוח לתקן נזקים.

 

תכונות ביולוגיות אלו מהוות הרציונל לשימוש הקליני המתפתח בהשתלת תאי אב למערכת העצבים במצבי מחלה שונים, כגון טרשת נפוצה וניוון שרירים (ALS). ממצאים אלו העלו את ההשערה שתפקידם הפיזיולוגי של תאי אב עצביים הנמצאים במוח לאורך כל החיים הוא להגן על המוח מפני נזקים. לכן, לאחרונה התחלנו בניסיון לקשור בין כישלון תאי הגזע בהגנה על המוח לבין התפתחות מחלת האלצהיימר.

 

הניסיונות, אשר בוצעו במודל ניסויי של המחלה הראו שאכן תאי אב במוחות של עכברים עם מחלת אלצהיימר מאבדים תכונות ביולוגיות אלה לפני הופעת הסימנים הקליניים של המחלה. כישלון זה הוא בר תיקון. לממצאים אלה יש השלכות יישומיות פוטנציאליות: למעשה, אם יצליחו לעורר את תפקודם הלקוי של תאי האב הבעייתיים- ייתכן כי ניתן יהיה להגן על המוח ולמנוע/לעכב את התפרצות המחלה.

 

רימונים למען המוח

זאת ועוד, רק לאחרונה השיקה חברת גרנליקס את "GranaGard", תוסף תזונה חדש המבוסס על שמן רימונים ובו נוגד חמצון (אנטי-אוקסידנט) להגנה ממחלות ניווניות של מערכת העצבים, שפיתחו הפרופ' רות גביזון מהדסה ופרופ' שלמה מגדסי מהאוניברסיטה העברית. נזק חמצוני הינו גורם חשוב בפגיעה המוחית במחלות ניווניות שונות במוח, ובפרט במחלת אלצהיימר. יתרונו של התכשיר החדש על פני אחרים הינו בכך שמדובר בנוגד חמצון מן החזקים ביותר בטבע ושהוא נארז בתוך ננו-חלקיקים אשר משפרים באופן ניכר את ספיגתו ואת זמינותו למוח.

 

ניסויים במעבדותיהם של החוקרים מירושלים הראו שהתכשיר מונע באופן יעיל נזק חמצוני מוחי במספר מודלים ניסויים. הם מקווים כעת להתחיל ניסוי קליני ולבדוק האם תכשיר ה- Granagard מצליח לעכב התפתחות מחלת אלצהיימר.

 

המחקרים הנוכחיים עשויים להיות פריצת הדרך בתחום ויאפשרו לפתח תרופות לחולים פוטנציאליים ובכך יצליחו לעכב את התפשטות המחלה במוחם.

  

הכותב הינו ראש המחלקה לנוירולוגיה והאגף לרפואת המוח בהדסה, ירושלים. מחקרים אלה ונוספים יוצגו השבוע, 23-25.5.17 בכנס MIXiii-BIOMED 2017 בתל אביב

 

 

צפו: כך מתפתח אלצהיימר במוח

 


בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
אלצהיימר: האיום הגדול על האוכלוסייה המבוגרת
צילום: shutterstock
צילום: הדסה ירושלים
פרופ' בן חור במעבדה
צילום: הדסה ירושלים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים