ריבלין לשגריר ארה"ב: "ירושלים בירתנו מימי דוד המלך"
יום לאחר התקרית בכותל המערבי עם המשלחת האמריקנית ועל רקע בקשת ישראל להעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים, הגיש שגריר ארה"ב בישראל את כתב האמנה. ריבלין: "מצפים לעבוד עם הממשל כדי לחשוב איך להתקדם בתהליך השלום". פרידמן: "זה הכבוד הגדול של חיי"
שגריר ארצות הברית בישראל דיוויד פרידמן הגיש הבוקר (יום ג') את כתב האמנה שלו לנשיא המדינה ראובן ריבלין. הנשיא הישראלי קרא בטקס לארה"ב ולמדינות העולם להכיר בירושלים כבירה הרשמית של מדינת ישראל דה "פקטו ולא דה יורה". הטקס נערך על רקע התקרית אתמול בכותל שבה גורמים בצוות האמריקני להכנת ביקור טראמפ אמרו לנציגים הישראלים כי "הכותל לא נמצא בשטח שלכם – זה בגדה המערבית".
הנשיא ריבלין ציין עוד כי "בשבוע הבא, נחגוג 50 שנה לאיחוד ירושלים ולשובו של העם היהודי להתפלל בכותל המערבי. אך ירושלים איננה יהודית רק ב-50 השנים האחרונות, ומאז ימי דוד המלך הייתה בירתנו". הוא הוסיף כי ישראל מצפה בכיליון עיניים לביקורו החשוב של הנשיא טראמפ שהוא סמל לקשר הבל ינותק בין המדינות. "אנו מצפים לעבוד עם הממשל כדי לחשוב ביחד איך להתקדם בתהליך השלום ולבנות אמון בין ישראל והפלסטינים", אמר ריבלין.
השגריר פרידמן הזכיר את העובדה שהנשיא ריבלין הוא דור שביעי בירושלים ונלחם בצעירותו כלוחם אמיץ בששת הימים. "אתה ממשיך את שרשרת הדורות שהחלה עוד בימי המלך דוד", אמר. "לשרת כשגריר ארה"ב בישראל זה הכבוד הגדול של חיי. אני מתחייב לעשות כל שביכולתי כדי לחזק את הקשר בין המדינות שהוא לא רק בל ינותק, אלא גם ללא גבולות.
"אני אסיר תודה לנשיא טראמפ שנתן לי הזדמנות והביע אמון ביכולתי ושלח אותי עם מנדט חד משמעי לתמוך בכל דרך בישראל ובחר בישראל כאתר לביקור הבינלאומי הראשון שלו. אהבתו של הנשיא טראמפ למחויבותו לישראל איתנים כסלע. אני מצפה לעבוד איתך כדי לקרב בין המדינות בכל התחומים: שיתוף פעולה אסטרטגי, צבא, מסחר, כלכלה, חינוך, תרבות ועוד. בעזרת השם נביא את היחסים לגבהים חדשים".
לאחר מכן נועד השגריר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בלשכתו בירושלים. "לעונג הוא לראותך ולקבל את פניך בירושלים, בירתנו הנצחית", אמר נתניהו לשגריר. "אני יודע שביקרת בכותל. כולנו מעריכים זאת עמוקות". השגריר השיב לו: "אין מקום אחר שהייתי הולך אליו". נתניהו אמר: "זאת הייתה מחווה רבת עוצמה של סולידריות. אנו מצפים לקבל את פניו של הנשיא טראמפ, ואנו רוצים לעבוד איתך ועם הנשיא בשנים הקרובות לחזק את הברית הגדולה בינינו". פרידמן השיב: "כך נעשה".
התקרית הדיפלומטית אתמול אירעה בביקור משותף של צוותי ההכנה האמריקני והצוות הישראלי לקראת ביקור טראמפ. תחילה העלו הישראלים בקשה שראש הממשלה בנימין נתניהו יצטרף לביקורו של טראמפ לכותל. התגובה האמריקנית הייתה שלילית. במקום התפתחו חילופי דברים שהגיעו להרמת קול.
שני פקידים מהקונסוליה האמריקנית בירושלים דיברו בכעס אל הצוות הישראלי ואמרו בין השאר: "אנחנו מבקשים מכם שתלכו מכאן. אנחנו רוצים להיות פה לבד. אנחנו לא יכולים להיות פה עם ישראלים רשמיים. זה לא שטח שלכם. זה בשטח הגדה המערבית. זה ביקור פרטי של הנשיא וזה לא קשור אליכם. זה לא עניינכם".
הצוות הישראלי היה בהלם והטיח חזרה: "מה שאתם אומרים לא מקובל לחלוטין ואנחנו דוחים את זה על הסף. זה מקום קדוש בריבונות ישראלית". הישראלים מיהרו להתקשר ללשכת ראש הממשלה כדי לדווח על האמירות האמריקניות.
בסופו של דבר ביקשו האמריקנים מהישראלים לנתק מגע והמשיכו בביקור שלהם בכותל ובכנסיית הקבר. האמריקנים גם דחו את ההצעה הישראלית שצוותים של לשכת העיתונות הממשלתית יתעדו בשידור חי את ביקור הנשיא טראמפ בכותל ובכנסיית הקבר. "זה ביקור פרטי", טענו האמריקנים, והישראלים נותרו המומים.
מיד עם הגיעו לישראל ביקר אתמול שגריר ארצות הברית הנכנס בכותל המערבי שם התפלל. פרידמן, שהצהיר בעבר שיתגורר בירושלים ומשם יעבוד, נאלץ לשנות את דעתו והוא יתגורר בווילה בהרצליה פיתוח. השגריר הגיע לארץ יחד עם אשתו תמי ובתו טליה. הוא קרא מתהילים פרק קכ"א: "שיר למעלות: אשא עיניי אל ההרים - מאין יבוא עזרי".
"זו הייתה נסיעה ארוכה, אנחנו מעט עייפים", אמר השגריר החדש. "רצינו להגיע ישירות מנמל התעופה למקום הקדוש ביותר בכל העולם היהודי - הכותל המערבי. הגעתי עם אשתי תמי ועם בתי טליה. יתר בני המשפחה עדיין בארה"ב. התפללתי כמובן לשלום משפחתי, ילדיי, נכדיי. התפללתי למען הנשיא ואיחלתי לו הצלחה, בעיקר בנסיעה הקרובה. אני מקווה שכולכם מאחלים לו הצלחה. זו תהיה נסיעה מדהימה ואמרתי את הברכה שאומרים כשמגיעים לציון דרך: ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה. שאלוהים יברך את ארצות הברית ואת מדינת ישראל – וכמובן את הקשר החזק והבלתי שביר ביניהן".
ברקע נמשכת המתיחות סביב שאלת העברתה של השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים. מזכיר המדינה האמריקני, רקס טילרסון, אמר שלשום בנושא כי "הנשיא צדק כשבחר בגישה מכוונת של הבנת הסוגיה עצמה, הקשבה למסרים מכל הצדדים במזרח התיכון והבנה מה המשמעות של צעד שכזה בהקשר של יוזמת שלום – איזו השפעה תהיה לצעד שכזה. כפי שאתה יודע, הנשיא הביע באחרונה את דעתו שהוא רוצה להשקיע מאמץ רב בהבנה אם נוכל לקדם יוזמת שלום בין ישראל לפלסטינים, לכן הנשיא נזהר בהבנה כיצד ישפיע צעד שכזה על תהליך השלום".
הוא נשאל אם טראמפ יעכב את העברת השגרירות אם תהליך השלום יתקדם והשיב: "הנשיא יקבל שוב דיווח מהצדדים לשיחות, ובעיקר מישראל – אם היא סבורה שזה מסייע לתהליך השלום או מפריע. הנשיא פועל באופן מידתי בעניין, וטוב שכך".
אתמול בצהריים התייחס ראש הממשלה נתניהו לנושא ואמר בישיבת סיעת הליכוד כי "עמדתי העקבית והחד-משמעית היא ששגרירות ארצות הברית צריכה לעבור לירושלים וכך צריכות גם השגרירויות האחרות. הצגתי את העמדה הזאת בפגישתי עם מנהיגי ארצות הברית והעולם, עם הסגל הדיפלומטי במדינת ישראל ולאחרונה גם בלשכת הליכוד".