מחקר: אלו הטעויות שאתם עושים במריחת קרם ההגנה
חוקרים אמריקנים מצאו כי רוב האנשים לא מתגוננים נכון מפני השמש ואינם מורחים את קרם ההגנה על פי ההנחיות הדרושות, וזה כמובן מסוכן. אז איך צריך באמת להימרח כדי להתגונן מפני סרטן העור?
איך אתם מורחים את קרם ההגנה? סביר שרובכם לא מתמגנים נכון, לפחות לפי מחקר חדש שנערך בארה"ב. התוצאה: עלייה בסיכון ללקות בסרטני העור. הממצאים החדשים פורסמו בגיליון החדש של כתב העת של האקדמיה האמריקנית לדרמטולוגיה.
במחקר החדש שנערך על ידי חוקרי בית הספר לרפואה של אוניברסיטת מינסוטה, חולקו מסנני קרינה ל-2,187 אנשים. החוקרים בחנו את אופן השימוש של הנבדקים במסנני הקרינה במשך 93 שעות, ומצאו שרק שליש מהם מרחו את המסנן באופן תקין, לכל חלק בגוף החשוף לשמש.
פחות ממחציתם (42 אחוז) מרחו את קרם ההגנה על פניהם. בנוגע לחלקי הגוף האחרים, 51% מהנבדקים מרחו את מסנן הקרינה על הזרועות, אבל רק 6% מרחו גם באיזור החזה. איזור הגפיים התחתונות זכה להתעלמות כמעט מוחלטת, כשרק 3.6% מהנבדקים מרחו את קרם ההגנה על רגליהם.
קראו עוד:
הנחיות משרד הבריאות שיחסכו לכם כסף על קרם הגנה
אל תתעלמו: 7 סימנים מדאיגים שעלולים להעיד על סרטן עור
הסיבות שנקודות החן שלכם הופכות לסרטן עור
בימים מעוננים, הסתבר ששיעור מריחת קרם ההגנה ירד עוד יותר, כשרק בודדים התמגנו באמצעותו מפני קרינת השמש. זאת על אף שהחוקרים ציינו כי 80% מהקרינה המזיקה מהשמש עדיין יכולה להגיע לשכבות העור גם בימים מעוננים.
"אנחנו רואים לא מעט מטופלים שמאובחנים בסרטן עור ובתשאול מתברר כי לא רק שנחשפו לשמש המזיקה שנים על גבי שנים, אלא שגם כשהתמרחו לא עשו זאת נכון", מסבירה רופאת העור ד"ר אלה אגוזי ריינמן, "חשוב לזכור שישראל היא בין המדינות המובילות בעולם בסרטן העור, והדרכים העיקריות להגן על העור הן להפחית את החשיפה במיוחד בשעות הצהריים, ובעת החשיפה להתמגן כמו שצריך".
כך תמרחו את קרם ההגנה בצורה נכונה:
1. מרחו שכבת קרם הגנה על כל האיזורים החשופים בגוף הכוללים פנים, צוואר, מחשוף חזה, זרועות ורגליים. האיזורים החשופים ביותר יקבלו כמות הממלאת את מרכז כף היד הקפוצה.
2. יש לחדש את המריחה כל שעתיים בשעות האור.
3. זכרו שקרינת ה-UV חודרת גם דרך חלון הרכב, הבית והמשרד. כך שאם אתם חשופים לקרני השמש החודרות דרך זכוכית, עליהם להתמגן או להתקין מיסוך.
4. מומלץ להשתמש בקרם הגנה בעל מקדם של 30 SPF ומעלה. מקדם זה מספק הגנה לזמן ארוך יותר ומידת הגנה גבוהה יותר.
5. גברים בעלי קרחת צריכים למרוח גם את איזור הקרקפת היטב, או לחבוש כובע.
6. לא מומלץ לחשוף תינוקות לשמש בכלל מתחת לגיל חצי שנה - מגיל חצי שנה חשוב למרוח קרם הגנה לתינוקות.
סרטן העור: מקום לא מחמיא לישראל
ישראל היתה במשך שנים בראש מדינות העולם בשיעור מקרי סרטן העור אחרי אוסטרליה וניו זילנד, וכיום ממוקמת במקום ה-13 בקרב גברים ובמקום ה-20 בקרב נשים בתחלואה במלנומה. על פי הנתונים של משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן, מתגלים מדי שנה כ-1,500 חולים חדשים הסובלים ממלנומה, כ-200 מהם מתים מדי שנה.
אחת הסיבות המרכזיות לירידה המשמעותית בתמותה בשנים האחרונות, היא הטיפולים הביולוגיים החדשים שהביאו להארכה משמעותית בתוחלת חייהם של החולים ולהיעלמות הגידולים. זאת לצד המודעות הגוברת לסכנות השמש, ולשימוש בקרם ההגנה.
המיקום השכיח ביותר של גידולי מלנומה הוא עור בית החזה (27%) ולאחריו עור הגפיים העליונות והכתפיים (19%) ובדומה לו עור הגפיים התחתונות. כחמישה אחוזים מהחולים מאובחנים עם מלנומה בעור הקרקפת והעורף, וכשני אחוזים בעור האוזן.
כך תזהו סימנים מחשידים
האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לשים לב לארבעה סימני מחשידים. אם מצאתם שומה שתיאורה מתאים לאחד הבאים, גשו מיד לרופא לבדיקה:
1. סימטריה: השומה הסרטנית לרוב אינה סימטרית: חציה האחד אינו שווה לחציה השני.
2. שוליים: שומה שגבולה אינה ברור ומוגדר (כולל מפרצים, זיגזגים, הפסקות וכו') חשוד כגידול סרטני.
3. צבע: יש לשים לב לשומה שצבעה אינו אחיד, והיא מורכבת ממספר גוונים, כגון חום, שחור, ורוד וכחול.
4. גודל: שומה שקוטרה עולה על חמישה מילימטרים (קוטר של עיפרון), אף היא מוגדרת כחשודה ודורשת בדיקת רופא.