בקשה לייצוגית: בנק לאומי גובה ריבית גבוהה מהמותר
לפי התביעה, למרות שהחוק מגביל את שיעור הריבית שניתן לגבות מערב שלא פרע את החוב, בפועל הבנק גובה ריבית גבוהה בהרבה מהמותר. סכום התביעה: 50 מיליון שקל
תביעה ובקשה להכיר בה כייצוגית הוגשה בימים האחרונים לבית המשפט המחוזי בירושלים כנגד בנק לאומי. טענת התביעה: הבנק גובה מחייבים שהתיק שלהם הגיע להוצל"פ, ריבית הגבוהה מהמותר על פי חוק.
עוד בערוץ הכסף שלי
על פי כתב התביעה, מדובר בחייבים שהינם ערבים להלוואות שניטלו מהבנק ומשלמים ריבית גבוהה מהמותר.
חוק הערבות מגביל את ריבית הפיגורים המקסימלית המותרת לגביה למקסימום 4% יותר מאשר הריבית הקבועה בחוזה עם הערב, אולם למרות זאת גובים הבנק מערבים יחידים שיעורי ריבית גבוהים יותר כאשר התיק עובר אל לשכות ההוצאה לפועל, בהתאם לריבית ההוצאה לפועל.
"כאשר נוקט הבנק בהליכי גביה כנגד חייב ונפתח נגדו תיק הוצאה לפועל, מפנה הבנק לטבלת ריבית, לפיה יש לחשב את החוב. הבעיה היא, שריבית ההוצאה לפועל אינה תואמת את הוראות חוק הערבות בקשר עם ערב יחיד", נטען בתביעה. "בשנתיים האחרונות ריבית ההוצאה לפועל ללקוחות פרטיים עמדה על כ-15%, ובכך חצה שיעור הריבית שגבו הבנקים באופן משמעותי את הקבוע בדין".
התובע, באמצעות עו"ד רם גורודיסקי מעריך את גביית הייתר שנלקחה ממנו, ב- 6,208 שקל. במסגרת התביעה הייצוגית, סכום זה הוכפל במספר התיקים שניזוקו ומתבסס על הנתונים שהתפרסמו בדו"ח של רשות האכיפה והגביה לשנת 2014. לפי הדו"ח, 59% מהתיקים שנפתחו בהוצאה לפועל היו על ידי תאגידים גדולים. התביעה העריכה כי רק 20% מהן נפתחו על ידי בנקים וכי חלקו של בנק לאומי בשוק עומד על כ-30%.
עוד הניחה התביעה כי שיעור הערבים היחידים הוא כ-10%. מכאן הערכה היא כי מספר תיקי ההוצל"פ של ערבים יחידים בשנה עומד על 830. הערכה זאת הובילה לנזק שנתי של למעלה מ-5 מיליון שקל בכל שנה, וסך מצטבר של 51,463,231 שקל בעשור האחרון.
התובע מבקש להורות לבנק לעדכן את טבלאות הריביות בלשכות ההוצאה לפועל ולחייב לשלם לתובע ולכל אחד מחברי הקבוצה שנפגעו ב-7 השנים שקדמו להגשת התובענה פיצוי בגובה נזק שנגרם להם.