בריטניה: השמרנים מאבדים גובה בסקרים
ראש הממשלה מיי הקדימה בחודש שעבר את הבחירות כשהסקרים ניבאו למפלגתה ניצחון סוחף. אך מאז פרסום מצעי הבחירות, ובייחוד תוכנית השמרנים לקצץ בסיוע הרווחה לקשישים, איבדה מפלגת השלטון יתרון של 20% על הלייבור: "מיי והשמרנים דואגים לחברים המיליארדרים שלהם"
האם ההחלטה להקדים את הבחירות הייתה פזיזה מדי? ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי אולי לא תודה שטעתה כשהקדימה את הבחירות לפרלמנט ב-8 ביוני, אבל המפלגה השמרנית בראשותה מאבדת גובה בסקרים לטובת מפלגת הלייבור מהאופוזיציה. מפלגת השלטון הבריטית הובילה בפער של בסביבות 20 אחוזים על פני הלייבור בראשות ג'רמי קורבין, אולם כעת עומד הפער בין שתי המפלגות היריבות על כ-9 אחוזים בלבד.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
מפלגתה של מיי מסרה שהיא לא תיסוג מהבטחת הבחירות שלה לצמצם את הסיוע הממשלתי לאנשים קשישים - גם אם הדבר פוגע במפלגה בסקרים.
בשבוע שעבר השיקו המפלגה השמרנית והלייבור את מצע הבחירות שלהם והביקורת הציבורית נגד מפלגת השלטון לא איחרה לבוא באופן שעשוי לגרום לה לאבד קולות רבים ביום הבוחר - לא דבר שראש הממשלה הבריטית ציפתה שיקרה כשהקדימה בחודש שעבר את הבחירות ובאמתחתה סקרים מחמיאים וצפי לניצחון מוחץ בבחירות.
תוכנית מיי: קשישים בעלי בתים ישלמו יותר על הטיפול הרפואי
יריביה הפוליטיים של מיי מתחו ביקורת על הרפורמות שהציעה בשירותי הרווחה והבריאות, בהן תוכנית לחייב קשישים בעלי בתים - קבוצת מצביעים משמעותית במפלגה השמרנית - לשלם יותר על הטיפול הרפואי שלהם. הביקורת על ראש הממשלה הבריטית הופיעה גם על גבי עיתונים ימניים שלרוב ידידותיים כלפי השמרנים וזה בהחלט סימן מעורר דאגה מבחינת מפלגת השלטון.
סקר אחד שהתפרסם בממלכה המאוחדת הראה שהלייבור צמצמו את הפער מהשמרנים ל-9 אחוזים בלבד - הפעם הראשונה שבה הפער בין שתי המפלגות עומד על מספר חד-ספרתי מאז הקדמת הבחירות.
מיי נכנסה לתפקידה בחודש יולי 2016 לאחר שראש הממשלה דיוויד קמרון התפטר בעקבות הפסדו במשאל העם בשאלת עתידה של בריטניה באיחוד האירופי. קמרון תמך בהשארת הממלכה בתוך גוש המדינות, אולם רוב הבריטים חשבו אחרת. ראש הממשלה הבריטית רצתה ללכת לבחירות בזק כדי לקבל מהעם מנדט לשאת ולתת עם האיחוד האירופי על תנאי יציאתה של בריטניה מהגוש. מיי האשימה את יריביה בבית הנבחרים ב"משחק פוליטי" שנועד לפגוע בשיחות המשא ומתן עם האיחוד האירופי. מיי אמרה שלממשלתה יש את התוכנית הנכונה לשיחות הברקזיט, ושהיא אינה מתכוונת לסטות ממנה.
מיי אמרה בעבר שהיא תישאר בתפקידה עד הבחירות הכלליות הבאות בשנת 2020 - אולם כאמור היא החליטה לחזור בה בעקבות המשבר הפנימי בבית הנבחרים. מיי אמרה שהבחירות המוקדמות הכרחיות משום שהמדינה אמנם מתאחדת סביב נושא הברקזיט, אולם הפרלמנט אינו מאוחד בנושא. היא אמרה שהפילוג בפרלמנט הוא זה שגרם לה לשנות את דעתה ולהקדים את הבחירות.
מצע הבחירות של הלייבור בראשות קורבין כולל השקעה גדולה יותר של המדינה והלאמה של כמה שירותים. בתגובה למצע של השמרנים, אמר קורבין שמפלגת השלטון בוגדת באוכלוסייה המבוגרת בממלכה. "תרזה מיי והשמרנים לא יעמדו לצד הגמלאים, הדאגה היחידה שלהם היא החברים המיליארדרים שלהם", אמר מנהיג הלייבור.
השמרנים בבריטניה מנסים להפוך את קמפיין הבחירות שלהם לקרב אישי בין מיי לבין קורבין, והם מבקשים מהבוחרים להצביע לאיש שישיג להם את הסכם הברקזיט הטוב ביותר. בכך הם בונים על התדמית של מיי כנושאת ונותנת קשוחה לעומת קורבין שאותו הם רואים כאיש שמאל קיצוני מנותק וחסר ניסיון.