סיבוב לא במקום: כיצד מטפלים בקרע במניסקוס?
הוא נחשב לאחת מפציעות הברכיים הנפוצות ביותר וגורם לאי נעימויות והגבלה בתנועה לישראלים רבים. קרע במניסקוס הוא בעיה מטרידה. האם ניתן לפתור אותה ללא התערבות ניתוחית ומהם האלטרנטיבות?
המניסקוס הוא סחוס בצורת סהר העשוי סיבים הממוקם במפרק הברך בין עצם השוק לעצם הירך. תפקידו הוא לשמש כריפוד, הגנה, ובלימה של כוחות הדחיסה המופעלים על הברך במהלך היום יום. סחוס זה רגיש ועשוי להיקרע אם מסובבים את הברך בתנועה חדה ופתאומית, בעיקר בעת נשיאת משקל.
עוד כתבות:
לחמם או לקרר בזמן פציעות? המדריך המלא
כל פציעות הספורט הכי נפוצות - ואיך מטפלים
נקע וכאבי ברכיים: 9 פציעות שכל ספורטאי חייב להכיר
קרע במניסקוס הוא אחד מהפציעות הנפוצות ביותר באזור הברך ועשוי לגרום לנפיחות, כאב, ונוקשות מפרקית. במקרים מסויימים תתרחש אף הגבלה בתנועה - בעיקר בתנועת יישור הברך.
הפציעה יכולה להיגרם כתוצאה מכל פעילות הדורשת תנועה סיבובית כמו סיבוב במקום, בלימה פתאומית, או סיבוב חד כמו זה הנדרש במשחקי כדור, טניס או ריקוד. מכרעים גדולים או הרמת חפצים כבדים עשויים אף הם להיות גורם מסכן וגם שינויים ניווניים המתרחשים בגיל המבוגר. אלו עשויים להיגרם גם כתוצאה מביומכאניקה לקויה של הגפה התחתונה כמו כף רגל קורסת, או ירך בעמדת סיבוב פנימי מוגבר, למשל. פציעה מסוג זה עלולה להוביל לסיבוכים עתידיים משניים כמו חוסר יציבות במפרק, נוקשות מפרקית, ואפילו אוסטאוארתריטיס.
חשוב לזכור שפציעה זו לא בהכרח גורמת לכאב. מחקרים מצאו שכיחות דומה של קרעים במניסקוס בקרב מבוגרים עם וללא סימפטומים של הברך, אולם במידה והדבר גורם לפגיעה בתפקוד ו/או חוסר יציבות של המפרק - יש מקום לשקול התערבות רפואית כלשהי.
בבדיקה קלינית תתבצע הערכה של טווח התנועה בברך ותיבחן תבנית ההליכה. על מנת לאשש את האבחנה לרוב תבוצע גם בדיקת הדמיה מגנטית. במידת הצורך, יחליט הרופא המטפל על ביצוע של ארתרוסקופיה (ניתוח זעיר פולשני) אבחנתית על מנת לזהות את חומרת המבנה הפגוע. בעת ניתוח זה ניתן לבצע תיקונים קטנים ברקמה אשר יתרמו להחלמה מהירה יותר.
איך מטפלים?
הטיפול במניסקוס קרוע לרוב יתחיל באופן שמרני. ברך שאינה מוגבלת משמעותית, תשתפר עם טיפולי הפיזיותרפיה. הטיפולים יכללו הורדת כאב באמצעים שונים כמו קרח, חבישות, חשמל, וטיפול מנואלי לשיפור טווחי תנועה ושימור הכוח. התרגול יתבצע תחילה ללא נשיאת משקל כאשר בהדרגה ישולבו תרגילים בנשיאת משקל אשר יעלו לאט את העומס על המפרק. התרגול ייבנה לצורך שיפור השליטה השרירית סביב הברך, שיפור טווחי התנועה, גמישות, הפחתת כאב - ושיפור היכולת התפקודית לרמה הגבוהה ביותר האפשרית לאותו אדם.
יש לשים דגש שהתרגול לא יגרום להחמרה בכאב אולם חשוב להבין שגם אם קצת כואב אסור להפסיק לגמרי את הטיפול אלא להפחית מעט את העומס. כמובן, הכרחי לבצע תרגול עצמי בבית על מנת להגביר את האפקט ולאפשר החלמה מהירה יותר.
הטיפול בכל מקרה ילווה על פי מתן תרופות מתאימות על פי החלטת הרופא. במידה והקרע הוא מאסיבי, ההגבלה בתנועה הינה משמעותית והברך אינה נענית לטיפול השמרני, יש מקום לשקול התערבות ניתוחית. בניתוח קיימת האפשרות לתיקון של המניסקוס או לחיתוך והוצאה מסוימת שלו. בכל מקרה, טיפול כירורגי ידרוש הכנה על ידי פיזיותרפיה של הברך לפני ההתערבות הניתוחית ולאחריה. כל אלה יחד ישיבו את היציבות, התנועה, והכח של הברך.
במחקר מוביל מ-2007 אשר השווה בין הטיפול במניסקוס בארתרוסקופיה לעומת הטיפול השמרני, מסקנת החוקרים היתה שבמקרים של קרע במניסקוס שאינו על רקע טראומטי אין יתרון לארתרוסקופיה ותרגול על פני תרגול בלבד, לצורך שיפור בתפקוד הברך. חשוב לדעת שניתוח ארתרוסקופיה לצורך הסרה חלקית של מניסקוס באנשים מעל גיל 40 מגביר את הסיכוי לפתח שינויים במפרק הברך ולכן טיפול שמרני צריך להיות הבחירה הראשונה. ניתוח זעיר פולשני הוא ניתוח לכל דבר - עם סיכונים וסיבוכים אפשריים, ולכן חשוב למצות כל דבר אחר לפני שבוחרים באופציה זו.
לסיכום:
קרע במניסקוס הינו פציעה יחסית נפוצה של הברך. הטיפול המועדף בו יהיה טיפול שמרני בפיזיותרפיה אך קיימת גם אופציה פולשנית במידת הצורך. תכנית הטיפול השמרני צריכה להיות הדרגתית, בפיקוחו של פיזיותרפיסט - ומלווה גם בטיפול תרופתי בהמלצת הרופא המטפל. במידה והקרע הוא על רקע טראומתי וחריף, קיימת סבירות גם להתערבות ניתוחית. בכל מקרה, כדאי גם לפני הניתוח לתרגל בפיקוח של פיזיותרפיסט על מנת להגיע במוכנות מקסימלית לניתוח.
בכדי לנסות ולהימנע מקרעים במניסקוס וטראומות נוספות בברך הנובעות כתוצאה מביומכאניקה לקויה, קיימת אפשרות לבצע בדיקה והערכה קלינית במעבדת הליכה ותנועה אשר תעזור לזהות את הליקויים אשר עשויים להוביל לפציעות.
הכותבים: אילנית אברון MSc.PT, סאם חמיס MSc.PT, איימקס - המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט
רבים סובלים מבעיות בברכיים. לרפואה המודרנית הפתרונות: