דמעות בכותל, טנקים בעיר העתיקה: תמונות ועדויות חדשות משחרור ירושלים
שירת ההמנון ותפילה המונית בכותל, מנוחת לוחמים וסריקות ברובע המוסלמי: 50 שנה לאחר מלחמת ששת הימים מפרסם ארכיון צה"ל תמונות שצולמו במהלך הקרבות ולאחריהם. כמו כן פורסמו קטעים מיומנו של אלוף פיקוד מרכז, משחרר הכותל, ותצלומי אוויר של אזורי הקרבות לפני המלחמה
50 שנה אחרי מלחמת ששת הימים ושחרור העיר העתיקה בירושלים מפרסם אחר-הצהריים (יום ה') ארכיון צה"ל במשרד הביטחון את תחקירי הקרבות על שחרור העיר, תמונות שצולמו לאחר הקרבות וגם תצלומי אוויר של אזורי הקרבות לפני פרוץ המלחמה.
בתצלומים נראים חיילים נרגשים בעיר העתיקה בירושלים וביניהם הרב הראשי דאז שלמה גורן, שהסתובב עם תפילין על ידו וראשו ועם שופר. בנוסף תועדו בתמונות שר הביטחון משה דיין, הרמטכ"ל יצחק רבין וקצינים בכירים אחרים מאותה תקופה. ניכר כי הייתה התרגשות רבה על פניהם. באחת התמונות נראים הלוחמים נחים ליד אבני הכותל המערבי.
בין היתר פורסמו קטעים מיומנו של אלוף פיקוד המרכז במלחמה, עוזי נרקיס. נרקיס שוחח ביום הראשון של המלחמה, מעט לאחר השעה 9:00 בבוקר, ואמר לראש העיר ירושלים דאז, טדי קולק: "זוהי מלחמה. הכל תקין. אתה תהיה ראש עיריית ירושלים המאוחדת. יש לנו הצלחות מצוינות". בתום יום הקרבות הראשון, שוחח נרקיס עם הרב גורן. אלוף פיקוד המרכז אמר בשיחה: "תכין שופר. אתה תעשה היסטוריה. שם בדרום זה כלום. העיקר - העיר העתיקה והר הבית". מאחד הקצינים ביקש האלוף נרקיס: "תודיע למטכ"ל שאם הכותל המערבי לא ייכבש אז האשמה תיתלה בי!"
בבוקר היום השלישי למלחמה שוחח נרקיס עם סגן הרמטכ"ל דאז, חיים בר-לב, שאמר: "להיכנס לעיר העתיקה, אבל בשכל. יש כבר לחץ להפסקת אש. אנחנו כבר בתעלה. המצרים מנותקים. שלא ייוצר מצב של העיר העתיקה כמובלעת, כמו הר הצופים. האופרציה של מוטה גור חיונית. השאלה היא איך ומתי וכמה תיקח את העיר העתיקה. במינימום אש, לא בהפצצות".
בינתיים מתקבלת ידיעה על התמוטטות הצבא הירדני ועל כך ש"ויקטוריה אוגוסטה בידינו". בשעה 9:10 יצאו כוחות ממוצב אפרים לעיר העתיקה. בר-לב אמר: "מהעיר העתיקה לא נמצא. יש לנו קייס". בשעה 10:00, על-פי היומן של נרקיס, נזרק רימון עשן ירוק להקלת מעבר החיילים במורד לשער האריות. זמן קצר לאחר מכן הודיע גור: "הר הבית בידינו".
כשעה לאחר מכן מתקבלת הוראה להניח לערביי העיר העתיקה לצאת מהעיר דרך שער האריות. הרמטכ"ל יצחק רבין הורה במקביל לפתוח את כל שערי העיר העתיקה ואילו השר דיין שם פתק בכותל, עליו נכתב: "לו יהי שלום על כל ישראל". רבין כבר אז שאל "איך מחזיקים מיליון ערבים?" והאלוף רחבעם זאבי (גנדי) תיקן: "1 ורבע מיליון". כבר אז, שעות לאחר שחרור העיר העתיקה, דן ראש הממשלה לוי אשכול בשאלת השליטה בהר הבית. אשכול אמר: "שומרי הסדר יהיו מוסלמים, על-פי הקאדים".
עוד פורסמו דברים שסיפר גור, שהיה בזמן המלחמה מפקד חטיבה 55 של הצנחנים, כחודשיים לאחר תום הקרבות על החזית בירושלים. הוא אמר כי בלילה שלפני שחרור העיר העתיקה לא היה אישור לכוחות להיכנס לתוכה. הוא סיפר כי ב-4:30 לפנות בוקר קיבל שיחה מאלוף פיקוד המרכז דאז, עוזי נרקיס, שבו הורה האלוף להקדים את הפעולה ונתן רשות להיכנס לעיר העתיקה. האלוף נרקיס אמר בהמשך השיחה, שבה השתתפו עוד קצינים שהשתתפו בשחרור העיר, כי "הייתה פקודת מטכ"ל ביום הראשון לא להעז להיכנס לעיר העתיקה. זה לא אומר שזה לא תוכנן".
עדות נוספת שפורסמה היא של מפקד הר הצופים, או כפי שכונה "מלך ההר". בזמן המלחמה מלך ההר היה מפקדה האגדי של יחידת "מצוף 247", מנחם שרפמן. הוא סיפר על תקופת ההמתנה. "כאן זכורה לי אפיזודה אחת, כשמשה דיין מונה לשר הביטחון, זה רומם את מצב הרוח בצורה של תתואר ואחד ממפקדי הכיתות בא אליי בריצה ואמר לי 'ניצחנו במלחמה'".
שרפמן, שפיקד על מובלעת הר הצופים בלב השטח הירדני, סיפר כי ב-5 ביוני בבוקר, אחרי שבלילה נקע את הרגל, הגיע אליו קצין המודיעין בריצה ודיווח כי הירדנים יורים. "נכנסנו לעמדות", שיחזר מפקד ההר. "זה היה ב-7:55. ראינו כי הירדנים תפסו את המערך ונכנסו גם לעמדות שקודם לא היו תפוסות. כולם חבשו כובעי פלדה.
ביום הראשון למלחמה הגיעו להר הצופים בזחל"ם שר הביטחון משה דיין וקצינים בכירים נוספים. מפקד ההר סיפר על השיחה עם דיין ועל ארוחת הצהריים שאכלו יחד. "כשאמרו כי לוקחים את ירושלים המורל עלה, כי כל הזמן הפגיזו ואנחנו השבנו אש. ביקשתי אישור לרדת עם תול"רים (תותחים ללא רתע) מהצד השני ולדפוק. לא קיבלתי כל אישור. ביקשתי לצאת מההר, אבל לא ניתן לי".