שתף קטע נבחר
 

לצלוח את המדבר: ספירת מלאי לבניית תקציב משפחתי

פרשת השבוע מתארת לנו את גישתו של אלוהים לבני ישראל ומסעם במדבר, ומדגישה את רמת החשיבות שיש לביצוע שיקוף כלכלי להבנה מה יש בידינו, מה אין וכיצד נשאף לאיזון

ספר במדבר, הרביעי בתורה, נפתח בספירת בני ישראל לפני השראת השכינה. יחד עם כלל הסיפורים המאתגרים שקרו במדבר כמו קרח ועדתו, פרשת המרגלים, מלחמת מואב ועוד ועוד, אולי המתואר בא ללמד אותנו שסיפור בני ישראל במדבר הוא הסיפור האישי של כל אחד ואחת מאיתנו. כדי שנתחיל אותו נכון, כדאי שנדע מה יש לנו ומה אין לנו על מנת שנוכל להתנהל כל אחד במדבר הפרטי שלו עם כמה שפחות תלאות.

  

כתבות נוספות במדור פרשת שבוע כלכלית

 

במהלך פרשת השבוע אלוהים מונה את בני ישראל שלוש פעמים, ולכל אחת מהפעמים הייתה סיבה, כפי שכותב רש"י על הפסוק הראשון של הפרשה: "וידבר. במדבר סיני באחד לחדש: מתוך חיבתן לפניו מונה אותם כל שעה. כשיצאו ממצרים מנאן, וכשנפלו בעגל מנאן לידע מנין הנותרים, כשבא להשרות שכינתו עליהם מנאם, באחד בניסן הוקם המשכן, ובאחד באייר מנאם".

 

התורה מקפידה לפרט לנו על ספירה מדוקדקת של כל שבט ושבט, ומרחיבה על כך בפסוקים. מיד לאחר פסוקי המניין, אנו קוראים את סדר החניה של כל שבט במדבר. באילו מקרים אנו נדרשים לפירוט מדוקדק ובאילו אפשר לקבל תמונת מצב כללית יותר? לשאלה זו מספר היבטים, שניתן לענות עליהם דרך ההסתכלות שלנו על הכסף.

 

אחת לשנה (לפחות), כל בעל עסק (קמעונאי וסיטונאי) עוצר ליום אחד את עיסוקיו ומבצע ספירת מלאי. ישנן כמה סיבות מדוע יש לבצע ספירת מלאי. הסיבה הראשונה היא קבלת תמונת מצב מה יש בעסק ומה אין - הזדמנות לנתח מה חסר ולהזמין למלאי כמות מסויימת להשלמת החוסר.

 

הסיבה השניה היא לנתח את מכירת המוצרים של החנות. אם מוצר מסויים נמכר באופן שמחסל את המלאי - ייתכן וכדאי לבדוק קנייה בכמויות גדולות יותר על פני מוצרים שיושבים כבר כמה שנים על המדף ואינם נמכרים.

 

הסיבה השלישית בגינה סופרים מלאי היא בחינת חיי המוצר. כמה המוצר עמיד או מתבלה, כמה הוא יכול להחזיק מעמד ולהימכר ולבחון את העלות והתועלת באשר לכל מוצר. הסיבה הרביעית היא סיבה פיננסית. מוצר שווה כסף. היכרות עם שווי ההון של החנות נושאת משמעויות בתחשיבי חשבונאות, בהגדרת העסק מול השקעות ובנקים ועוד.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

האם יש הלימה בין ספירת מלאי של עסק לספירת מלאי במשקי בית? אמנם, אף אחד אינו מבצע ספירת מלאי בתוך הבית הפרטי, אך בהחלט רצוי שאחת לשנה נשב ונבצע שיקוף כלכלי הנותן תמונת מצב על ממוצעי ההוצאות וההכנסות של הבית - זה מהלך הכרחי להתנהלות כלכלית נכונה. ספירת המלאי, השיקוף מתבצע בפועל בארבעה מרכיבים: הכנסות, הוצאות, התחייבויות ונכסים.

 

כלל ההכנסות החודשיות שיש למשפחה

מדוע נחשב סטטוס שנתי ונחלק ב-12? אם שני בני הזוג שכירים ומקבלים שכר גלובלי החישוב קל יותר ויש להוסיף את דמי ההבראה ו/או משכורת 13 אם קיימת. במקרים בהם השכר שעתי (כלומר, משתנה מחודש לחודש על פי שעות העבודה בפועל), אזי יש חשיבות להבנת הממוצע בכדי לבנות תקציב מאוזן. גם אם יש עסק עצמאי בבית ההכנסות אינן קבועות בדרך כלל. יש תקופות טובות ויש פחות (גאות ושפל), וחישוב ממוצע יאפשר ניהול תקציב נכון יותר. בסעיף זה נשכלל כל סוג של הכנסה: משכורת, קצבה (ילדים, נכות ועוד), מזונות אם יש, הכנסה מנכס, עזרה קבועה מקרובי משפחה או חברים.

 

כלל ההוצאות שיש למשפחה

בסעיף זה נבחן כל סכום כסף שאנו מוציאים בקביעות, כגון: משכנתא/שכר דירה, מנויים, ארנונה, חשמל, חינוך, קייטנות, חוגים, בריאות, מזון וכל הוצאה שיצאה מהמשפחה בשנה האחרונה.

 

כלל החובות של המשפחה

אוברדראפט (במידה וקיים). הלוואות מהבנקים, הלוואות מהביטוח/קרן השתלמות, הלוואות ממעסיק, הלוואות מחבר או בן משפחה או גמ"ח. יש לשכלל כל סוג של חוב שיש לנו. בין אם לקחנו הלוואה והיא אינה משולמת כל חודש או בכלל ובין אם היא משולמת באופן סדיר כל חודש. מומלץ לרשום ליד כל חוב כמה יתרה נשאר, כמה חודשים נותרו לתשלום ואם יש ריבית - מהי הריבית על החוב.

 

כלל החסכונות של המשפחה

ישנן משפחות שיש להן נכסים מניבים  כמו נדל"ן, השקעות בשוק ההון, מניות, קרן השתלמות (יש לרשום מתי מתוכננת להיות נזילה וכמה צפוי), פנסיה, ביטוח מנהלים, חסכונות בבנקים ו/או קרנות גמל - כל סכום שיש למשפחה שאינו לשימוש שוטף. חשוב לזכור שישנם חסכונות המשועבדים או הלוואות שנלקחו או לרכישה של רכב. כדאי לציין זאת.

 

ספירת מלאי שכזו אחת לשנה תהווה בסיס ראשוני לבניית תקציב משפחתי. היא עוזרת להבנת הפער בין ההכנסות להוצאות בממוצע שנתי ומראה היכן יש מקום לשיפור בצמצום ההוצאות או בהגדלת ההכנסות - אילו חובות אפשר להסדיר מהר או לפרוע, אילו לפרוס והיכן לא כדאי לגעת.


פורסם לראשונה 26/05/2017 09:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
מטבעות כסף צמיחה כלכלה כלכלי
צילום: Shutterstock
מומלצים