האימא ששכנעה את כל הרופאים שהבת הבריאה שלה נכה
במשך שני עשורים התעללה דידי בלנשרד, שלקתה בתסמונת מינכהאוזן באמצעות שליח, בבתה ג'יפסי. היא הכריחה אותה לשבת בכיסא גלגלים למרות שהייתה יכולה ללכת, החדירה לגופה כמות עצומה של תרופות וגרמה לה לעבור עשרות ניתוחים מיותרים. עד שיום אחד החליטה הבת שהיא לא יכולה יותר - ורצחה את אמה. סיפור אמיתי עם סוף עצוב
זה סיפור שמתחיל ברצח. המקום: עיירה שכוחת אל במיזורי, המערב התיכון של ארצות הברית. המקרה: אישה צעירה משכנעת את בן זוגה לרצוח את אמה. גופתה הדקורה של האם מתגלה, מגואלת בדם, במיטתה. הודעה שפורסמה בפרופיל הפייסבוק המשותף של האם והבת מעוררת את חרדתם של המכרים והשכנים ומועברת למשטרה.
"הכלבה מתה", נכתב בהודעה, "חתכתי את החזירה השמנה לחתיכות ואנסתי את בתה התמימה והמתוקה. הצרחה שלה הייתה כל כך חזקה. אני צוחק/ת בקול רם". עד היום לא ברור מי כתב את ההודעה - אם הייתה זו הבת, שניסתה לטשטש את עקבותיה, או בן זוגה, שביצע את הרצח בפועל לבקשת חברתו.
"רצח בדם קר" - מכריזה המשטרה. הראיות חד-משמעיות. אישה צעירה מבולבלת מסגירה את עצמה. היא נראית מוזר. השיער שלה קצוץ כמעט עד הגולגולת, לעיניה היא מרכיבה משקפיים עבים. מה שנראה ממבט ראשון כמו סיפור על אם שעמדה בדרכו של זוג צעיר לממש את אהבתם ונרצחה באכזריות - מתגלה כאחד מסיפורי ההתעללות האפלים, המעוותים והקיצוניים ביותר שאפשר להעלות על הדעת.
האם, שמצטיירת בתחילת הסיפור כקורבן, נחשפת בהמשכו כמתעללת, ואילו האישה הצעירה, שחשודה בקשירת קשר לרצח, מתגלה כקורבן להתעללות מתמשכת מצד אמה, והרצח - כפתח המילוט היחיד האפשרי מהמלכודת שבה היא חיה.
לפני כשלושה חודשים עלה לכותרות בישראל סיפורו של פעוט בן ארבע שסבל מהתעללות קשה מצד הוריו. ההורים, בשנות השלושים לחייהם, תועדו במצלמות האבטחה שהציבו אנשי הצוות הרפואי בבית החולים תל השומר. במצלמות נראה האב כשהוא תוקף מינית את בנו, ואילו האם תועדה מחדירה לגופו של הילד תרופות וחומרים שונים. האם נחשדה כלוקה בתסמונת "מינכהאוזן באמצעות שליח". ובאמריקה, כמו באמריקה, כל תופעה אנושית מקבלת נפח מופרך ומופרע.
"אמא נרצחה לי": סרט תיעודי על הסיפור של משפחת בלנשרד
עוד כתבות:
כשהורה מתעלל בבנו: מהי תסמונת "מינכהאוזן באמצעות שליח"
בשנה אחת בלבד: 3,173 מקרי התעללות בילדים נחשפו בבתי"ח
סימנים מחשידים שהילד עבר התעללות בגן
הסיפור של ג'יפסי ודידי בלנשרד נחשף בסרט התיעודי "אמא נרצחה לי" של הבמאית ארין לי קאר, שישודר הערב ב-22:00 בערוץ yes דוקו. הסרט מגולל את מסכת הייסורים שהייתה חייה של ג'יפסי – ילדה שנולדה בריאה לחלוטין והתפתחה כרגיל, אבל בעקבות תסמונת פסיכיאטרית שבה לקתה אמה – תסמונת "מינכהאוזן באמצעות שליח" – בילתה את כל חייה כשהיא מרותקת לכיסא גלגלים, מחוברת למכונות, מואבסת בתרופות ונודדת בין בתי חולים.
במשך שני עשורים הרעילה האם את בתה בשיטתיות, החדירה לגופה חומרים שונים וכמויות עצומות של תרופות וגילחה את שיערה עד העצם בתואנה ש"לילדה יש סרטן אז גם כך השיער עומד לנשור". במשך כל הזמן הזה עיצבה האם את בתה, שנולדה כאמור בריאה לחלוטין אך בריאותה החלה להידרדר בעקבות הטיפולים והתרופות, בדמות הילדה החולה והמפגרת שזקוקה לאם המסורה, שבלית ברירה הקדישה לה את חייה.
במהלך השנים החדירה אמה של ג'יפסי מאות תרופות שונות לגופה של בתה. תרופות כימותרפיות, נגד פרכוסים, נגד עצירות, משככי כאבים למיניהם, תרופות נוגדות חרדה ועוד. התרופות, כך מעידים הרופאים בסרט, גרמו לחלק מהתופעות המרובות שהם חשבו שהם מטפלים בהן. את התרופות, כמו גם חלק ממזונה של הילדה שעד היום לא ברור ממה הוא הורכב, החדירה האם לגופה דרך צינור האכלה שהיה מחובר לבטנה של הבת.
האם ובתה היו מוכרות היטב לרבים מהשכנים והתושבים בעיירה שבה התגוררו ואף הופיעו באירועי צדקה שונים, תמיד בדמות האם המסורה שמקדישה את חייה לטיפול בבתה החולה והנכה שלא צפויה להגיע לגיל 18. הקשר ביניהן הצטייר כקשר קסום, מעורר השראה, מעידים השכנים ההמומים, חברי המשפחה, שראו לפתע את הילדה שכל חייה הייתה נכה ומפגרת, קמה על הרגליים והולכת.
לאורך השנים קיבלו השתיים הטבות בשווי מיליוני דולרים, בהן טיסות לדיסנילנד, טיולים ומתנות. אפילו הבית שבו התגוררו היה תרומה של אחת העמותות הפילנתרופיות שנלכדו ברשת השקרים הסבוכה והמתוחכמת שטוותה האם.
גם מערכת הבריאות הלכה שולל אחרי האם, ורופא אחר רופא נפלו בפח שהיא טמנה. שקרים על גבי שקרים, התחזות, המצאת סימפטומים, בדיקות, ניתוחים כואבים – ואף אחד (למעט רופא אחד שחשד, אבל פחד שלא יאמינו לו) לא הבין שמדובר בילדה בריאה ומפותחת שמסוגלת ללכת. גם ג'יפסי עצמה, כמובן, לא הייתה מודעת לפער בין מצג השווא שיצרה אמה ובין מצבה האמיתי. "זאת המציאות היחידה שהכרתי", היא אומרת. "נולדתי לתוך זה, תמיד חשבתי שאימא דואגת לי, ושהיא יודעת הכי טוב".
במהלך הצפייה בסרט, בזמן שהלסתות ממשיכות להישמט והתדהמה הולכת וגדלה, שאלה אחת חוזרת ונשאלת - "איך (לעזאזל) אימא מסוגלת לעולל דבר כזה לילדה שלה".
תסמונת מינכהאוזן באמצעות שליח – כשהגיהינום הוא הזולת
"ג'יפסי בלנשרד הייתה קורבן למקרה החמור, העקבי והאכזרי ביותר של תסמונת מינכהאוזן באמצעות שליח שנתקלתי בו מימיי", מעיד בסרט הפסיכולוג הקליני ד"ר מארק פלדמן, שמתמחה בטיפול בתופעה.
"תסמונת מינכהאוזן היא תסמונת נפשית נדירה יחסית שמאופיינת בהגזמה ושקרים, מודעים ובלתי מודעים, של אדם בנוגע למצבו הרפואי", אומר הפסיכיאטר ד"ר אילן טל. "'מינכהאוזן באמצעות שליח' היא תסמונת נפשית שבה אדם (ברוב המקרים הורה), מגזים בתיאור מצבו הרפואי של הילד או יוצר סימפטומים מלאכותיים של מצב רפואי קשה - במודע או שלא במודע – כך שהילד 'זוכה' לטיפול רפואי שאינו הולם את מצבו האמיתי, מתאשפז פעם אחר פעם ללא סיבה ממשית ולעתים אף נאלץ לעבור פרוצדורות רפואיות מסוכנות וחודרניות כמו ניתוחים, שעלולות לחשוף אותו לנזק חמור. למעשה, ביטוי זה של התסמונת הוא דרך יוצאת דופן ונדירה של פגיעה בילדים. ממחקרים עולה כי הרוב המוחלט של ההורים הפוגעים המאובחנים כסובלים מתסמונת זו הוא נשים (בין 90 ל-98 אחוזים)".
איזה רווח רגשי יש בהתנהלות הזאת עבור ההורה הפוגע? הוא לא יודע שהוא גורם נזק לילד?
"ברוב המקרים מדובר בצורך של ההורה להשיג תועלת רגשית ופסיכולוגית מהאשפוז של הילד ומהפרוצדורות שהוא עובר", אומר ד"ר טל. "מקורה של התועלת הוא ברובד הלא-מודע, וכך, למרות שהאדם מודע ברובד כלשהו שהוא גורם נזק לילד, הוא זקוק לרווחה הרגשית שההתנהגות הזאת משיגה לו, עד שהוא פשוט לא מסוגל להבין ולהיות מודע לעומק המשמעות של הפעולות.
"הסיפוק מגיע פעמים רבות מהקשר עם המטפלים – רופאים ורופאות, אחים ואחיות, ומתשומת הלב שלהם. האדם הפוגע יצטייר כמסור מאוד ומגויס כולו לטיפול בילד, וכך גם "ירוויח" את הערכת הסביבה ואת תחושת המסוגלות והערך העצמי. דווקא המסירות והדאגה שמאפיינים את הפוגע גורמות לכך שיהיה קשה מאוד לחשוד בקיום ההפרעה".