שתף קטע נבחר
 

מחקר ענק: יוגה עוזרת לחולי סרטן להתמודד עם העייפות

חולי סרטן רבים חווים עייפות ותשישות לעתים גם שנים לאחר שהחלימו. חוקרים שסיכמו 245 מחקרים בנושא, מצאו שיוגה היא הפעילות הגופנית היעילה ביותר להקלה על העייפות

ההחלמה מסרטן קשה גם אחרי הטיפולים, כשרבים מהחולים חווים עייפות ותשישות לעתים למשך חודשים ואף שנים.

 

מחקר חדש שסיכם מחקרים קודמים בנושא, מצא אילו מהפעילויות הגופניות מקלות על החולים בדרך לחזרה לשגרה. לדברי החוקרים, העייפות נגרמת בשל המחלה או הטיפולים למחלה ופוגמת בתפקוד היומיומי של החולים. המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת British Journal of Sports Medicine.

 

קראו עוד:

טיפולים נגד סרטן: מה הנזק שהם גורמים?

10 תוספי התזונה שהוכחו מחקרית כיעילים נגד סרטן

מחקר: תרגול יוגה משפר דרמטית את הזיכרון

 

"עייפות אחרי טיפולי סרטן היא אחד התסמינים המתסכלים ביותר עבור החולים", אמר ראש צוות החוקרים, ריצ'רד הילפיקר מהאוניברסיטה למדעים ואמנויות בשוויץ.

 

עייפות שיכולה להימשך גם שנים אחרי שהמחלה נעלמת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עייפות שיכולה להימשך גם שנים אחרי שהמחלה נעלמת(צילום: shutterstock)

 

החוקרים מציינים כי בהתאם לסוג מחלת הסרטן למצבו של המטופל, מעל רבע מהחולים חווים תשישות שעלולה להימשך לעתים גם חמש שנים לאחר הטיפול.

 

במחקר החדש בדקו החוקרים 245 פרסומים מהשנים 1989 עד 2017 שהעריכו את הטיפולים הלא תרופתיים שניתנו לחולים שסבלו מעייפות במהלך כימותרפיה, הקרנות או לאחרי הטיפולים. מעל למחצית מהמחקרים כללו נשים שסבלו מסרטן השד.

 

ניתוח הנתונים התמקד בטיפולים שכללו טיפול בתנועה, שחרור מתחים, פעילות אירובית, התנגדות משקולות, עיסוי, יוגה וטאי צ'י. החוקרים לא כללו תוספי תזונה, דיקור סיני, רייקי או טיפול בהבעה.

 

יוגה. יעילה להפגת התשישות (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
יוגה. יעילה להפגת התשישות(צילום: Shutterstock)

 

הפעילות הגופנית היעילה ביותר

החוקרים מצאו כי במהלך טיפולי הסרטן, שחרור מתחים כמו מדיטציה או מתיחות היה הטיפול היעיל ביותר להפגת תשישות, לאחריו עיסוי, טיפול התנהגותי קוגניטיבי משולב בפעילות גופנית, פעילות גופנית אירובית משולבת באימון משקולות, אימון משקולות בלבד, פעילות אירובית בלבד ויוגה. טיפול הילינג, ריקוד, טיפול במוסיקה, טאיצ'י או טיפול התנהגותי היו בתחתית רשימת הטיפולים היעילים.

 

לאחר תום הטיפולים, יוגה נמצאה היעילה ביותר להפגת תשישות. השפעה בינונית על התשישות נמצאה בעקבות פעילות אירובית משולבת במשקולות, אימון נשימות, או טיפול בריקוד. השפעה מזערית נמצאה לטיפול התנהגותי קוגניטיבי, טאי צ'י, אימון הרמת משקולות, אימון אירובי. שאר הפעילויות לא הראו השפעה של ממש על הפגת התשישות.

 

"מעל 80% מהמטופלים סובלים מתשישות במהלך הטיפולים, לפני הטיפולים או אחריהם", אומר ל-ynet פרופ' ניר פלד, מנהל המרכז לרפואה מותאמת אישית ויחידת גידולי ריאה במרכז דוידוף של בי״ח בילינסון. "התשישות יכולה לנבוע או מהמחלה או מהטיפולים".

 

לדברי פרופ' פלד, הניסיון בעולם וגם בישראל מלמד שהרפואה המשלימה תוספת חלק לא מבוטל בחזרה לשגרה של החולים שהחלימו: "הרפואה המשלימה מאפשרת להם לחזור לתפקוד יומיומי ולהתגבר על התשישות. יש מטופלים שמתחברים יותר ליוגה, יש כאלה שמתחברים יותר לטאי צ'י או לריקוד. התוכנית צריכה להיות מותאמת למטופל, ולראות שזה גם יעיל לו.

 

"אין דומה סרטן ריאה לסרטן שד או רחם", מוסיף פרופ' פלד, "לא עושים די בכלי הרפואה המשלימה בחולי הסרטן, ולצערי הרופאים המטפלים לא תמיד נותנים את הדעת לתשישות. המטופלים שנכנסים לתוכנית הרפואה המשלימה חוזרים גם מחוזקים וגם נכנסים למסגרת שמחזירה אותם מהר יותר לשגרה".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול בסרטן. להצליח לחזור לשגרה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים