שתף קטע נבחר

 

זה אמיתי? להב שאורכו 74 מטרים במרכז עיר

באינטרנט פורסמו תמונות של הלהב הענק במרכז העיר האל בבריטניה. חוקרים בדקו את התמונות והגיעו למסקנה מעניינת הקשורה בכלל לאור ולאשליה אופטית

בתחילת השנה הוצב להב ענק של טורבינת רוח, שאורכו 74 מטרים ומשקלו 25 טונות, בלב העיר הבריטית האל שלחופיה המזרחיים של הממלכה. לא מעט תמונות של החפץ העצום באמצע כיכר בעיר הופצו באינטרנט, אבל הרוב המכריע של הגולשים לא האמין שהתמונות אמיתיות ושהלהב באמת נמצא שם - ובמבט חטוף בתמונות אפשר להבין למה. אבל כעת מסבירים חוקרים במחקר חדש שפורסם בשבוע שעבר את האשליה האופטית שמאחורי התמונות הללו, ולמה בסופו של דבר מדובר בלא יותר מאשר תכסיס של האור.

 

התמונה שבלבלה את הגולשים (צילום: פרופסור ג'ורג' מאת'ר, אוניברסיטת לינקולן) (צילום: פרופסור ג'ורג' מאת'ר, אוניברסיטת לינקולן)
התמונה שבלבלה את הגולשים(צילום: פרופסור ג'ורג' מאת'ר, אוניברסיטת לינקולן)

 

לפי המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי i-Perception ונכתב על ידי מומחים מאוניברסיטת לינקולן, האשליה בתמונות האלה, שכמובן תקפה למקרים רבים ונוספים, נוצרת בעקבות האופן שבו האור משתקף מהלהב הענק, ולמעשה משנה את הדרך שבה העין האנושית מאבדת את צורת האובייקט.

 

החוקרים מסבירים כי האור שמגיע ללהב מלמעלה מייצר הצללה וגורם לו להיראות גלילי וכאילו הוא מואר מבפנים. לפי החוקרים, התופעה הזו "מהתלת בהבנה המובנית מראש של אנשים לגבי איך אובייקטים שונים מוארים בסביבה טבעית" וכך מתעתעת בעין האנושית וגורמת לה לחשוב שמה שהיא רואה פשוט אינו טבעי. לכן נראה כאילו החפץ כלל לא שייך לתמונה ופשוט הוכנס בעבודת פוטושופ חובבנית למדי.

הדבקה בפוטושופ? (צילום: פרופסור ג'ורג' מאת'ר, אוניברסיטת לינקולן) (צילום: פרופסור ג'ורג' מאת'ר, אוניברסיטת לינקולן)
הדבקה בפוטושופ?(צילום: פרופסור ג'ורג' מאת'ר, אוניברסיטת לינקולן)

 

לפי אתר Science Daily, כדי לבחון את הנושא יצרו החוקרים שתי דוגמאות וירטואליות של צורות - האחת מעוגלת כמו האות C והשנייה בעלת מבנה מעט יותר מורכב יותר, כמו האות S. שתי הדוגמאות הוארו בכיווני תאורה שונים - פעם אחת מלמעלה ופעם אחת מהצד. כאשר הצורה המורכבת הוארה מלמעלה והצורה המעוגלת הוארה מקדימה - שתיהן נראו כמו גלילים.

 

"כשראיתי לראשונה את התמונות של להב הטורבינה באינטרנט הייתי בטוח שזה זיוף שנעשה בצורה מגושמת למדי", הסביר הפרופסור ג'ורג' מאת'ר, מעורכי המחקר."אבל גם היה נראה לי שיש כאן עוד משהו, אבל אולי חשבתי כך כי אני מדען שחוקר ראייה".

 

"הלהב נראה כאילו הוא חפץ גלילי שלחלוטין לא תואם את הסביבה שלו, הוא מואר אחרת, כאילו הוצב שם בצורה דיגיטלית, אבל הוא באמת היה שם", הוסיף מאת'ר בהודעה רשמית על המחקר. "שיערנו שמה שבאמת העביר את הרושם הזה היה משחק האור והצל. בעזרת תמונות ממחושבות של גלילים הצלחנו לבחון את הנושא".

 

למחקר המלא: http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2041669517710031

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פרופסור ג'ורג' מאת'ר, אוניברסיטת לינקולן
הלהב הענק
צילום: פרופסור ג'ורג' מאת'ר, אוניברסיטת לינקולן
מומלצים