תופעה שמימית מרהיבה: צפו בזוהר הדרומי
בשלל צבעים, באזורים רבים: זוהר הקוטב האיר את שמי אוסטרליה וניו זילנד. צפו בסרטון ובתמונות היפהפיות
הזוהר הדרומי, במלוא הדרו: שמי האזורים הדרומיים ביותר באוסטרליה ובניו זילנד הפכו הלילה (יום ב') לצבעוניים במיוחד, כשאורות זוהר הקוטב בהקו בשלל צבעים. ברשתות החברתיות פורסמו שלל תמונות וסרטונים של הזוהר הדרומי, תופעה המכונה גם אורורה אוסטרליס. צפו בכמה מהם.
בראיון לרשת האוסטרלית ABC אמרה מרגרט סונמן, מייסדת קבוצת הפייסבוק "אורורה אוסטרליס טסמניה", כי לזוהר הדרומי הלילה היו "קרני אור אדירות שנראו בעין בלתי מזוינת". זה לא תמיד המקרה - במרבית הפעמים צבעי האורורה נקלטים רק בעדשת המצלמה, ופחות בעין האנושית.
ניתן לצפות אורורה אוסטרליס חזקה באמצעות שימוש במדד Kp, הבוחן פעילות גאומגנטית. ב"גרדיאן" נכתב כי הנתון הפעם היה 7 (מתוך 9) ולכן את הזוהר הדרומי אפשר היה לראות ברוב חלקי האי טסמניה שבדרום אוסטרליה ובאזורים הדרומיים של האי הדרומי בניו זילנד.
הצלם הטסמני גארת סמית אמר כי לא הוא היה צריך לחכות זמן רב לפני שלכד את התופעה הנהדרת בעדשה: "המדדים היו גבוהים מאוד במהלך היום. ידענו שזה הולך לקרות ורק חיכינו לחשיכה ולהתפזרות העננים. למרבה המזל זה קרה באותו זמן".
הנה כמה מהתמונות היפהפיות שפורסמו בטוויטר:
The colour of night. Papanui Inlet was ablaze with glorious greens and perfect purples last night! #auroraaustralis #aurora #Dunedinnz pic.twitter.com/Sbo4sjxP7y
— Ian Griffin (@iangriffin) 29 במאי 2017
Lady Aurora was visible this evening even before it was fully dark #auroraaustralis pic.twitter.com/c9DjR3kp1y
— Dr Pippi Longsock (@PippiLongsock) May 28, 2017
View of tonight's aurora from our garden. #lovedunedin #Aurora #AuroraAustralis @StormHour @NZWeatherNow @WeatherWatchNZ pic.twitter.com/kYkOSBHo0V
— Chris Hibberd (@chrisanddannz) 28 במאי 2017
לסמית הספיקה שעה אחת בלבד כדי להנציח את השמיים הצבעוניים והנפלאים, אבל אחרים סיפרו כי העבירו יותר משש שעות בחוץ עד הצילום המנצח. לברזילאית גבריאלה מוריירה זה לא הפריע. "הגעתי לטסמניה במיוחד כדי לראות את האנשים הנפלאים, את הנוף – וכמובן את הזוהר הדרומי", כתבה בהתרגשות בפייסבוק.
התופעה מוכרת יותר בקוטב הצפוני, שם היא מכונה הזוהר הצפוני. בכל מקרה, תופעת זוהר הקוטב מתרחשת כאשר בחגורת ואן ולן נוצר עומס יתר של חלקיקים שזורמים מטה בשדה המגנטי של כדור הארץ ומתנגשים במולקולות שבאוויר. הצבע הירוק הוא הנפוץ יותר ונוצר מפגיעה באטום חמצן, וצבעים כאדום וכחול נוצרים מאטומי מימן וחנקן.