שתף קטע נבחר
 

תיקון שבועות גרסאת מנהטן

ב-JCC ימשיכו השנה את מסורת אירועי תיקון חצות בחג השבועות. מלימודי תורה ועד יוגה ובישול, עד הבוקר

על פי המסורת, חג השבועות הוא חג מתן תורה. הוא מגיע אחרי שבעה שבועות של 'ספירת העומר', במהלכם אנו אמורים להיערך ולהפוך עצמנו לראויים לקבל את התורה. במהלך ימי העומר שקדמו לליל חג השבועות אנו נוהגים למנות ארבעים ותשעה תיקונים כהכנה לקבלת התורה. בלילה האחרון, נוהגים שלא לישון וללמוד במהלך כל הלילה. את מנהג הלימוד הלילי הזה הנהיגו המקובלים בספרד בימי הביניים והוא קיבל את השם 'תיקון ליל שבועות' שבו נהגו להישאר ערים ולהקדיש את הלילה כולו ללימוד תורה, מדרשים וספרי הזוהר. לטענתם, הלילה הזה מאגד בתוכו את כל 49 התיקונים שצברנו ובהתאספות משותפת אנחנו לומדים ברגע החשוך ביותר, כדי שאחריו יגיע ה"אור" המיוחל.

 

מאז ימי הביניים, הזרמים ביהדות השתכללו, נפתחו, ועם השנים, הפך ליל תיקון שבועות לאירוע הרבה יותר מגוון. את מנהג התיקון מקיימים היום גם אנשים שאינם דתיים ומקדישים את הלילה ללימוד נושאים אקטואליים, מוסריים, תרבותיים וחברתיים.

 

החל משנת 2004, עורכים במרכז ה-JCC במנהטן אירוע גדול לליל תיקון שבועות. "בשנים האחרונות זה הפך לחגיגה של השכונה”, מספרת הרבנית אבגיל טראו. "כולם מגיעים. אנחנו מציעים שלל פעילויות מגוונות, אנחנו מציעים באופן מסורתי את התכניות הדתיות, כל המנהגים המקובלים, במקביל לתכניות לצעירים ומבוגרים בכל תחומי החיים".

 

ואכן, משנה לשנה התכנית של ליל תיקון שבעות משתנה. החל משעות הערב ועד הזריחה ב-5 לפנות בוקר יגיעו אורחים, מרצים ואנשי מקצוע משלל תחומי החיים, וביחד יוכלו לבחור בין לימודי תורה, צפייה בסרט חדש, ריקודים ומוזיקה, שיעורי יוגה, סדנא להכנת מאכלים לשבועות, עוגות גבינה שמספיקות ל-3000 אורחים, ועוד.

 

עודות גבינה ל-3000 משתתפים.  (צילום: טל סיון ציפורין) (צילום: טל סיון ציפורין)
עודות גבינה ל-3000 משתתפים. (צילום: טל סיון ציפורין)

 

הרבנית מספרת שהשנה, לראשונה, יחכה לאורחים בגג המרכז מקווה לדוגמא. בשיתוף פעולה של הרבנית שרה לוריא וסגל ImmerseNYC יציגו את הטרנספורמציה המשמעותיתשלנו דרך מים. "דרך התנסות בשלבים השונים של טבילה במקווה יוכלו האורחים להרגיש את המשמעות של הטבילה".

פעילות מסקרנת נוספת בלילה הזה היא למילניאלס. לאורך כל השנה מתכנן המרכז לצעירים בגילאי 20-30 פעילויות ורואה ביהודים הצעירים קהל חשוב. סם קנטר, שמנהל את התכניות לצעירים ב JCC

 

מספר שבלילה הזה בחרו להעלות פאנל שיעסוק בקשר החדש של בני הדור הצעיר ליהדות. הפאנל יתכנס תחת השם Jewish Millennials Talk Broadway ובין משתתפיו יהיו סאס גולדברג, פיליפ אייטנר וג'ושוע הארמון, המחאי המפורסם שעומד מאחורי מופעי ברודווי המצליחים Significant Other, Bad Jews. "אנחנו פונים לצעירים יהודים, לראות מה קורה עם הדור הבא והשאלות על היהדות", הוא מסביר. "מנסיוני הקשר הוא שונה היום, יש הרבה הזדמנויות, אבל אני דואג בעיקר מהמתח בין המוסדות הישנים וההתקדמות שמיליניאלס מצפים לראות. בפאנל נדון ונשאל האם זו אשמת מילניאלס או האחריות של המוסדות היהודים המסורתיים ואיך אנחנו יכולים להתמקד משם".

 

יוגה לילי. תיקון ליל שבועות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יוגה לילי. תיקון ליל שבועות(צילום: shutterstock)

 

בלילה יתכנסו גם פאנלים אחרים, כמו הדרכים להיות יהודי בימינו, פאנל על תרבויות, פאנל על מצב האנטישמיות וההסתה שינחה השגריר לשעבר עידו אהרוני, דיון על עידן החתונות נטולות הרב, רות מסינגר וחבר הקונגרס ג'רי נדלר, שכולנו זוכרים שמחה דמעה לנוכח צו ההגירה של טראמפ, ידבר על פליטות והגירה והמחויבות שלנו, לנוכח היסטורית ההגירה של העם היהודי.

 

בלילה הזה יערכו גם כמה תכניות בעברית, בין השאר לימודי תלמוד וקבלה, דיון על קבלה ואנונימיות באינטרנט, שאלת הפמיניזם של רות, ועוד.

"בלילה הזה לפני קבלת תורה, כל אחת ואחד מאיתנו חווה תגלית בדרכים שונות והמטרה היא להתפרס על שלל תחומים ונושאים, וללמוד, כל אחד מה שיעשיר אותו". מסכמת הרבנית. "זה ערב אחד שבו אנחנו יכולים לבוא ביחד למרות כל השינויים בינינו. אתה יכול להיות עם חברים, לבוא בשביל להינות, אתה יכול לבוא בשביל להכיר אנשים, להכיר תחומים חדשים או להגיע כדי ללמוד, לרקוד, לאכול, לצחוק, יש הכל".

 

לתכנית המלאה הקליקו כאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שבועות בעיר הגדולה
צילום: shutterstock
מומלצים