הפלסטינים: "החלטת טראמפ תחזק את האפשרות לשלום"
הרשות הפלסטינית מסרה בתגובה להחלטת הנשיא לעכב את העברת שגרירות ארה"ב לירושלים: "ההחלטה חיובית וחשובה". חמאס: "הבעיה המרכזית היא הכיבוש של ירושלים והייהוד שלה". האו"ם: "ההחלטה תקל על התחלתו מחדש של תהליך שלום אמיתי"
ההחלטה של הנשיא דונלד טראמפ היום (ה') שלא להעביר את השגרירות האמריקנית לירושלים, מהווה מבחינת הפלסטינים סיום מוצלח למאמצים גדולים שהפעילו בחודשים האחרונים מאז נבחר טראמפ לנשיאות ארצות הברית. לשכת אבו מאזן מסרה זמן קצר אחרי ההודעה האמריקנית הרשמית כי "ההחלטה של נשיא ארצות הברית שלא להעביר את השגרירות האמריקנית לירושלים חיובית, חשובה ותחזק את האפשרות לכונן שלום".
עוד נמסר כי הצעד הזה מדגיש את הנכונות האמריקנית להשיג שלום וליצור אמון, במיוחד אחרי הפסגה המוצלחת בריאד והפגישות של אבו מאזן עם הנשיא טראמפ. "אנו נכונים להמשיך ולפעול עם ממשל טראמפ כדי להשיג שלום צודק".
גם השגריר הפלסטיני הטרי בוושינגטון, חוסאם זומלוט, בירך על ההחלטה. הוא אמר כי מדובר על המשך המדיניות האמריקנית בהתאם לקונצנזוס הבינלאומי וכי החלטה זו נותנת סיכוי לשלום.
כצפוי, בחמאס גילו פחות התרגשות מההחלטה. "הבעיה המרכזית היא הכיבוש של ירושלים והייהוד שלה, ולא העברת השגרירות האמריקנית אליה. לכן אין צורך לנסות ולייצר הישגים מדומים סביב העניין הזה".
לפני כחודש מסרו גורמים מדיניים פלסטינים ל"ידיעות אחרונות" כי ההנהגה ברמאללה קיבלה מהאמריקנים איתותים על כך שהשגרירות לא תועבר לירושלים בעתיד הקרוב. הגורמים העריכו כי המסר הזה הועבר לאבו מאזן בפגישותיו ברמאללה עם ראש ה-CIA מייק פומפיאו. בנאומו הערב שבו הכריז על פרישת ארצות הברית מהסכם האקלים, התייחס הנשיא טראמפ גם לחידוש תהליך השלום: "אנחנו עובדים חזק על שלום במזרח תיכון והאפשרות לשלום בין ישראל והפלסטינים".
הבית הלבן: ההחלטה תשפר הסיכויים למו"מ
הנשיא טראמפ למעשה המשיך את הקו של קודמיו בתפקיד, כאשר קיבל את ההחלטה. בהודעת הבית הלבן היום נמסר כי "בשעה שהנשיא דונלד טראמפ חתם על הצו ועיכב את העברת שגרירות ארצות הברית בישראל מתל אביב לירושלים, אין לראות בצעד זה בשום אופן נסיגה מתמיכתו העזה של הנשיא בישראל ובברית בין ארצות הברית לישראל. הנשיא טראמפ קיבל את ההחלטה כדי לשפר את הסיכויים למשא ומתן מוצלח על הסכם בין ישראל לפלסטינים, ומימוש המחויבות כבדת המשקל להגן על האינטרסים הביטחוניים של ארצות הברית. כפי שחזר ואמר בנוגע לכוונתו להעביר את השגרירות, השאלה אינה אם זה יקרה, אלא מתי".
גורם רשמי בוושינגטון מסר כי טראמפ "מחויב להבטחת הבחירות שלו להעביר את השגרירות לירושלים", אך הוסיף כי הנשיא "סבור שזה לא הזמן המתאים" וכי "לא נקבע לוח זמנים". עוד נמסר כי טראמפ בוחן כיצד לממש את הבטחת הבחירות שלו.
האו"ם גם הגיב היום על החלטתו של הנשיא האמריקני. דובר האו"ם סטפן דוג'אריץ אמר כי "מדובר בהחלטה חכמה. הסטטוס של ירושלים זו בעיה שתיפתר רק במסגרת הסדר פוליטי בין הישראלים לפלסטינים". מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר כי "ההחלטה תקל על התחלתו מחדש של תהליך שלום אמיתי".
אכזבה בישראל
לשכת ראש הממשלה מסרה בתגובה כי "עמדתה העקבית של ישראל היא שהשגרירות האמריקנית, כמו שאר השגרירויות, צריכה להיות בירושלים, בירתנו הנצחית. קיום שגרירויות מחוץ לבירה מרחיק את השלום מכיוון שהוא תורם להחייאת האשליה הפלסטינית, שלעם היהודי ולמדינתו אין קשר לירושלים". עוד נמסר: "על אף האכזבה מאי העברת השגרירות בעת הזאת, ישראל מעריכה את דברי הידידות של הנשיא טראמפ ומחויבותו להעברת השגרירות בהמשך".
השר להגנת הסביבה, ירושלים ומורשת ח"כ זאב אלקין (ליכוד) הביע אכזבה נוכח הצעד: "טראמפ הבטיח לבוחריו להעביר את השגרירות לירושלים ולא קיים. מקומן של כל השגרירויות הוא בבירתנו ירושלים. אני קורא לנשיא האמריקני להודיע על העברת השגרירות בהזדמנות הבאה, עוד במהלך שנת היובל לאיחודה של העיר. העברת השגרירות והכרה בירושלים מאוחדת כבירת ישראל כפי שקבע הקונגרס, לא רק שלא היו פוגעות בסיכויי השלום האמיתי עם הפלסטינים, אלא היו מבהירות לפלסטינים בצורה ברורה את מה שמבין הרוב המוחלט של אזרחי ישראל: ישראל לעולם לא תסכים לחלוקת ירושלים".
השר נפתלי בנט אמר כי "אין שלום המבוסס על חלוקת ירושלים. עיכוב העברת השגרירות דווקא מקשה על הסיכוי לשלום אמת מכיוון שהיא מטפחת ציפיית שווא בקרב הפלסטינים לחלוקת ירושלים, דבר שלעולם לא יקרה. רק הכרה מלאה בירושלים מאוחדת בריבונות ישראל תשים סוף לאשליות ותסלול אפשרות לשלום אמת עם שכנינו".